Vuruntu Sensörü Nedir? Tamiri ve Arıza Belirtileri

0

Vuruntu sensörü, motora zarar verecek şekilde olan vuruntu ve titreşimleri tespit etmekle görevlidir. Sensör aslında araç beyninin kulağı gibi çalışmaktadır. Sensör piezoelektrik kristali ve dirençten oluşmaktadır. Kristal motorda meydana gelen titreşimlerde çalkalanır ve az miktarda voltaj üretir. Sensör insan kulağından daha hassas çalışır ve insan kulağının duyamayacağı seviyedeki titreşimleri algılar. Bu sesler ortalama 6 – 8 kHz arasındadır. Motorda vuruntu algılandığında araç beynine sinyal gönderilir ve araç beyni durumu düzeltmek için ateşleme zamanlamasını geciktirir.

Vuruntu sensörü aynı zamanda motor parçalarını da darbelerden korumaya çalışır. Oluşabilecek darbeler motorun piston, miller, valfler, contalar vb.parçalarına zarar verebilir. Sensör bu parçaların koruması için oldukça önemlidir. Vuruntu sensörü, emme manifoltu, motor bloğu ya da silindir kapağı içinde yer almaktadır. Bu noktalarda yer alması motorda oluşan vuruntu ve patlamaları daha hızlı algılayabilmesidir. Sensörde arıza oluşursa araçtan anormal sesler çıkmaya başlar, anı hızlanmalarda güç kaybı oluşur ve yakıt tüketimi olumsuz etkilenir.

Vuruntu Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Sensör arızası genellikle araç hızlanırken ya da güç altındayken ortaya çıkmaktadır. Sensörün arızalanması durumda aracını iyi tanıyan bir sürücü ters giden birşeyler olduğunu mutlaka farkeder. Özellikle seyir halindeki hızlanmalarda sorun yaşarsanız bu motorun ateşleme zamanlamasından kaynaklanır ateşleme zamanlamasını da etkileyen vuruntu sensörüdür. Araçtaki güç kaybının boyutları vuruntu sensöründen araç beynine giden verilerle alakalıdır. Sensör arızalı olduğu durumlarda parça değişimi yapılmazsa araç yüksek hızlara çıkamaz. Motor beyni vuruntu sensörü sorunu tespit ettiğinde arıza lambası yakar ve P0325 / P0332 hata kodlarını oluşturarak aracı güvenli çalışma moduna geçirir.

  • Motor arıza lambası yanması ve arıza kodu oluşması.
  • Motor çalışmasında tekleme problemleri.
  • Aracın sürüş esnasında daha fazla titreşim üretmesi.
  • Motordan farklı gürültüler ya da darbeler gelmesi.
  • Anı hızlanmalarda güç kaybı.
  • Yakıt tüketiminin artması en büyük arıza belirtileridir. Unutmamalı ki arızalı vuruntu sensörü zamanında değiştirilmeden araç kullanılmaya devam edilirse motorda kalıcı ve daha tamiri daha pahalı hasarlara neden olabilir.
Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası