Kış Lastiği Takmama Cezası 2018 Yılında Artıyor

0

Geçtiğimiz günlerde açıklanan MTV zamlarından sonra bir zamda kış lastiği takmayan ticari araç sürücülerine geliyor. Kış lastiği takmayan sürücülere uygulanan 625 TL’lik trafik cezasının 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle birlikte 715 TL’ye yükselmesi öngörülüyor. Buna göre Kış Lastiği Takmama Cezası 2018 itibariyle %14,40 zamlanacak.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince ticari amaçlarla kullanılan taşıtlarda kış lastiği kullanımı, bulundukları illerin hava koşullarına ve iklim şartlarına göre kış aylarının belirli dönemlerinde zorunlu tutulacak. Söz konusu yetkilendirme, Bakanlıkça valiliklere devredilebilecek. Araç denetimleri ve cezai işlem uygulama yetkisi Bakanlığın yetkilendirdiği personel ile birlikte, Emniyet, Jandarma, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarında bulunan yetkili personelleri ve belediye tarafından belirlenen personel tarafından yapılabilecek.

Bune göre yukarıda belirttiğimiz yetkili birimlere bağlı personeller geçtiğimiz dönemlerde uygulanan 625 liralık cezanın, 1 Ocak 2018 tarihinde yansıyacak olan %14.40’lık zam oranları ile birlikte 715 TL’lik Kış Lastiği Takmama Cezası uygulaması yapabilecekler. Yeni düzenlemeler ile birlikte yolcu ve eşya taşımalarda kullanılan ticari araçlarda 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu kış lastiği kullanılacak. Bakanlık tarafından belirlenmiş olan para cezası tutarını azaltmaya ve cezanın iki katına kadar çıkarılmasına yetkili mercii Bakanlar Kurulu olacak.

Kış Lastiği Takmayan Yola Devam Edemeyecek

Bu uygulamalar ile birlikte kış şartlarında önlemini almayan sürücülerin yolları kapatması ve diğer sürücüleri mağdur etmesinin önüme geçilmesi hedefleniyor. Yetkili ekipler yeni düzenlemeler ile birlikte denetimlerini sıklaştıracak ve tedbirsiz sürücülere cezai işlem uygulayıp, önlem almayan sürücülerin yola devam etmesine müsade etmeyecekler.

Geçtiğimiz dönemde kış lastiği takma zorunluluğunun olduğu 1 Aralık 2016 ile 1 Nisan 2017 tarihleri arasında yetkili Karayolları ekipleri tarafından 155 ticari araç sahiplerine 94 bin 184 lira, Emniyet Müdürlüğü personelleri tarafından 320 araç sahibine 193 bin 445 lira, Jandarma ekiplerinin denetimlerinde 47 araç sahibine 28 bin 593 liralık cezai işlem uygulanmıştı. Paylaşılan veriler doğrultusunda 1 Aralık 2016 – 1 Nisan 2017 tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan sürücülere yetkili personeller tarafından şehirlerarasında yük ve yolcu taşımacılığı gerçekleştiren 522 araç sahibine toplamda 316 bin 222 TL’lik para cezası uygulanmış. 715 TL’lik cezai işlemden önce kendinizin ve taşıdığınız yolcuların can ve mal güvenliği için 1 Aralık 2017 tarihi itibariyle kış lastiklerine geçmenizi öneririz. İyi yolculuklar.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası