Kışlık Lastik Kullanımı – İki Tekerde Kışlık Lastik Kullanımı Güvenli mi?

0

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte bir çok araç sahibi kışlık lastik arayışı içerisine girmiş bulunmakta. Kışlık lastik doğru kullanıldığında hayat kurtaran bir lastik türü olmak ile beraber yanlış kullanımında kış lastik kullanımı daha tehlikeli bir hal almaktadır. Maalesef ülkemizde kışlık ve kar lastiği kullanımına hem gereken özen gösterilmemekte hem de doğru bilinen bir çok yanlış bulunmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan kanun ve yönetmeliklerdeki değişikliklere göre hafif ticari ve ticari araçlarda kışlık lastik kullanımı belirlenen tarih aralıklarında zorunlu hale getirilmiştir. Binek araçlarda ise henüz bir yaptırım ve kısıtlama zorunlu olmamak ile birlikte kışlık lastiğin kullanımı tavsiye edilmektedir.

Doğru Bilinen Yanlışlar

Kışlık lastikler, halk arasında bilinenin aksine buzlu ve karlı yollarda hızlı gitmeyi değil daha iyi bir yol tutuş ve daha kısa fren mesafesi sağlamayı hedeflemektedir. Yazlık lastikler ürütümleri ve kullanılan hammaddeden ötürü belirli hava sıcaklıkları ve zemin koşulları içerisinde optimum yakıt tüketimi, performans ve fren mesafesi ile araç sahiplerinin güvenliklerini sağlamaktalar ancak ortalama hava sıcaklıkları 7 santigrat derecenin altına düşmeye başladığında lastiği daha verimli çalışabilmesi için kışlık lastik kullanımı tavsiye edilmektedir.

Kullanılan hammadde ile hamuru, diş derinlikleri ve desenleri ile birlikte kışlık lastikler yağmurlu ve karlı havalarda en iyi yol tutuşunu sağlayabilmek için çalışmaktalar. Ancak araçlarında kışlık lastik bulunduran kişilerin bu durumu hızlı gidebilmek ve yüzde 100 güvenli olarak algılaması yanlış bir durumdur.

İki Tekerde Kışlık Lastik Kullanımı

Araç lastiklerinin pahalılığı ve ekonomik şartların zorluğundan dolayı bir çok araç sahibi aracına sadece 2 adet kışlık lastik alıp aracın önden çekişi ya da arkadan itiş durumuna göre kışlık ve kar lastiklerini bu 2 lastik ile değiştirmektedirler. Bu durum halk arasında olağan bir durum olarak algılansa da oldukça tehlikeli bir durumdur.

Yazlık ve kışlık lastiklerin aynı zemin şartlarında yol tutuşları ve yola tutunmaları hamurlarından ve yapısından ötürü farklıdır. Araçta hem yazlık hem de kışlık lastiğin aynı anda kullanımı aracın sürüş çizgisini bozabileceği gibi olası küçük kaymalar daha büyük sorunlara, kazalara sebep açabilir. Gene aynı şekilde lastiklerin fren mesafeleri ve fren tepkileri farklı olduğundan ötürü sürüş güvenliğini tamamen etkileyecektir. Ayrıca yol tutunmaları farklı olduğundan ötürü aracın sürüş takımlarında dengesizlik yaratacağı için maddi zararlar açabilir. Kışlık lastiklerin sadece iki  lastikte kullanılması halk arasında bilinenin aksine oldukça tehlikeli ve kazalara yol açabilmektedir. Uzmanlar tarafından 4 tekerde de kışlık lastik kullanımı kesinlikle tavsiye edilmektedir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası