Hususi araç kullanımı her geçen gün daha da artmaktadır. Binek otomobil kullanan bir çok insan kasko yaptırarak aracını, aracına karşı gelebilecek bir çok hasar tehlikesine karşı yaptırmış olduğu kasko avantajları ile koruma altına almaktadır. Siz de Kasko nedir? sorusunun tam karşılığını arıyorsanız hep birlikte sorularınıza tek tek cevap verelim.
Araçların hangi durumlarda kasko şirketi tarafından koruma altında olduğu yapılan kasko içerikleri kapsamında açık bir şekilde belirtilmektedir. Türkiye Sigortalar Birliği, araç kasko çeşitlerini; dar kasko, kasko, tam kasko ve genişletilmiş kasko olmak üzere dört ana grupta toplamaktadır. Her kasko çeşidi içinde araç teminatları ayrı ayrı kapsamlı bir şekilde anlatılmaktadır. Ayrıca bu kasko çeşitleri haricinde özel sigorta firmaları kendilerinin oluşturmuş oldukları özel kasko paketlerini de müşterilerine sunarak ek bir hizmet de vermektedir.
Hızlı Menü
Kasko Nedir?
Araçların herhangi bir kaza ya da çarpışma durumunda araçlarda meydana gelen maddi hasarı karşılamayı taahhüt eden sigorta türüdür. Araç kasko sigortasını yapan sigorta firması kaskonun çeşidine göre hasarı değerlendirerek aracın hasarı konusunda hasar tespiti yapıldıktan sonra aracın zararını tazmin etmektedir. Sürücüler araçlarına araç kasko sigortası yaptırmak konusunda zorunlu olmamak ile birlikte satın alınan kasko çeşidine eklemeler yaparak kasko paketini daha geniş bir kapsama yayma hakkına da sahip olmaktadır.
Araç Kasko Çeşitleri Nelerdir?
Araç kaskoları Türkiye Sigortalar Birliği tarafından kasko, dar kasko, tam kasko, genişletilmiş kasko olarak dört şekilde ayrılmıştır. Her kasko çeşidi kendisi içerisinde farklı teminatlar göstererek farklı araç hasar tazminleri yapmaktadır.
Kasko Sigortası
Kasko sigortasının ana teminatları; çarpılma, çarpma, yanma ve aracın çalınması olmaktadır. Bu teminatlar kasko poliçesinde detaylı bir şekilde açıklanmaktadır. Kasko sigortası en kapsamlı bir şekilde aracın;
- Karayolunda motorlu ya da motorsuz araç ya da araçlar ile çarpışması halinde,
- Aracın kendisinin ya da fabrikada üretimden çıktığı anda üzerinde bulunan orijinal parçalarının çalınması durumunda,
- Araç dururken ya da hareket halinde iken sürücünün kontrolü haricinde başka bir cismin ya da aracın sigortalı araca vurması ile sigortalı aracın devrilmesi ve yanması gibi durumlarda,
- Aracın ateş alması halinde kasko sigortası teminat kapsamı göstermektedir.
Dar Kasko
Araç kasko sigortaları arasında en düşük fiyat aralığına sahip olan kasko çeşidi dar kasko olmaktadır. Araçlarına kasko yaptıracak olan sürücüler tarafından en sık sorulan sorulardan birisi de dar kasko nedir sorusudur. Araçlarına dar kasko yaptıracak olan sürücüler ana teminatların hepsini talep edemezler ancak dar kasko kapsamında ana teminatların kendileri için gerekli gördükleri bir kısım teminatları seçerek dar kasko poliçelerinin oluşturulmasını talep etmekle yükümlüdürler. Bu ana teminatlar şunlardır;
- Aracın yanması,
- Sigortalı olan araç dururken ya da hareket halinde iken bir başka hareketli cismin ya da aracın sigortalı araca çarpması sonucunda sigortalı araçta maddi hasar meydana gelmesi,
- Aracın çalınması ya da aracın fabrikadan üretiminden çıktığında üzerinde bulunan orijinal parça ya da parçalarının çalınması,
- Kötü niyetli olan üçüncü kişilerin bilinçsizce yaptığı eylemler sonucunda sigortalı araçta hasar meydana gelmesi durumları ana teminatları içermektedir.
Dar kasko yaptıracak olan sürücüler bu ana teminatların içerisinden sigorta şirketinin belirlediği sayıda bir kısım maddeleri seçerek araçlarına dar kasko yaptırmaktadırlar. Ayrıca hazırlanacak olan dar kasko poliçesinde herhangi bir hasar durumunda aracın nasıl çekileceği, parça ihtiyacında parça temininin nasıl yapılacağı gibi bir çok ayrıntı da yer almaktadır.
Tam Kasko
Araç kasko çeşitlerinin içinde ana teminatlarının tümünü kapsayan ve aynı zamanda sigorta şirketinin bu ana teminatlar haricinde oluşabilecek tüm hasarlar için de hasar tazmin edeceğini taahhüt ettiği araç kasko çeşididir. Ana Talimatlar;
- Aracın kendisinin ya da herhangi bir orijinal parçasının çalınması,
- Sigortalı aracın durma ya da hareket etme hali ayırt edilmeksizin başka bir aracın ya da cismin sigortalı araca çarparak aracın yanmasına, devrilmesine ya da kaza yapmasına neden olması,
- Aracın yanması,
- Fiil ehliyeti sahibi olmayan kötü niyetli kişilerin sigortalı araca zarar vermesi durumları ana teminatlardır. Tam kasko bu ana teminatların tümünü kapsamaktadır. Tam kasko bu teminatların tümünü kapsarken aynı zamanda teminatların içinde yer almayan risk ve hasar durumlarına karşı da ödeme teminatı vermektedir.
Genişletilmiş Kasko
Peki genişletilmiş kasko nedir? Ek teminatların verildiği bir kasko sigorta çeşidi olan genişletilmiş kasko tam kaskonun içerdiği tüm ana teminatları içermektedir. Ancak genişletilmiş kasko ile tam kasko arasındaki fark; tam kaskoda ana teminatlar dışında kalan tüm risk durumları da teminatın içinde yer alırken genişletilmiş kasko poliçesinde ana teminatlar dışındaki risk ve hasar durumlarının sadece bir bölümü için teminat verilmektedir.
Kasko Sigortası Yurt Dışında Geçerli Olur Mu?
Türkiye içinde yapılan araç kasko sigortaları sadece yurt içinde geçerli olmaktadır. Sigorta yapılacak aracın ruhsat sahibi araç kasko sigortasının yurt dışında da geçerli olmasını talep ederse bu talebin kasko işlemleri sırasında ek teminatlar kısmına bizzat eklenmesi gerekmektedir. Şayet böyle bir eklenme yapılmamış ise genel olarak tüm kaskolar sadece Türkiye’de geçerli olmak üzere yapılmaktadır.
Kaskosu Yapılan Aracın Sahibi Değişirse Ne Olur?
Araç kasko işlemleri sigorta yapılacak olan aracın ruhsat sahibi üzerine yapılmaktadır. Araç kasko sigortası yapan kişi kasko sigortasının günü dolmadan aracının satışını bir başka kişiye resmen yapar ise bu durumda kişi kasko ücretinin geri kalan gün ücretini sigorta şirketinden talep etme hakkına sahip olmaktadır. Bu talep karşısında sigorta şirketi gün bazında kalan günlerin ücretini kişiye ödemek ile mükelleftir. Şayet aracının satışını yapan kişi isterse aracın yeni sahibinin adına kasko sigortasının kalan günlerinin tüm haklarının devir işlemleri de yapılmaktadır.
Kasko Değeri Nasıl Belirlenmektedir?
Araç kasko değerinin belirlenmesinde bir çok etken rol oynamaktadır. Ruhsat sahibinin seçeceği araç kasko çeşidinin fiyatına ek olarak aracın modeli, özellikleri gibi etkenlerin yanı sıra ruhsat sahibinin talep ettiği ek teminatlar kasko değerini ve ücretini değiştirmektedir. Bu değişkenler doğrultusunda sigorta şirketi, kasko primi hesaplama işlemleri yaparak bir değer ortaya koymaktadır.
Kasko Sigortası Bitme Süresi Ne Zamandır?
Araç kasko sigortalarının bitiş süresi poliçelerde tarih ve saat olarak bildirilmekle birlikte genel olarak her kasko sigortasının süresi bir yıl olarak belirlenmektedir. Bu süre zarfında araç kasko sigortası yapılan aracın sigortası poliçenin hazırlandığı gün Türkiye saatine göre 12.00’da başlamaktadır. Aynı zamanda kasko sigortası bir yıl sonra aynı gün yine 12.00’de sona ermektedir.
Kaskolu Aracın Sahibi Vefat Ederse Ne Olur?
Araç kasko sigortası yapılan aracın sahibinin vefatı durumunda aracın satışına göre farklı bir prosedür izlenmektedir. Araç sahibinin vefatı durumunda kasko poliçesinde yer alan tüm sigorta hakları vefat eden araç sahibinin mirasçılarının üzerine devredilmektedir. Dolayısıyla da vefat eden kişinin mirasçısı 15 iş günü içinde mutlaka sigorta şirketine gerekli bildirimleri yapmakla sorumlu olmaktadır. Sigorta şirketi ise bu bildirim sonunda 8 iş günü içinde sözleşmeyi iptal ederek kalan sigorta haklarını gün bazında hesaplayarak geri ödeme hakkını da saklı tutmaktadır.