Peugeot ve Fiat Birleşti Yeni Bir Otomotiv Devi Doğdu

0

Haftalardır süren rüya gerçek oldu, Peugeot ve Fiat Birleşti. Orjini İtalyan olan ve daha sonra Amerikan Chrysler ile birleşen İtalyan – Amerikan ortaklığı kuran Fiat Chrysler ve son yıllarda yaptığı birleşme atakları ile Alman Opel’i de bünyesine katan Peugeot birleşti. Yapılan anlaşma çerçevesinde %50-50 ortaklık kuran iki grup, yeni oluşturdukları şirket ile birlikte otomotiv pazarında 190 milyar Amerikan Doları değerinde, dünyanın 4. Büyük otomotiv firmasını da kurarak pazarda hâkimiyetini sağlamlaştırdılar.

Otomotiv Sektörüne Damga Vuran Anlaşma

Bir tarafta Avrupa otomotivinde yer edinmiş, Amerikan Chrysler ile birleşmeye giderek Fiat Chrysler’ı oluşturmuş, bünyesinde Dodge, Jeep, Maserati, Alfa Romeo ve Fiat’ı bulunduran, yıllık bazda 100-120 Milyar Dolar ciro yakalamış olan Fiat grubu, diğer tarafta ise yine Avrupa ve dünya ülkelerine pazarladığı Peugeot, Citroen ve son olarak Alman Opel’i bünyesine katmış, yaptığı Opel atılımı ile Doğu Avrupa’da sağlamlığın sembolünü Peugeot ve Citroen’e entegre etmeyi planlayan PSA grubunu düşününce, sokaklarda dolaşan yüz binlerce aracın tek grup altında birleşmesi hem parça üretimi, hem araç satışı adına oldukça muntazam görünüyor. Zira bu anlaşma ile yıllık 200 milyar dolara yakın bir satış geliri elde edecek grubun hem satışlarının, hem kârlılığının yükselmesi hem de şirket piyasa değerinin tavan yapması bekleniyor.

Peugeot ve Fiat Birleşti Borsalara Nasıl Yansıyacak?

Birleşmeye ait son detaylar üzerinde çalışılan ve anlaşma sağlandığını açıklayan Fransız PSA ve İtalyan Amerikan FCA grubu yetkilileri, şirketin %50-50 ortaklık ile işleyeceğini, anlaşmanın da bu çerçevede sağlandığını belirttiler. Firmaların, yapılan anlaşma sonrası Avrupa ve New York borsalarında nasıl işlem göreceği ise merak konusu oldu.

Tahminlere göre Paris, İtalya ve Avrupa borsalarının yanı sıra, Şirketin New York Borsası’nda da işlem görmek üzere Hollanda menşeili bir yatırım şirketi altında borsada işlem görmesi söz konusu. İki grubun birleşmesine dair yılın ortalarında çıkan haberler doğrulanmış ancak iki firmasında belirli kriterlerde sağlanması beklenen uzlaşma sonuçlanmadığı ve Fiat grubunun karşı teklifi beğenmediği gerekçesi ile daha önce anlaşma sağlanamamıştı söylentileri vardı.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası