Kredi Notu Öğrenme

0

Parasal faaliyetler değerlendirmesine bakıldığında işlemlerin hemen hemen tamamı bankalar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Elbette bankacılık faaliyetleri de belirli bir düzen ve nizama göre gerçekleşmektedir. Bu düzen içerisinde yer alan ve kredi taleplerini karşılayan bankalar bunun için de bazı kriterler belirlemektedir. Verilecek krediye dair yapılan araştırmalarda öncelikler kredi notu ile doğru orantılı şekildedir. Peki, bu düzene bağlı olarak kredi notu öğrenme nasıl yapılabilir?

Devlet ya da özel bankalara kredi başvurusunda bulunacak kişilerin sicili yani kredi notu iyi olmalıdır. Sizin almak istediğiniz krediyi geri ödemeniz konusunda belirli bir düzenin kurulu olması gerekir. Kredi başvurusunun olumlu sonuçlanabilmesi noktasında en önemli kriter kuşkusuz kişinin kredi notudur. Peki, kredi notu nedir? Nasıl öğrenilir? Nasıl yükseltilir? Öncelikle bilinmesi gereken en önemli ayrıntı geçmişte çalışmış olduğunuz bankalarla yapmış olduğunuz işlemler kredi notunun belirlenmesinde önemli role sahiptir. Düzenli kredi ödemeleri veya kredi kartı borcunun zamanında ödenmesi gibi etkenler önceliklidir. Notun düşük olması yüzünden ihtiyacınız olan tutarı almanız pek mümkün olmayacaktır. Belirli bir gelire sahip olsanız dahi, hatta memur bile olsanız kredi notunuz düşükse başvurunuz ret cevabı alabilir.

Kredi Notu Nereden ve Nasıl Öğrenilir?

Kredi notunu öğrenmek için çalışmış olduğunuz bankaya başvuru da bulunabilirsiniz. Kredi notunuzu öğrenmek için ilgili banka şubesine giderek notunuz ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca kredi başvurusunda bulunduğunuz zaman da yine banka aracılığı ile kredini notunuzu öğrenebilirsiniz. Elbette şubeye gitmeden öğrenmek için de internet bankacılığından faydalanabilirsiniz. Tabi ki bunun için belirli bir ücret ödemeniz gerekecektir.

Kredi notu öğrenme ile alakalı e-devlet üzerinden de bilgi sahibi olmanız mümkün. Fakat e-devlet üzerinden edineceğiniz bilgi doğrudan kredi notunu vermemektedir. Daha önce yaptığınız kredi işlemlerini gösteren yapısı söz konusudur. Size analiz edebileceğiniz rapor, özet rapor ve sorunlu krediler şeklinde raporlamalar sunulacaktır. Analiz etmesi zor olan bir yapıda olduğu için net olarak kredi notunu öğrenemezsiniz. Elbette bu raporlarla kredi notuna dair tahminde bulunabilirsiniz. e-Devlet Kapısı ile kredi notu sorgulama işlemleri ise tamamen ücretsizdir.

Kredi notunu tam olarak kusursuz bir şekilde öğreneceğiniz sistem ise Findeks sistemidir. Findeks sistemi bankaların sistemi ile entegreli bir şekilde çalışarak geçmiş kredi ve kredi kartı ödeme bilgilerinizi detaylı olarak inceler. Ayrıca mevcutta kullandığınız kredi ve kredi kartı ürünlerinde hangi aylar gecikmeye düştüğünüze kadar detaylı olarak bilgiler verir. Kredi Notu Öğrenme ile ilgili kesin sonuçlar elde etmek için Findeks sisteminden yararlanabilirsiniz. Sistemi kullanmak için direkt findeks.com internet sitesini ziyaret edebilir ya da mevcutta müşterisi olduğunuz banka üzerinden de kredi notu sorgulamasını belirli bir ücret karşılığında gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi Notu Kaç Olmalıdır?

Kredi notunu belirleyen rakam 0 ile 1900 arasında yer almaktadır. Puan ne kadar yüksek ise kredi başvurusunun onaylanma ihtimali de o derece yüksek olur. Bankaların başvurulara dair yaptıkları değerlendirmelerde düşük puanlı kişilerin şansı oldukça düşüktür. Düzenli ödemelerin yapılmaması veya kredi kartı borçlarının zamanında ödenmemesi sürekli puan düşüren faktörlerdendir. Elbette kredi puanı ile alakalı bankalar arası uygulamalar söz konusudur. Kredi notu öğrenme ile alakalı olarak Türkiye Bankalar Birliği Risk Raporu artık e-devlet üzerinden öğrenilebilmektedir. Bu hususta ücretsiz şekilde bilgilere erişebilir ve durumun ile alakalı analiz yapabilirsiniz. Peki, kredi notu kaç olmalıdır?

Puan değerlendirmesinde 0 ila 699 aralığı en riskli grubu göstermektedir. 700 ila 1099 orta risklide yer alırken 1100 ila 1499 arası ise az riskli grubunda yer almaktadır. 1500 ila 1699 aralığı iyi dereceye sahip olurken 1700 ila 1900 puan aralığı çok iyi grupta yer almaktadır. Kredi puanını 1500 puan üzerinde olan kişilerin kredi almaları çok daha kolaydır. 0 ila 1099 puan aralığında yer alan kişilerin kredi onayı alma ihtimali oldukça düşük olsa da bankalar arası farklı uygulamalar söz konusu olabilir.

Kredi Notunun Önemi

Acil bir ihtiyacınız ya da muhteşem bir yatırım fırsatı yakaladığınız da kredi başvurusu yapmanız söz konusu olacaktır. Bu hususta başvuru esaslarına göre kredinizin onayı sizi zor duruma düşürebilir. Zor duruma düşmeme adına bankalarla aranızı iyi tutmanız ve ödemelerinizi zamanında yapmanız çok önemlidir. Elbette en yüksek puana da sahip olsanız bankanın size kredi vereceğinin garantisi yoktur. Bu hususta tüm inisiyatif banka yönetimine ait olup, bu noktada herhangi bir hak talep edemezsiniz. Kredi notu kredi başvurusunda dikkat edilen en önemli ayrıntı olsa da gelir durumu ve kişinin sigortalılık durumu da değerlendirme de dikkate alınmaktadır. Kredi notu yüksek olan herkes istediği krediyi alabilir diye bir kaide söz konusu değildir. Başvuruya dair ayrıntılar kredinin olumlu ya da olumsuz sonuçlanması noktasında önemli ayrıntılardandır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası