Yerli Otomobil TOGG Hakkında ÇED Raporu Yayınlandı

1

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu tarafından üretilecek olan yerli otomobil fabrikası için düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu tamamlandı. Raporda yer alan bilgilere göre otomobil fabrikasının yapılması toplamda 18 ay sürecek. 2022 yılında tamamlanması hedeflenen fabrikanın inşaatında ise 2 bin kişinin çalışması öngörülüyor. Fabrika üretime geçtikten sonraki süreçte ise yani 2023 yılında tesiste çalıştırılması öngörülen personel sayısı 2 bin 420 olarak açıklandı. Bu personel sayının ise 2032 yılına kadar 4 bin 323 kişiye kadar çıkması hedefleniyor.

Çevresel Etki Değerlendirme raporunda ürün gamı belirleme de yapılan çalışmalara da değinildi. Değerlendirme kapsamında 2 binin üzerinde tüketicinin yeni otomobil satın alma davranışı üzerine araştırma devam etti. Araştırma sonrasında ise SUV modellere olan ilginin ülkemizde de her geçen gün daha fazla arttığı ortaya çıktı. Bilindiği gibi özellikle ABD otomotiv pazarında başlayan SUV modele olan merak uluslararası tüm pazara yansımış durumda. Elektrikli bir SUV modelin geliştirilmesi de hem ülkemiz açısından, hem de otomobilin diğer pazarlara açılmasın da büyük rol oynayacaktır.

Raporda kurulacak olan fabrikanın neden Bursa ilinde olacağı hakkında da bilgilendirme yapıldı. İncelemelere göre Bursa’nın denize sıfır bir konumda olması, kurulacak olan fabrikanın yakınında liman bulunması Bursa tercihinin önemli sebepleri arasında yer aldı. İleri ki süreçte liman sayesinde üretilecek otomobillerin sevkiyatları da deniz yolu ile kolayca yapılabilinecek. Ayrıca tesis konumunun Osmangazi Köprüsü’ne ve yan sanayiye olan yakınlık durumundan da bahsedildi.

500 milyon Euro Yatırım

ÇED raporunda şirket ortaklarının toplamda ne kadar sermaye ödemesi yapılacağı da paylaşıldı. Rapora göre Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB şirketleri 2023 yılında 500 milyon Euro karşılığı yatırım yapacak. Projenin toplam maliyeti ise 22 milyar lira olacak. Bu tutara tabii ki proje hazırlık, ön mühendislik’den pazarlama kısmına kadar olan süreç dahil durumda. Yerli otomobil projesi ile birlikte 2032 yılına kadar ülke ekonomisine 50 milyar euro katkı yapılması hedefleniyor. Ayrıca cari açığı 7 milyar euro azaltması beklenen projenin yan sanayi ile 20 bin üzerinde de istihdam sağlaması ön görülüyor.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. İsmet Çoban diyor

    Çok büyük bir yatırım yapıldı inşallah başarılı olunur yerli olamasi açısından diğer otomobil fiyatları na göre daha makul bir düzeyde dir bence sonuçta vergisi daha az oluyor ama piyasaya cikigğı gun almayı düşünüyorum bakalım hayırlısı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası