Porsche Blockchain Teknolojisini Test Etmeye Başladı

0

Dünya’da spor otomotiv sektöründe faliyet gösteren Alman markası Porsche, XAIN şirketi ile birlikte Blockchain teknolojisini arabalar üzerinde test etmeye başladı. Girişim ile birlikte Porsche Blockchain Teknolojisini otomobillere göre uyarlayan ve uyarlamayı başarılı bir şekilde test eden ilk marka oldu. Alman marka kullanılacak olan teknolojiyi geliştirerek otonom sürüş sistemlerinde rakiplerine fark atmayı hedefliyor.

Peki bu Blockchain teknolojisi tam olarak nedir? yakından tanıyalım. Teknoloji ile geliştirilen bu sistemler oldukça güvenli olmasının yanı sıra, yüksek hızlarda işlem yapma özelliğine de sahip. Porsche’nin test ettiği uygulamalar arasında otomobili uygulamalar vasıtasıyla kilitleyip açma özelliği de bulunuyor. Ayrıca, belirlenen cihazlara geçici erişim izni sağlama özelliği de mevcut. Eğer test aşamasında ki bu sistem ilerletilirse, otonom sürüş sistemlerinin gelişimleri daha da hızlanacak.

ALTI KAT DAHA HIZLI

Blockchain teknolojisi şu an hali hazırda herkesin haberdar olduğu Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin temelinde kullanılıyor. Blockchain aslında veri alışverişinde kullanılmak için geliştirilen, merkezi olmayan bir elektronik protokol. Otomobiller de Blockchain sisteminin kullanılmasıyla birlikte çevrimdışı bir bağlantı ile (sunucu bağlantısı olmaksızın) otomobile bağlanmak mümkün hale gelecek.

Araçlara erişim sağlanması ve uygulama yardımıyla merkezi kilit açılıp kapatma işlemleri eski yönteme oranla daha hızlı bir hale gelecek ve bu işlem sadece 1.6 saniye sürecek. Ayrıca tüm bu işlemlerde kriptografik şifreleme ile gerçekleştirilecek. Tüm bu sistem Blockchain üzerinden anlık işlem görerek kaydedilecek ve dışarıdan müdahale tamamen kapalı olacak ve uygulama üzerinden rahatlıkla takip edilecek. Teknoloji sayesinde Blockchain teknolojisine sahip araç sahipleri arabalarına güvenli bir şekilde erişim sağlayacak, istediği cihaza izin verecek ve bu süreci istediği zaman her zaman görüntüleme şansı bulacak.

OTONOM SÜRÜŞ İÇİN GELİŞTİRİLECEK

Alman spor otomotiv devi blockchain teknolojisi ile çalışan yeni modeller üzerinde de çalışıyor. Denetlenmesi mümkün olan bu veri dosyaları, blockchain teknoloji ile şifreleniyor. Teknolojiyi kullanıcıları, kendi kontrolünde bulunan tüm verileri nasıl ve ne zaman kullanacağına o anki duruma göre karar verebiliyor. Oluşturulan tüm bu verilen teknoloji üzerinden de kayıt altına alınacağı için, verilen silinmesi ihtimalinin de bir şekilde önüne geçiliyor. Bu sayede teknolojisinin aktif olarak geliştirilmesi otonom sürüş sistemleri ve fonksiyonlarının geliştirilmesi için önemli bir önem arz ediyor. Örnek vermek gerekirse diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan güvenlik prosedürleri, diğer araç sürücüleri ile paylaşılabilir ve 3. kişiler de korumalı bir şekilde paylaşıma sunulan bu verilerden anında yararlanabilirler.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası