Yaz, Kış ve Dört Mevsim Lastiği Önemi ve Bilinmesi Gerekenler

0

Aracımızın en önemli parçalarından biri olan ve yol ile tek temas noktamız olan lastikler.. Kaza anında fren mesafesini belirler, virajlarda yol tutuş performansı sayesinde güvenli yol almamızı sağlar hatta yakıt tüketimine bile etki eder. Araç lastiklerinin 3 yılda bir ya da 30.000 km değiştirilmesi güvenli bir sürüş için gereklidir. Gerek can güvenliğimiz gerekse mal güvenliğimiz için araç lastiklerimiz çok önemlidir ve doğru mevsim koşullarında doğru lastiğin kullanılması gerekmektedir. Yaz ve kış ayları geçişlerinde doğru lastik seçimleri yapmak aracınızın performansına da katkıda bulunacaktır.

Lastikler; yazlık, kışlık, dört mevsim olarak 3 gruba ayrılmışlardır. Yaşadığınız bölgede sıcaklıklar 7 derecenin altına düşüyorsa ve kar yağışı görülüyorsa kış mevsiminde kış lastiği kullanmak kaçınılmazdır. Yaz aylarında yazlık lastik yerine kışlık lastik kullanmak lastiğin yapısını ve işlevini bozmakla birlikte yakıt artışına neden olur. Dört mevsim lastikler ise yılın tüm aylarında ılıman iklime sahip bölgelerde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Kış (Kar) Lastiği Nasıl Olmalı?

Özellikle karlı ve buzlu yollarda araç güvenliğini ve yol tutuşunu maksimum düzeye çıkartır. 7 derecenin altında kullanımı önerilmektedir ve kauçuk yapısı sayesinde soğuk havalarda sertleşmemektedir. Lastiğin dış kısmında bulunan kanallar aracın çekişini ve yol tutuşunu önemli ölçüde arttırır. Lastiğin dış kısmında bulunan derin oluklar sayesinde aracın kaymasını ve patinaja düşmesini engeller. Kış lastiği alırken diş derinliklerinin 4mm üzerinde olmasına dikkat edilmelidir. 4mm derinliğin altındaki lastikler kış lastiği sınıfına girmez faydadan çok zararı olur. Kış lastikleri ekim ayı gibi kullanılmaya başlayıp nisan aynının girmesi ile yazlık lastiğe geçiş yapılabilir.

Yaz Lastiği Önemi ve Özellikleri

Kış mevsimi dışında kalan tüm aylarda kullanıma uygundur. Kış lastiklerine göre lastiğin üzerindeki kanallar daha uzun, kısa ve kalın bloklar bulunur. Bu yapısı ile yağışın olmadığı durumlarda mükemmel yol tutuşu sağlamaktadır. ABS yardımıyla sıcak havalarda yapılan frenlemeler de %40 oranında performans artışı sağlar. Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesiyle lastikler sertleşmeye başlar ve lastik özelliğini kaybeder. Diş kalınlıklar 1.6mm ve üzeri olmalıdır.

Dört Mevsim Lastik Nedir, Ne Zaman Kullanılır?

Kış aylarında aracı çok kullanmayanlar, karlı ve buzlu yol koşullarında çok fazla yola çıkmayan sürücüler için uygundur. Yaz aylarında yaz lastikleri kadar, kış aylarında da kış lastikleri kadar güvenli ve performanslı değildir. Kuru ve sıcak havalarda, kar yağışının az olduğu ve ılıman iklimli bölgelerde tercih edilebilir. Unutmayalım ki mevsimine uygun lastik kullanımı hem bizi hem aracımızı yolda oluşabilecek tehlikelere karşı korurken, yakıt tasarrufuna da ciddi katkıda bulunur.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası