Suzuki ve Mitsubishi Dizel Modellerini Sonlandırıyor

0

Japon otomotiv devleri Suzuki ve Mitsubishi, Avrupa pazarın da boy gösteren modellerin de artık dizel motor seçeneklerine yer vermeyeceklerini duyurdular. Markalar bunun sebebini ise artık müşterilerin dizel versiyona güvenin azalmasını sebep gösterdiler. Otomotiv sektörünü yakından takip edenler son zamanlar da benzer bir çok haber duymuştur. Zaten otomotiv sektörü yavaş yavaş elektrikli modellere daha çok ilgi göstermeye başladı ve dizel seçeneklerden de bir bir vazgeçer oldular.

Bu kararı aslında ilk veren markalar Suzuki ve Mitsubishi değil aslında. Japon üreticiler arasında yer alan Nissan ve Toyota markaları da geçtiğimiz süreçte aynı kararları aldılar. Bu ikili de Avrupa pazarın da artık dizel versiyonlara yer vermeyeceklerini belirtmişti. Uluslararası piyasalar da araçları bulunan ve Avrupa’ya da satış gerçekleştiren Japon markalardan ise dizel versiyon üretmeyeceğini tek açıklamayan ise Mazda kaldı. Yani şimdilik Avrupa’da dizel motor seçeneği bulundurmaya devam eden tek Japon marka an itibariyle Mazda.

Dizel Talebi Her Gün Azalıyor

Aslında Japon üretici Suziki’nin ilk hamlesi bu değil. Marka geçtiğimiz aylar da bazı modellerin de dizel seçeneklerinden hali hazır da zaten vazgeçmişti. Yani markanın attığı bu son adım, bir nevi yarım kalan bir işi tamamlamak gibi oldu. Yine de altını çizmekte fayda var, bu düzenlemeler şu anlık sadece Avrupa pazarın da satışta bulunan marka modellerini kapsıyor. Yani dünya geneli için atılmış bir adım henüz yok. Bu da şimdilik mantıklı bir karar gibi görünüyor çünkü Hindistan gibi bazı pazarlar da dizellere olan talep çokta azalmış değil. Suzuki’nin Hindistan pazarın da halen satışlarının %30’unu dizeller karşılıyor. Avrupa’da bu oran %10’lara kadar gerilemiş durumda.

Başta belirttiğimiz gibi Suzuki ile birlikte bu kararı alan diğer otomotiv markası da Mitsubishi. Hali hazırda zaten emisyon skandalları ile geçtiğimiz süreçte çalkalanan Almanya’da ve İlgiltere’de dizellere olan ilgi zaten yabana atılmayacak kadar azalmış durumda. Bu markanın da geçtiğimiz yıla baktığımız zaman dizel tercih edilen oranı %30 seviyelerin de. Fakat Mitsubishi bir süre daha pick-up modellerin de dizel versiyonlara yer vermeye devam edecek. İlk olarak Avrupa pazarın da uygulanan bu vazgeçmelerinin büyük bir nedeni de var. Avrupa otomotiv pazarın da geçen yıla oranla dizel motor seçeneğine olan talep %30 seviyelerin de azalmış. Yani Avrupa ve İlgiltere pazarın da ciddi başarılar elde eden bu ikilinin bu kararı almaları aslında çok mantıklı ve yerinde bir karar olmuş.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası