Tesla, Corona Virüsü Salgınına Rağmen Kâra Geçti

0

Corona virüsü salgını tüm sektörlerde olumsuz sonuçlar yaratırken, otomotiv sektöründe de ciddi ekonomik sorunlar ortaya çıkarttı. Bir çok otomotiv devi üretimlere salgını önleme çalışmaları kapsamında ara verirken, satışlarda buna orantılı bir şekilde düştü. Ford grubunun salgını ne kadar kötü geçirdiğini, Hertz Rent A Car‘ın iflasın eşiğine geldiğini ve Hindistan’da geçtiğimiz ay hiç araç satılmadığını biliyoruz.

Bu kadar olumsuzluğa rağmen ise 2020 yılının ilk finansal verilerini açıklayan elektrikli otomotiv üreticisi Tesla herkesi şaşırttı. 2020 yılının Ocak – Mart yani ilk çeyreği verilerinde otomotiv devi 5 bin 985 milyar dolarlık bir toplam gelire ulaşmayı başardı. Tesla’nın bu satış rakamından elde ettiği kar ise 3 aylık dönemde tam 16 milyon dolar. Corona virüs salgınına rağmen büyük bir başarı yakalamayı başaran Tesla, üst üste üçüncü çeyreğini de karla kapatmış oldu.

Otomotiv devinin böylesi bir zaman da bile kâr elde etmesinin altında ise iyileşen otomotiv marjları (kârlar) ve işletme maliyetlerinde yaşanan düşüşler gösteriliyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine baktığımız zaman Tesla‘nın ilk çeyrekte %13 işletme giderinden tasarruf ettiğini görüyoruz. Ayrıca Tesla’nın bu yılki brüt kâr marjları da geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine oranla %25.5’lik bir artış göstermiş durumda.

İlk Çeyrekte 88 Bin Araç Teslim Edildi

Farklı bir perspektif’den bakarsak eğer 2019 yılının son çeyreğinde Tesla’nın 7.38 milyar dolarlık bir gelir sağladığını görüyoruz. Son çeyreğe oranla gerçekleşen 5.985 milyar dolarlık satış rakamları aslında Tesla’nın %19’luk bir düşüş yaşadığını gösteriyor. Fakat otomotiv sektörünün bu kadar sancılı bir dönemden geçmesine rağmen, Tesla’nın hala kâr elde eden bir şirket konumunda kalması bu dönemde aslında bir başarı.

2020 yılının ilk çeyreğine baktığımızda otomotiv sektöründe tesislerin neredeyse durma noktasına geldiğini görebiliriz. Fakat elektrikli otomotiv devi bu üç aylık dönemde toplam da 102.672 adet araç üretimi gerçekleştirdi. Bu araçlarında 88 bin 400 adedini sahiplerine ulaştıran Tesla‘nın geçtiğimiz yılki rakamları ise 77 bin 100 adet üretim ve 63 bin teslimattı. Elektrikli üreticinin bu denli bir büyüme yaşamasının nedeni ise Şangay’da faaliyete geçen yeni üretim tesisi olduğu bilgisi verildi.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası