Otomotiv Bayileri İkinci El Araç Satışına Yönelebilir

0

Ülkemizde otomotiv sektörünün son yıllarda ciddi daralmaya gittiğini herkes biliyor. 2018 – 2019 yıllarında sektördeki daralma devam ederken, otomotiv sektörü 2020 yılından oldukça umutluydu aslında. 2020 yılı da yaşanan corona virüs salgınına yenik düştü ve salgından en çok etkilenen otomotiv sektörü yine umduğunu bulamadı. Sektörde bir çok işveren çalışanlarını mecburi işten çıkartırken, çareyi ise ikinci el satışında buldular.

Türkiye’deki otomotiv sektörü hakkında açıklama yapan Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu ise, otomotiv sektörünün bugüne kadar ki tüm krizlerden sağ salim çıktığını vurguladı. Ayrıca yaşanan daralmada sektörde kayıp verilmeyeceğini belirten Şahsuvaroğlu, salgın sonrasından oldukça umutlu olduklarını da belirtti.

OYDER Başkanı ayrıca ülkemizde ikinci el satışına bayilerin yeterince rağbet göstermediğini de belirtti. Amerika pazarında sıfır otomobil kar oranlarının hemen hemen aynı durumda olduğu belirten Murat Şahsuvaroğlu, ABD pazarının en büyük artısının ikinci el satışları olduğunu belirtti. ABD otomotiv pazarında bayilerin ikinci el satışları ise, tüm satışların %48 gibi ciddi bir oranını oluşturuyor. Türkiye’de bayilerin ikinci el satış oranları ise sadece %2’lik bir kısımı kapsıyor.

ABD’de yaklaşık olarak 3 bin adet sıfır kilometre araç satışı gerçekleştiren bir bayinin, ikinci el satışları da 15 bin adet civarında gerçekleşiyor. Bu durumda bayilerin kar marjlarında sıfır ve ikinci eli neredeyse aynı kulvarda tutuyor. Ülkemizdeki otomotiv sektörünün de ikinci ele yönelmesi gerektiğini vurgulayan Murat Şahsuvaroğlu, bu pazarın ana satışlardan ayrı tutulması gerektiğini de kesin bir dille belirtiyor.

Murat Şahsuvaroğlu bayilik sisteminin ayakta kalabilmesi için en pratik çözümün ikinci el satışı olduğunu vurguluyor. Yetkili satıcıların ayakta durabilmesi için ABD ve Avrupa pazarında olduğu gibi ikinci ele yönelmesi gerekiyor, ifadelerine de yer verdi. Eğer planladığı gibi corona virüs salgını tahribatı Haziran ayı itibariyle kontrol altına alınırsa, yılın son çeyreği otomotiv sektörü için ciddi bir dönüm noktası olacak. Bayilerin bu dönemde ise kayıplarını büyük ölçüde telafi etmesi bekleniyor.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası