Kar Lastiği Yorumları – En iyi Kış Lastiği Hangisidir?

7

Sizin için Kış lastiği nasıl seçilir?, kış lastiğine ne zaman geçilir?, en iyi lastik markaları hangileridir? gibi soruların cevaplarını yazımızda değerlendirdik. Trafik kanunları gereği, yolcu ve eşya taşıyan araçların kış lastiği kullanması zorunludur. Yolcu ve eşya taşıyan araçlar dışındaki otomobillerin kış lastiği takması yasalarca zorunlu tutulmamıştır.

Ancak yol tutuşunu arttırmak, can ve mal güvenliğini sağlamak için her aracın kar lastiği takması gerekmektedir. Mevcut Kış lastiğiniz var ise belirli bir ücret dahilinde mevcut lastiklerinizin kışlık lastikleriniz ile değişimini sağlayabilirsiniz. Değiştirmek ücretleri şehir şehir ve ya bayilere göre farklılık gösterse de bu tutarlar 50 ile 100 TL arasında değişiklik gösterir.

Yolcu veya eşya taşımacılığı yapan araçların ise kış lastiği kullanmaları 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 65/A maddesi ile birlikte zorunlu kılınmıştır. 65/A maddesin de yer alan yolcu veya eşya taşımacılığı yapan araçların kışlık lastik takmamaları durumunda ise araç sürücülerine trafik ekipleri tarafından cezai işlem uygulanır. Bu ceza tutarı ise güncel olarak 715 TL’dir. Yasaya göre;

  • Hava sıcaklığı 7 derecenin altına indiği zaman kar lastiği kullanılmalıdır.
  • Lastiklerin ömrü ortalama 40 bin kilometredir.
  • Hiç kullanılmasa bile lastiklerin belli bir raf ömrü bulunmaktadır.
  • Lastik alınırken tarihine mutlaka bakılmalıdır. Çünkü bekletilen lastikler özelliğini kaybetmektedir.

Kar Lastikleri Nasıl Seçilmeli?

Otomobiller için en iyi kar lastiği seçimini yapabilmek için araçların özellikleri iyi incelenmelidir. Bölgede soğuk kış şartları fazla yaşanmıyorsa kar lastiği kullanmak şart değildir. Zaten hava sıcaklığı fazla düşmüyorsa ihtiyaç da duyulmayacaktır. Bu durumlarda standart iklim özelliklerine göre tasarlanan lastiklerin kullanılması veya 4 mevsime de uygun olan mevsimlik lastik kullanılması yeterli olacaktır.

Ancak yaşanılan bölge soğuk iklim koşullarına sahipse kesinlikle iyi bir kış takımına sahip olunması gerekir. Kış lastikleri en zorlu koşullarda test edilerek bir çok aşamadan başarıyla geçtikten sonra üretilmektedir. Dolayısıyla güvenlik önlemini ciddi derece de arttırarak araçların yol tutuşuna ciddi katkı sağlarlar. Ayrıca bilmekte fayda var kış lastikleri yağmurlu havalarda da yaz lastiklerinden daha verimlidir.

Yeni lastik alımı yaparken mutlaka kış lastiklerinin üretim yılı kontrol edilmelidir. Satın alınacak olan yeni lastiklerin son 5 yıl içerisinde üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca şehir efsanesi haline gelen ve sürücülerin masraftan kaçmak için sadece çekiş gücü verilen lastiğe kış lastiği takılması oldukça sakıncalıdır. Sadece çekiş tekerlerine takılan kışlık lastiklerin hiç bir avantajı olmayacağı gibi güvenli bir sürüşü de tamamen ortadan kaldırır.

Her konuda olduğu gibi lastik sektöründe de fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Bununla bağlantılı olarak ürünlerin kalitesi de değişmektedir. Fiyatı cazip gelen ürünleri almadan önce mutlaka kontrol etmelisiniz. Kalitesi düşük veya zamanı geçmiş lastikler uzun ömürlü olmayacağı için değişim süresini kısaltacaktır. Bu durumda ekstra masraflarla beraber size zorluk yaşatacaktır. Ayrıca sürüş güvenliğini de yeterli düzeyde sağlamayacaktır. Yani atasözü ile de taçlandırmak gerekirse ucuz etin yahnisi yavan olun 🙂

En iyi Kış Lastiği Hangisi?

Aslında bu soruyu en iyi kış lastikleri hangisidir? şeklinde sormak daha doğru olabilir. Nedeni ise her markanın lastik yapısının farklı olması ve kullanılacak bölgenin iklim ve coğrafi seçeneklerine göre lastiklerin o bölgeye de tam uyum sağlaması gerekir. Yani kış şartlarının şiddetli geçtiği bir bölgede A lastiği en iyi seçenek olurken, bu seçenek daha yumuşak bir hava şartında farklı bir markanın lastiği olabilir. Lafı çok uzatmadan popüler kar lastiği üretimi gerçekleştiren markaların model model öne çıkan lastiklerini inceleyelim.

Goodyear 88T UltraGrip 8

Kış koşullarında oldukça başarılı bir performans gösteren Goodyear 88T UltraGrip 8 Kar Lastiği, yeni nesil v sırt tasarımına sahip. Bu kış lastiği her zaman yolda sağlam bir yol tutuşu sağlayabilme özelliğine sahip. Oldukça sağlam olarak tasarlanan bu lastik daha kısa bir fren mesafesine sahip, daha fazla kızaklama özelliğinin olması da avantajlı durumlardan birisi. Goodyear markasının 3D BIS Technology ile hazırlanan ve testlerinin Finlandiya’da yapıldığı bu kış lastiğinin teknik özellikleri aşağıdaki gibidir.

  • Hız Sembolü T
  • Fren Mesafesi E
  • Yakıt Verimliliği E
  • Yük Baremi 88
  • Ses 68 DB

Continental WinterContact TS 860

  • Dış Ses Seviyesi; 72 DB
  • Islak Zeminde Fren Tutuş Gücü; C Seviye

Teknik verilerine sahip olan Continental WinterContact TS 860 Kar Lastiği, markanın öne çıkan en performanslı kış lastiklerinden birisi. Özellikle orta ve büyük araçların sıkça tercih ettiği bu lastik modeli en çetin kış şartlarında bile üst düzey yol tutuşu sağlamasıyla ün salmış durumda. Alman üreticinin en popüler lastiğinin öne çıkan özellikleri ise şu şekildedir;

  • Islak ya da kuru yol fark etmeksizin oldukça başarılı bir fren performansı sahip olması.
  • Lastiğin WinterContact adı verilen teknoloji ile hazırlanmış olması. Hazırlanan bu teknoloji sayesinde lastiğe eklenen esnek polimer yapı sayesinde kış mevsimlerinde üstün bir performans imkanı sağlaması. Bu durum sayesinde özellikle zorlu kış koşullarında güvenli bir sürüş imkanı sağlıyor.
  • Lastiklerde kullanılan Sıvı Tabakasının Tahliyesi özelliği sayesinde buzlu yollarda kolay fren özelliği devreye giriyor.

Alman markası olan Continental oldukça performansı yüksek kış lastikleri üretiyor. Özellikle orta ve büyük boy araçlar için hazırlanan bu kış lastiği zor kış şartlarında bile güvenli bir yol imkanı sunuyor. Lastiklerin üzerine eklenen yeni sırt tasarımı ise herkesin beğenisini kazanmış durumda.

Michelin Alpin 6

4 yıl gibi büyük bir çalışma sonrası ortaya çıkmış olan olan Michelin Alpin 6 farklı lastik desenlerine sahip bir model. Bu kadar uzun bir süre lastik üzerinde testlerin yapılmasının nedeni ise su tahliyesini maksimum seviyeye taşımak. Lastiğin öne çıkan özelleri;

  • Ses Seviyesi 66 DB
  • Hız Endeksi T
  • Yük Endeksi 560 Kilogram
  • Islaklık B Seviye
  • Yakıt C Seviye

Şeklinde. Michelin Alpin 6 lastiklerinin fren seviyesi ise B olarak olarak açıklandı. Üstelik lastik sadece binek otomobiller de değil 4×4 araçlara ve SUV modellere de takılabiliyor. Gürültüsüz yapısı nedeniyle oldukça popüler olan bu lastik, yol tutuşu ile de oldukça iyi performans sergiliyor.

Lassa Snoways 4

Sabancı grubu tarafından kurulan ve ülkemizde üretimi gerçekleştirilen Lassa lastikleri, Brisa firması tarafından yapılan özel testler sonrasında ortaya çıkıyor. Snoways 4 kış lastiğinde su tahliyesini daha iyi şekilde gerçekleştiren yüksek oluklar yer alıyor. Bu yüksek oluklu yapıda Snoways 4 lastiğine artı bir yol tutuşu sağlıyor. Lastiğin teknik verileri ise;

  • Hız Kodu T
  • Jant Çapı 15
  • Kesit Oranı 65
  • Taban Genişliği 185
  • Yük Endeksi 88
  • Islak Zeminde B Seviye

Şeklinde. Ülkemizdeki sürücüler tarafından oldukça popüler konumda olan bu kış lastiği hakkında olumsuz yorum duymak neredeyse imkansıza yakın.

Petlas Snowmaster W651

Listemizin öne çıkan modelleri arasın da yine Türkiye’de üretilmekte Petlas’ın Snowmaster W651 lastiği var. Yüksek bir manevra kabiliyeti sunan bu lastik modeli oldukça başarılı bir performans değerlerine sahip. Yerli üretim gerçekleştiren Petlas’ın tüm içerikleri ise Kırşehir ilinde bulunan fabrika da özel olarak üretiliyor. Lastiğin özelleri ise;

  • Hız Sembolü H
  • Yük Endeksi 615 Kg
  • Islak Zeminde C Seviye
  • Yakıt Verimliliği E
  • Ses Seviyesi 72 DB

Şeklinde.  Üretilen bu kış lastiği ıslak ve karlı havalarda, zeminlerde yüksek bir tutuş özelliği sergiliyor. Petlas lastikleri özelliklerinin yanı sıra Türkiye’de üretildiği ve yerli bir ürün olduğu için de çokça tercih ediliyor. Yerli bir ürün olmasının bir diğeri avantajı ise lastiklerin fiyatı. Petlas Snowmaster W651 performanslı ve uygun bir lastik olarak listemiz de yerini alıyor.

Hankook W452

Güney Koreli otomobil lastiği üreticisi olan Hankook markasının Hankook W452 tipi kış lastiği özel olarak hazırlanmış olan su kanalları sayesinde oldukça yüksek performansta avantajlar sağlıyor. W452 modeli için hazırlanan desen sayesinde bu kar lastiği yüksek yol tutuşuna sahip olurken virajlı yollar için de ekstra yol tutuşu sergiliyor ve listemizde yer almayı başarıyor. Seul’da üretilen bu kış lastiğinin teknik özellikleri ise şu şekilde;

  • Hız Seviyesi T – 190 km
  • Yük Endeksi ise 690 kg
  • Islak Zemin Mesafesi C Seviye
  • Yakıt Verimliliği E Seviye

Şeklinde.

Kormoran Snowpro B2

  • Hız Endeksi T Seviye
  • Yakıt Verimliliği F Seviyesi
  • Islak Zeminde Frenleme E Seviyesinde
  • Ağırlık İndeksi 82

Teknik verilerine sahip olan lastikler, genel özellikleri de ele alındığında oldukça başarılı bir lastik modeli olarak karşımıza çıkıyor. Kormoran Snowpro B2 lastiklerinin karlı havalarda fren mesafesi de oldukça başarılı. Michelin markasının ürettiği kış lastikleri arasında yer alan Kormoran Snowpro B2 kış lastiği, özellikle uygun fiyatı ile dikkat çekiyor. Karlı zemin performansı oldukça başarılı. Michelin markasının ürettiği kış lastiği Polonya’da bulunan fabrikasında özel olarak üretilerek hazırlanıyor. Tek eksi yönü bu kış lastiği ses yapıyor. Ancak fiyatına göre oldukça normal olan bir özellik olarak bizi karşılıyor.

Milestone MaxxGrip

Petlas markasının alt ürünlerinden birisi olan Milestone MaxxGrip kış lastiği listemizde kendine yer bulan modellerden bir tanesi. Standart özelliklere sahip olan kış lastiği sakin sürücüler ile özdeşleşmiş olan bir kış lastiğidir. Kış lastiğinin telleri özel olarak tek parça modelinde yapılmıştır. Bunun yanı sıra lastikte bulunan su boşaltma kanalları derin ve geniş bir şekildedir. Lastik patinaja karşı ekstra dayanaklı bir yapıda üretilerek Milestone MaxxGrip kış lastiğine ekstra avantaj sağlamaktadır. Kış lastiği geniş dişlere sahip. Bu özellik ise tam anlamıyla kara tutunmasını sağlıyor. Lastiğin teknik özellikleri ise şu şekilde;

  • Hız Sembolü H 210 Kilometre
  • Yük İndeksi 630 Kilogram
  • Islak Zeminde Fren Mesafesi E Seviye
  • Yakıt Verimliliği E Seviye
  • Ses 71 DB’dir.

Debica Frigo

Goodyear çatısı altında üretilip piyasaya sürülen Debica Frigo kış lastiği listemizin en sessiz lastiklerinden bir tanesi olmakla beraber piyasa da bulunan en uygun kış lastiklerinden bir tanesi olma ünvanına sahip bir lastik. Ülkemizde adını çok fazla duymasak da özellikler Poloya’da oldukça popüler bir lastik konumunda olan Debica, fiyat performans lastiklerinden bir tanesi.

Kış lastiği üretilirken Polonya’nın zorlu kış koşullarında gösterdiği yüksek dayanıklılık, kavrama gibi durumlar ele alınarak geliştirilmiş. Üzerine yapılan çalışmalar sonucunda maksimum performans ve yol tutuşu sağlamak her zaman markanın ilk hedefi olmuş. Kış lastiği teknik özellikleri şu şekilde;

  • Ses 68 DB
  • Islak Zemin Fren Mesafesi C Seviye
  • Yakıt Seviyesi F
  • Yük Endeks 82 Yani 475 Kilogram
  • Hız Endeksi T Seviye

Pirelli Winter Sottozero 3

Listemizin noktalardan listemizin sonun da bizi Pirelli Winter Sottozero 3 kış lastiği karşılıyor. Zorlu kış koşullarına tam uyum sağlayabilen bu lastikler, bir çok sürücünün de vazgeçilmezi olmuş durumda. Bu kış lastiğinin en önemli özelliği ise güvenlik konusu. Lastik sistemi üzerinde bulunan üç boyutlu kanal sistemi sayesinde kuru veya ıslak zeminde yüksek bir fren mesafesi özelliği sağlanıyor.

  • Yük Endeksi Özelliği 91
  • Hız Özelliği İse 210 Kilometre

Teknik verilere sahip olan Pirelli’nin bu lastikleri geliştirilen özel teknoloji sayesinde her hava koşulunda tam performans sergilemeyi başarıyor.

Bunları da beğenebilirsin
7 Yorumlar
  1. derya diyor

    Petlas Snowmastera nasıl çok iyi yol tutuş demişler anlamak mümkün değil. Petlas lastik değildir. Continental yaz lastiklerinde bir kere bile çekiş kontrol açmayan arabaya petlas kış lastiği takıldı çekiş kontrol ışığı sönmek bilmiyor, absye sokmazdım arabayı artık abssiz durmak imkansız.

  2. Mahmut Öztürk diyor

    Genel olarak verilen bilgiler gerçekten doğru bu işin ustalarının başında tabi ki alman lastik firmalarının gelmesi beni şaşırtmadı. Çünkü adamlar zaten otomotiv sektöründe bile başı çekiyorlar kaliteli lastikmiş, kar lastiği vs de iyi olmaları normal. Teşekkürler.

  3. Poyraz diyor

    Listede neden Lassa yok anlamadım. Hem ülkemizin milli lastiği hem de o kadar da kötü bir lastikte değil. Tabi Goodyear’a ya da Continental gibi bir markaya kafa tutar demiyorum ama alternatif olarak bence Lassa’da kullanılabilir. Listeyi biraz daha genişletip tüm lastikler hakkında detay alsak aslında daha güzel olur.

  4. Murat diyor

    Ben aracımda Michelin kullanıyorum yine de fikir edinmek amacıyla baktım ama oldukça memnunum. Kuru zeminde Michelin lastiklerinin çok iyi olduğu söylenmiş ama karlı ve ıslak zemin sürüşlerinde de yol tutuşu oldukça iyi durumda.

  5. Semih diyor

    Şimdi bir yerli furyası almış başını gidiyor. Yok yerli otomobil, yok yerli lastikler, televizyonlar vs vs. Herkesi bir gazlamışlar arkadaş yerli üretim ürün alın diye ülkeye destek olun. Alsak ne olacak ki daha fazla para kazanmak için dandik ürünler üretilip satılıyor. Bunlar da yerli üretim adı altında milliyetçi duygular sömürülerek satılıyor. Siz de yapın yabancılar gibi kaliteli ürünler bizler de alalım değil mi. Herkes çakallığa kaçıyor.

  6. Leyla diyor

    Goodyear bugüne kadar en çok tutulan lastiklerden biri olsa da uzun araştırmalar sonucunda gördüğüm bu işin pirinin Continental olduğudur. Zaten Alman üretimi bir lastik. Almanların ürettiği arabalar da diğer ürünler de dünya üzerinde kendisini kanıtlamış ürünler hep.

  7. Mert Coşkun diyor

    Bilgilendirmeler ve tespitler yerinde olmuş. Bence kuşkusuz en iyi lastik sıralamasının başını Continental lastikleri çekiyor. Sadece araba değil hem de spor amaçlı bindiğim bisikletim için de Continentalin bisiklet için ürettiği lastikleri tercih ediyorum.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası