Dünyanın En Büyük Lityum-İyon Pili Çalışmaya Başladı

0

Dünya elektrikli otomotiv devi Tesla’nın Güney Avustralya’daki dev lityum-iyon pili elektrik dağıtmaya başladı. Dünya’nın en büyük lityum-iyon pili olma özelliğini taşıyan pil resmi olarak Cuma günü aktif edildi. Tesla’nın ürettiği pil 100 megavatlık enerji sağlayacak. Tesisin bulunduğu bölgede havanın çok sıcak olmasından dolayı dev pil Perşembe günü test için çalıştırılmıştı. Güney Avustralya bölgesinde aşırı sıcaklardan dolayı ciddi elektrik kesintileri yaşanıyor.

Neoen enerji şirketinin rüzgar enerji santraline bağlı olan Tesla’nın dev pili, Jamestown bölgesinde yer alıyor. Bölgede yaşanan herhangi bir elektrik arızasında devreye girecek olan pil, 30 bin hanenin 1 saatlik enerjisini karşılayabilecek güçte. Ancak sistem daha fazla elektrik kaynağını destelemek ve dengede tutmak için kullanılacak. Eyalet Başkanı Jay Weatherill yaptığı açıklamada Tesla’nın ürettiği dev pilin, elektrik şebekesini dengeliyeceğini ve bölgedeki fiyatları düşüreceğini belirtti. Kurulan pil sistemi yenilenebilir enerji ve depolama sistemini tamamen değiştireceğe benziyor.

Lityum-İyon Pili 100 Günde Tamamlanmazsa

Her şey teknoloji girişimcisi Mike Cannon-Brookes’un, Tesla kurucusu Elon Musk’a meydan okumasıyla başlamıştı. Twitter üzerinden Musk’a meydan okuyan Avustralyalı girişimci bölgenin sorununu gerçekten çözmeyi isteyip istemediğini sormuştu. Elon Musk ise gelen soru üzerine proje onayından sonraki 100 gün içinde pilin inşa edileceği ve enerji üretimine başlanacağı sözünü verdi. Hatta Musk, belirttiği 100 günlük sürenin aşılması durumunda Avustralya devletinden hiç bir şekilde para almayacağını da açıkladı.

Lityum-İyon pil projesi 30 Eylül tarihin de onaylandı. Tesla verdiği 100 günlük süreye rağmen pilin inşasını yaklaşık olarak 60 günde tamamladı. İnşa edilen pil Tesla’nın rakip firmalarına oranla 3 kat daha güçlü. Hali hazırda Güney Avustralya elektrik ihtiyaçlarını rüzgar enerjilerinden ve kömürle çalışan santrallerden sağlamakta. Mevcut kullanılan elektrik şebekesi, bölgedeki hava sıcaklığının aşırı arttığı dönemlerde, elektrik ihtiyacını karşılayamıyordu. Tesla, sayesinde mevcut şebeke destelenecek ve bölgenin elektrik sorununa çözüm olacak. Dünya elektrikli araba devi Tesla, hem araçlar hem de kullanılabilir diğer enerji ihtiyaçları için pil üretiminde ciddi yatırımlar yapmaya devam edecek. Tesla gelişmeleri için sitemizi takip etmeyi unutmayın.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası