Kimlik Kartı Ücreti, Yenileme, Randevu ve Gerekli Belgeler

0

Eski tip nüfus cüzdanlarının yerine gelen kimlik kartları kısa zamandır hayatımızın içinde. Elektronik sistemler ile birlikte kimlik tespiti sağlayan, doğrulama adımlarının sorunsuz gerçekleştirmek adına kişiye özgü olarak veriliyor. Kimlik kartlarının üzerinde; TC kimlik no, kişisel ad soyad doğum bilgilerinin yanı sıra geçerlilik süreleri de yer almakta. Yeni kimlik kartlarının da her 10 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Yeni kimlik kartlarının ilk başvuru, değiştirme ve yeni doğum kimlik kartı çıkartma ücretleri ise aşağıdaki gibidir.

Ücret (TL)
Yeni Doğum Kimlik Kartı Ücreti 30 TL
Değiştirme Kimlik Kartı Ücreti 30 TL
Eski Nüfus Cüzdanı Kayıp Ücreti 30 TL
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Kayıp Ücreti 60 TL

Kimlik Kartı Randevu Alma

Yeni kimlik kartlarının değişimleri, yeni alımlar ve kayıp nedeniyle başvuru işlemlerinin hepsi için önceden randevu almanız gerekmektedir. Randevu işlemlerini ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü çağrı merkezi olan 199 nolu telefon üzerinden ya da online sistemleri kullanarak randevu.nvi.gov.tr internet sitesi üzerinden alabilirsiniz.

Kimlik Kartı Başvurusu Nereye Yapılır?

Kimlik kartlarının değiştirilme ve yeni alım yapmak için randevu almak şart mıdır? sorusunun cevabını arıyorsanız cevap hayırdır. Randevu işlemi gerçekleştirmeden de kimlik kartı işlemlerinizi nüfus müdürlüklerinde, yurt dışında iseniz dış temsilciliklerden gerçekleştirebilirsiniz. Fakat gitmeden önce randevu almanız durumunda gideceğiniz kurumda işlemlerinizi beklemeden, aldığınız randevu saati içerisinde kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Kimlik Kartı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Kimlik kartı başvurusuna gitmeden önce mutlaka yanınızda gerekli evrakların bulunması gerekmektedir. Bunlar eski nüfus cüzdanınız veya yenilemek istediğiniz kimlik kartı, aile cüzdanı, pasaport, ehliyet veya kimlik yerine geçebilecek resmi mevzuatlara uygun belgeler. Ayrıca yanınızda yeni çekilmiş biyometrik fotoğraftan da 1 adet bulunması gerekmektedir.

Kimlik Kartı Fotoğrafı Nasıl Olmalı?

Yeni tip kimlik kartlarında kullanılacak olan fotoğrafların biyometrik özelliğinde ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından konulan standartlara uygun olması gerekmektedir. Fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olmasıyla birlikte boyutlarının da 50 mm x 60 mm oranlarında olması zorunludur. Başvuru işlemi sırasında yanınızda bulunması gereken 1 adet fotoğraf tarama işlemleri sonrasında tarafınıza iade edilir. Fotokopi, bilgisayar çoğaltması olan ve biyotmetrik özelliği olmayan hiç bir fotoğraf başvuru sırasında kabul edilmez.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası