Tesla Motors’un ilk otomobili olan Tesla Roadster sonrasında geliştirdiği, Tesla Model S ikinci nesil otomobildir. Teslanın diğer otomobilleri gibi 0 elektriklidir. 2012 yılının Haziran ayından bu yana Fremont/California fabrikasında üretilen Model S bugüne değin aldığı birden fazla ödül ile adından sıkça bahsettirmiştir. Sınıfı lüks sedan kapılı olsa da hatchback tasarımına sahiptir. En iyi otomobil ödülünü birkaç kez almış olan bu tasarım sadece elektrikli arabalar kategorisinde yarışmamış olan Model S her özelliği ile otomobilden çok bir bilgisayar edası ile ulaşımda yeni çağı temsil etmektedir.
Tesla Model S piyasadaki elektrikli arabaların aksine bir uyarlama değil, tamamiyle baştan elektrikli otomobil düşüncesi ile tasarlanıp, üretilmiştir. Bu özelliği ona büyük bir avantaj sağlamaktadır. Arka ve ön tekerleklerinin arası sadece bataryadan meydana gelmektedir. Bu Dizayn sayesinde otomobilin en ağır parçası batarya yere yakın olurken, aşağı indirdiği ağırlık merkezi ile mükemmel yol tutuşu sağlar. Ayrıca dizaynı sayesinde aracın içini genişletip taşıma kapasitesini artışa götürür.
Otomobilin motoru arka iki tekerlek arasında yer alır ve bir basket topu büyüklüğündedir. Bu sayede yerden tasarruf eden Tesla Model S ferah bir kabin, arka ve önde bagaj ve yere yakın olan ağırlık merkezi ile elektrikli otomobillerin devamlı eleştiri aldığı bir dezavantaj olan “ağır pil” konusunu avantaja çevirir. 2012 model Tesla 2016 yılında tekrar dizayn edildi. Ön tarafında bulunan ızgara görünümü kaldırılarak X modelinin görünümüne benzetildi. Öndeki ızgara motorun soğuması içindir Teslanın radyatörü olmadığı için soğumasına gerek yoktur ve böylelikle bir ızgaraya da ihtiyacı yoktur. Altı dümdüz bir bataryadan oluşan Teslanın ayrıca kapı kolları ihtiyaç duyulmadığı takdirde elektronik olarak aracın gövde içine çekilir. Tüm bu detaylara ek; Tesla Model S tüm otomobiller içinde bir otomobilin bugüne kadar sahip olduğu en düşük sürtünme kat sayısına sahiptir.
Hızlı Menü
Tesla Model S Performansı
Model S’lerin en yüksek performanslı modeli olan Model S P90D, 0-100km’ ye 2,8 saniyede çıkarak Lamborghini ve Porsche gibi spor arabalarla kıyaslanmıştır ve çoğunu geçmiştir. Bunu petrol kullanmadan, 4 kapılı ve 2,5 ton ağırlığında bir sedan olarak yapmıştır. Bu model elektrikli motorların en büyük kozu “0” devirden bütün ağırlığına rağmen seri hızlanabilmesidir. İlk modeli olan Model S 70 dahi 0’dan 100’ km’ye 5,8 saniyede çıkar. Maksimum hızı 225km/s’dir.
Tesla Model S Motor ve Batarya
Bilgisayarlarda ve cep telefonlarında kullanılan Lithium-ion kimyalı piller sayesinde çalışmaktadır. Diğer Li-ion kimyalı pil kullanan elektrikli arabaların zıttına voltajı yüksek kapasiteli prizmatik hücreleri kullanmak yerine küçük silindir pilleri kullanmaktadır. Model S’te aracın iç aksanları için çoğu araçta görmeye aşikar olunan 12V’luk akü aracın ön kısmında mevcut. S Modeli ilk çıktığı dönemde arkadan itişli yapıdaydı. 2014’te “D” modeller tanıtıldı. Model S’e devir atlatan özellik sayesinde arabalarda ilk defa gerçek anlamda 4X4 tecrübesi yaşanabildi. S modelinde arkada ve önde iki motoru bulunuyor.
Şarj Tüketimi Otomatik Pilot Özellikleri
S modeli çoğu prizden kolaylıkla şarj olabiliyor. Menzili modelleri arasında değişiklik göstermekle birlikte 330km ile 450km arasındadır. Tek şarjda düşük hız ile mesafe rekoru 728.7km ile P85D’ye aittir. S Model’in 400km ortalama menzili günlük ihtiyaçlar için yeterli olsa da 400km üzerinde şehirlerarası yolculuklarda ise sıradan bir prizden şarj edilme süreleri uzun olabilir. Bu kısımda Tesla iki çözüm sunar. Bunlar; Supercharger ve Batarya Değişimi.
Tüm Tesla modellerin de yer aldığı gibi Tesla Model S de de otomatik pilot özelliği yer almakta. Özellikle bağlantılı; Trafiğe Duyarlı Hız Sabitleme, Otomatik Direksiyon, Otomatik Şerit Değiştirme, Otomatik Uzun Far, Tabela Tanıma, Çarpışma Uyarı ve Önleyici, Otomatik Paralel Park, Araba ile buluşabilme, 360 derece etrafı gözetleyen sensörler bulunmakta. Oldukça gelişmiş bir versiyona sahip olan Tesla’nın otomatik pilot özelliği sayesin de trafikte her zaman kendinizi güvende hissedebilirsiniz.