Trafik Cezalarını Artıran Kanun Teklifi TBMM’ye Sunuldu

1

Son zamanlar her sektörden neredeyse her ürüne gelen zam furyası tüketicileri zor duruma soktu. Otomotiv sektöründe de kur artışları yüzünden gelen zamlar sonucunda ÖTV’de ufak iyileştirmeler yapılsa da bu indirim gelen zamların aksine deve de kulak olarak kaldı. Bunca zamdan sonra şimdi de trafik cezalarına artış gündeme geldi.

Kanun teklifi olarak sunulan düzenlemeler eğer TBMM’de onaylanırsa 2019 yılı itibariyle sürücüleri ciddi cezalar bekliyor olacak. Yeni kanun teklifine göre eğer sürücü muayenesiz araç ile yakalanırsa uygulanan 108 TL’lik ceza 2019 yılında 235 TL’ye, yaya geçidi ihlali yapan sürücüye uygulanan ceza 235 TL’den 488 TL’ye yükselecek.

Bu cezaların yanı sıra oldukça sık karşılaştığımız sivil araçlara takılan siren ve dikkat çekici ışıkların cezası da arttı. Bu sürücülere de uygulanacak ceza tutarı 1002 lira olarak değiştirildi. Üstelik ceza yedikten sonra suçu tekrar işleyen sürücülerin araçlarının da trafikten men edilmesi de gündemde. Seyir halinde iken cep telefonu kullanmanın cezası da yeni düzenleme ile birlikte 108 TL’den 235’ye yükselecek.

Hız Cezası Kademeleri de Değişti

Yeni ceza yükselmelerinden elbetteki hız sınırını aşan sürücüler de nasibini alacak. Bugüne kadar iki kademeli uygulanan hız sınırı yaptırımında da değişiklikler mevcut. Yeni yasaya göre artık kademe dereceleri %10 – %30 ve %30 üzeri hatta %50’den fazlası ibareleri eklenecek. Buna göre artık sürücü hız sınırını %10-30 aşmada 235 TL yiyecek. %30-50’li aşımlar da bu ceza 488 TL olacak. Eğer hız limiti %50’den fazla aşılırsa ceza tutarı 1002 TL olacak. Hız sınırı cezası yiyen sürücü eğer cezayı yedikten sonra 1 yıl içerisin de bir daha aynı cezayı yer ise sürücünün ehliyetine 1 yıl süresince el konulacak. Eğer 1 yıl ceza yiyen sürücü 5 yıl içerisin de tekrar aynı cezadan trafik kurallarını ihlal ederse bu sefer sürücü belgesi süresiz elinden alınacak.

Gündem de olan diğer ceza arttırımları ise şu şekilde olacak; Kamyon ve tırların emniyet şeridi ihlaline 488 TL, kuralları ihlal ederek şerit değiştirmeye (hatalı sollama, ya da makas atma) 1002 TL ceza uygulanacak. Trafiğe açık alanlarda spin ya da drift yapan sürücüleri de artık ağır cezalar bekliyor. Bu suçlardan ötürü yakalanan sürücüleri de 5 ila 10 bin TL arasında cezalar bekliyor. Hatta bu ihlalden dolayı aracınız trafikten men bile edilebilir. Unutmayın yeni düzenlemeler ile birlikte artık tüm kolluk kuvvetleri, trafik cezası uygulaması yapabiliyor. Her ne kadar bu cezaların artması can sıkıcı bir hal olsa da, ceza kesilen kişiler her zaman için trafik seyrini tehlikeye sokulan kişilere uygulanacak. Siz de hem ceza yememek, hem de kendi ve diğer insanların can güvenliğini tehlikeye sokmamak için lütfen trafik kurallarına uyun. İyi yolculuklar.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Tevfik diyor

    Bir trafik cezalarına zam gelmemişti zaten şimdi tam oldu. Sağımız solumuz her yerimiz zamlı zaten.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası