En iyi Dört Mevsim Lastik Hangisidir?

0

Dört mevsim lastik seçiminde eğer sizde diğer profesyonel sürücüler gibi sadece fiyata değil, en iyi dört mevsim lastik hangisidir diye soruyor; kuru, ıslak, karlı ve buzlu yol performansını merak ediyor, yapılan test sonuçlarına ve özelliklere göre dört mevsim lastik satın alıyorsanız yazımızı titizlikle okumanızı öneririz. Öncelikle dört mevsim lastiklerini tanıyalım..

Dört mevsim lastik nedir?; tüm mevsim koşullarında kullanılmak için tasarlanan, tüm mevsim şartlarında araca en iyi performansı sunmaya çalışan ve her mevsim kullanılabilen lastiklerdir. Dört mevsim lastiklerin üzerinde üç tepeli kar logosu bulunmaktadır. Karlı ve çamurlu yollar için tasarlanmış olmasına rağmen kuru zeminlerde de yüksek performans sunmayı hedefleyen lastik çeşididir. Diğer lastik türlerinden ayrılan en büyük özelliği lastik değişimi olmadan dört mevsimde de kullanılmasıdır ve ismini de buradan alır. Islak, kuru ve hafif kış koşullarında görevini tam anlamıyla yerine getirecektir.

Lastik diş derinlikleri yaz lastiklerinden daha derindir, diş yoğunluğu kış lastiklerinden daha azdır. Lastik üzerinde M+S ifadesi ve kar tanesi işaretleri varsa o lastik dört mevsim lastik türüdür. Bu tarz lastikler ne tam anlamıyla yaz lastiği performansı verir ne de tam anlamıyla kış lastiği performansı ortaya koyar. Kışları yoğun yağış almayan ve yazları da aşırı sıcak olmayan bölgelerde rahatlıkla kullanılabilir.

Yakıt tüketimi açısından dört mevsim lastikler yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketmektedir. Yine yaz lastiklerine göre fren mesafesi daha uzun, viraj kabiliyeti daha düşüktür. Dört mevsim lastiklerin raf ömrü on yıl olmakla birlikte ortalama 70.000 km kullanım imkanı sunmaktadır. Bahsetmiş olduğumuz bazı olumsuz yönleri gelişen teknoloji sayesinde üreticiler tarafından minimum seviyeye indirilmeye çalışılmakta ve her geçen daha da iyileştirilen dört mevsim lastikler sürücülerin kullanımına sunulmaktadır.

Dört Mevsim Lastik Testleri

235 / 55 R17 ebatlarında SUV sınıfı araçla yapılan dört lastik testleri sayesinde referans yaz lastiğine oranla dört mevsim lastiklerin kuru ve karlı zemin frenleme oranları hesaplanmıştır. Lastik dünyasında yer alan markaların müşterilerine sunduğu ve en iyi dereceleri alan, en iyi dört mevsim lastik ise aşağıdaki listede performans sonuçları ile birlikte detaylı olarak belirtilmiştir.

Dört Mevsim Lastik Kuru Zemin Frenleme Testi

Referans yaz lastikleri ve dört mevsim lastikler karşılaştırılmıştır. Testler 100 km hızla yapılmıştır ve referans yaz lastiği 37 metre de durmuştur. Test sonuçları:

  • Michelin CrossClimate Plus – 43,5 metre
  • Bridgestone Weather Control A005 – 44 metre
  • Vredestein Quatrac Pro – 46 metre
  • Continental AllSeasonContact – 46,9 metre
  • GoodYear Vector 4 Seasons Gen 2 – 48,2 metre
  • Nokian WeatherProff – 48,2 metre

Sonuçlardan da anlaşılacağı üzere fren mesafesi ortalaması yaz lastiğine yakın olan lastikler bulunmaktadır. Yaz lastikleri ile yapılan testlerde 37 metre olan başarıya en çok yaklaşan dört mevsim lastiği ise Michelin CrossClimate Plus lastiği olmuştur. Michelin dört mevsim lastik başarısını ise sadece 0.5’lik bir farkla 44 metre ile Bridgestone Weather Control A005 dört mevsim lastikleri göstermiştir.

Dört Mevsim Lastik Islak Zemin Frenleme Testi

Testler 100 km hızla yapılmıştır ve referans yaz lastiği ıslak zeminde 38,9 metre durabilmiştir. Dört mevsim lastiklerinin performansı ise aşağıdaki gibidir;

  • Bridgestone Weather Control A005 – 34,6 metre
  • GoodYear Vector 4 Seasons Gen 2 – 37,6 metre
  • Continental AllSeasonContact – 39,4 metre
  • Michelin CrossClimate Plus – 39,6 metre
  • Vredestein Quatrac Pro – 40,3 metre
  • Nokian WeatherProff – 41,4 metre

Sonuçlara bakıldığında kuru zemin performansı daha düşük olan lastiklerin ıslak zeminde daha iyi performans verdiği görülmektedir. Hatta Bridgestone Weather Control A005 ve GoodYear Vector 4 Seasons Gen 2 referans yaz lastiğinden daha iyi sonuçlar elde etmiştir. Diğer dört mevsim lastikler ise yaz lastiği ile çok yakın değerler elde etmiştir. Kuşkusuz adını hak eden Bridgestone Weather Control A005 dört mevsim lastiği ilk iki testten alnının akı ile çıkmayı başarmıştır.

Dört Mevsim Lastik Karlı Zemin Frenleme Testi

Normal bir kış lastiği kullanan aracın 100 km/s hızla karlı bir yolda giderken gösterdiği fren durma mesafesi 24.9 metredir. Peki dört mevsim lastikler adını bu kadar hak ediyor mu? Karlı havalarda nasıl fren mesafelerine sahipler hep birlikte test sonuçlarına bakalım.

  • Nokian WeatherProff – 26,3 metre
  • Continental AllSeasonContact – 27,6 metre
  • GoodYear Vector 4 Seasons Gen 2 – 27,6 metre
  • Michelin CrossClimate Plus – 31,3 metre
  • Bridgestone Weather Control A005 – 33,3 metre
  • Vredestein Quatrac Pro – 33,4 metre

Nokian WeatherProff karlı hava koşullarında bir kış lastiği kadar iyi performanslar sergilemiş olsa da kuru ve ıslak zemin performansı o kadar da başarılı geçmemiştir. Bu nedenle Nokian WeatherProff kar performansı aslında dört mevsim lastiği performansının sadece bir aşamasını başarı ile geçmiştir.

Dört Mevsim Lastik Buzlu Zemin Frenleme Testi

En iyi dört mevsim lastik yazımıza konuk olan lastiklerin son değerlendirilmesi ise buzlu bir zemin üzerinde gerçekleştirilmiştir. Testlerde aşağıda belirten dört mevsim lastikleri, normal kış lastiği ile kıyaslanmıştır. En Iyi Kış Lastiği buzlu zeminde yapılan testte 100 km/s hızla giderken, ani frenleme sonrasında 39.3 metrede durabilmiştir. Dört mevsim lastiklerinin buzlu zemin üzerindeki fren performansları ise şu şekildedir;

  • Continental AllSeasonContact – 44,1 metre
  • GoodYear Vector 4 Seasons Gen 2 – 44,2 metre
  • Bridgestone Weather Control A005 – 44,2 metre
  • Michelin CrossClimate Plus – 44,3 metre
  • Nokian WeatherProff – 47 metre
  • Vredestein Quatrac Pro – 48,4 metre

Tüm test koşulları göz önüne alındığında zeminin durumuna göre öne çıkan markalar olduğu göze çarpmaktadır. Bu yüzden yaşadığınız coğrafyanın iklim koşullarını ve teste tabi tutulan lastiklerin farklı zeminlerde göstermiş olduğu performansları düşünerek lastik seçimi yapmak en doğrusu olacaktır.

Test sonuçlarını tam ve detaylı olarak verdiğimiz bu yazımızda sizlere en iyi dört mevsim lastik ”x” markadır demek elbette ki yanlış olacaktır. Çünkü her lastiğin hava koşullarına göre tabii tutuldukları testlerde gösterdiği performans farklı sonuçlar yer vermiştir. Yaşadığınız bölgenin iklim koşullarına göre dört mevsim lastik seçmeniz en doğrusu olacaktır. Yukarıda yer alan bilgiler ışığında bu seçimi kolaylıkla yapabilir, markaların dört mevsim lastikleri hakkında daha detaylı bilgiler edinmek için yazımızı incelemeye devam edebilirsiniz.

Michelin Dört Mevsim Lastikleri

Michelin CrossClimate Plus : AUTO BİLD tarafından 2019 yılında “EXEMPLARY, TEST WİNNER,ECO-MASTER” ödüllerini almıştır. Lastik mükemmel kuru ve ıslak frenleme performansı, karlı yol koşullarda üstün çekiş performansı, ilk kilometreden son kilometreye kadar kaybolmayan özellikleri ve yüksek uzun ömürlülüğü ile ön plana çıkmaktadır. Sağlam ve eğri kenarlı diş yapısı ile kuru yolda optimum güvenlik ortaya koymaktadır. Lastik bileşeni sayesinde ıslak yolda tutuşu maksimum seviyeye getirir ve sıcaklık ne olursa olsun yeterli esnekliği sağlamaktadır. Karlı zemin koşullarında çekiş ve frenleme için birbirine kenetlenen 3 boyutlu ve V biçimli sırt desenine sahiptir. Lastik 3PMSF onaylıdır. İlk kullanımda son kullanıma kadar optimum güvenlik için EverGrip Teknologies kullanılmıştır. Sırt deseni dayanıklılığı rakiplerine oranlar %28 daha fazla kilometre ya da 1 yıl ekstra sürüş sunmaktadır. Otomobiller ve SUV araçlar için ebatları mevcuttur.

GoodYear Dört Mevsim Lastikleri

GoodYear Vector 4 Seasons Gen 2: Çevre dostu olan lastik aynı zamanda daha az yakıt tüketmektedir. Ürün yüksek kilometre performansı vaat etmektedir. 3 boyutlu zikzak yapılı dişleri sayesinde buzlu ve karlı zeminlerde daha yüksek çekiş performansı sunmaktadır. Goodyear’ın Weather Reactive Teknolojisi mevsimsel değişikliklere karşı lastiğin daha iyi adapte olmasını sağlar ve SmartTred tasarımı ile yol şartlarına uyum sağlayan sırt yüzeyine sahiptir. Auto Express 2020 testlerinde en iyi performansı gösteren lastikdir. Üründe RunOnFlat, Jant Koruması ve SoundComfort özellikleri vardır.

GoodYear Vector 4 Seasons Gen 3: Karlı zeminde daha yüksek yol tutuşu, kuru zeminde daha kısa fren mesafesi ve daha iyi araç hakimiyeti, tüm kullanımı boyunca yüksek kızaklama direnci sunmaktadır. Rakip lastiklere göre en fazla ödül kazanan lastiktir. Deseninde bulunan çok sayıdaki kılcal kanallar hareket sırasında zıt yönlü çalışarak karlı zeminde çekişi arttırır. Sırt ve omuz kısmı güçlendirmeleri ile zorlu manevralarda lastiğin şekli bozulmaz. Derin ve geniş kanalları zemindeki suyu lastikten hızlı bir şekilde uzaklaştırmaktadır. Lastik koruması mevcuttur.

Bridgestone Dört Mevsim Lastikleri

Bridgestone Weather Control A005: Ürün tüm yıl boyunca kontrolü elinde tutmak isteyen premium lastik kullanıcıları için tasarlanmıştır. Islak zemin yol tutuşunda A etiket değerine sahiptir. Etkili kar performansına sahip 3 Peak Mountain Snow Flake sertifikasına sahiptir. Yaz lastikleri aynı oranda kullanım ömrü sunmaktadır. Hızlı su tahliyesini sağlayan ve ıslak zeminde gelişmiş yol tutuşu sağlayan hacimli kanallara sahiptir ve yakıt verimliliğini arttıran Nano Pro-Tech karışımı ile üretilmiştir. Kış koşullarında direksiyona en iyi şekilde cevap veren V şekilli desen uygulanmıştır. Lastik uzun ömürlüdür ve tasarımı sayesinde düzensiz aşınma engellenmiştir. Üründe 3PMSF sertifikası mevcuttur.

Continental Dört Mevsim Lastikleri

Continental AllSeasonContact: Lastik karlı ve ıslak zeminlerde etkilyeci kavram sağlamaktadır, kuru ve ıslak zeminde üstün fren performansı sunar ve sınıfının en iyi yuvarlanma direncine sahiptir. Mevsime uyum sağlayan hamur bileşiminden üretilmiştir, lastik sürekli esnek kalmaktadır. Esnek dört mevsim sırt tasarımı sayesinde her zaman güvenilir bir yol arkadaşıdır. Açık omuzları yüksek suda kızaklamayı önler, minimum sayıda kılcal kanal ve dayanıklı sırt deseni sayesinde daha iyi yol tutuş ve fren performansı sağlar. Güvenlikten ödün verilmeden tasarlanan yanak geometrisi ile yuvarlanma direncini en aza indirir.

Pirelli Dört Mevsim Lastikleri

Cinturato All Seasons SF 2: Ürün 3PMSF sertifikasına sahiptir. Her türlü hava koşulu, farklı kilometrelerce şehir içi ve şehir dışı kullanım için güvenlik odaklı olarak üretilmiştir. Lastikte Run Flat ve Seal İnside teknolojisi bulunmaktadır. Her türlü hava koşulları için lüks premium ve SUV tarzı araçlar için tasarlanmıştır.

Nokian Dört Mevsim Lastikleri

Nokian WeatherProff: Lastik “Kışın güvenli yazın hassas” sloganı ile üretilmektedir. Ürün yıl boyunca kullanımda birinci sınıf güvenlik ve dayanıklılık sunmaktadır. WeatherProff 3PMSF sertifikasına sahiptir. Lastiğin orta alanının dik yüzey geometrisi karlı ve ıslak zeminde mükemmel yol tutuşu sağlar. V şekilli sırt deseni karlı zeminde mükemmel kavrama sağlamaktadır. Orta blok ve omuz blokları arasındaki bölge hassas yönlendirme hissi sağlar ve yol tutuşunu arttırır. Kanalları sayesinde lastik ve yol arasında olan kar hızlı bir şekilde tahliye edilir bu sayede kayma ya da kızaklama durumu engellenir. Ürün çevre dostudur ve arındırılmış yağlardan üretilir. Auto Express ve Automobilismo testlerinde ödüller kazanmıştır. En iyi dört mevsim lastik yazımızın sonuna geldik, eğer lastikler hakkında daha bilgi edinmek, soru sormak ya da tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz aşağıdaki yorum alanını kullanabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası