Kış Lastiği Takma Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor ve Bitiyor?

0

Kış ayları kapıya dayandı ve havalar oldukça soğudu. Kış aylarında ve soğuk havalarda hem otomobilimiz için hem de sürüş güvenliğimiz açısından kışlık lastik takma zamanı yavaş yavaş yaklaşıyor. Özellikle geçtiğimiz yıllarda yapılan kanuni düzenlemeler ile hafif ticari ve ticari araçlar için kış aylarında belirlenen tarihler arasında kışlık lastik kullanma zorunluluğu getirildi. Hep birlikte Kış Lastiği Takma Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor ve Bitiyor? sorusunun yanıtına bakalım.

Kışlık lastikler hem diş yapısı hem de hamur yapısı ile soğuk havalarda daha iyi yol tutuşu ve ıslak zeminde daha kısa fren mesafesi ile bizleri korumakta. Unutulmamalı ki otomobilimiz ile yol arasındaki tek tutunuş sağlayan araç lastiklerdir bu yüzden kışlık lastik kullanımına özen gösterilmelidir. Özellikle kanuni olarak zorunlu olmamasından ötürü bir çok binek otomobil kullanıcısı kışlık lastik kullanmamakta ve hem kendi sürüş güvenliğini hem de trafik güvenliğini tehlikeye atmaktadır.

Kışlık lastikler özel hamur yapısı sayesinde ıslak zeminlerde yola daha iyi tutunurlar ve aynı zamanda daha kısa fren mesafesi sağlarlar. Bir çok kışlık lastikte ses yapma sorunu ve yakıt tüketimini az miktarda artırma durumu vardır ancak bunların hiçbiri sürüş güvenliğinden daha önemli değildir.

Kış Lastiği Takma Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor ve Bitiyor?

Daha öncede bahsettiğimiz üzere şuan kanunen hafif ticari, panelvan ve ticari araçlar için kışlık lastik zorunluluğu bulunmaktadır. 2019 yılı için kışlık lastik kullanma başlangıcı 1 aralık 2019 olarak belirlenmiştir. Bu tarihten sonra kışlık lastik kullanılmayan otomobillere cezai işlem uygulanabilecektir.

Kışlık lastik kullanımı için illaki 1 aralık 2019 tarihini beklememek gerekmektedir. Kışlık lastikler ortalama hava sıcaklığının 7 Santigrat derece altına düştüğünde kullanmalıdır. Bu yüzden ortalama hava sıcaklıklarının 7 derece altına düşmeye başladığı günlerden itibaren kışlık lastiklerinizi taktırabilir ve daha güvenli bir sürüş elde edebilirsiniz.

Kışlık lastik takma zorunluluğu 1 aralık 2019 tarihinde başlarken bu zorunluluk 1 nisan 2020 tarihinde sonlanacaktır. Ayrıca sürüş güvenliğinizi etkilememesi için bir çok kullanıcının yapmış olduğu sadece iki tekere kışlık lastik kullanımının oldukça riskli olduğunu belirtmeliyiz. Kışlık lastiklerinizi satın alırken eğer ikinci el lastik satın alıyorsanız kesinlikle üretim yılına ve diş derinliğinin 3-4 mm altında olmamasına da ehemmiyet göstermelisiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası