Kredi Çektikten Sonra Kredi Notu Neden Düşer?

0

Banka müşterisi olan ve banka ürünlerini yani kredi ve kredi kartı kullanımı yapan herkes için kredi notu oluşturulur. Kredi notları mevcutta kullandığınız kredi veya kredi kartın ödemelerinize göre şekillenir ve artar veya azalır. İlk defa kredi kullanıyorsanız banka ödeme performansınız üzerinden kredi notunuz oluşur. Oluşan kredi notu finans sektörüyle ilgili bir nevi finansal verileriniz olarak kaydedilir. Sonraki kredi kullanımlarınızda bu puanlar üzerinden değerlendirilir ve kabul edilip edilmeyeceği belirlenir. Peki kredi kullanımı sonrasında kredi notu neden düşer? ona yanıt verelim.

Kredi çektim, kredi notum neden düştü sorusunu soruyorsanız aslında cevap tamamen kredi kullanımı sonrasında ki ödeme planında gizlidir. Kredi çektikten sonra eğer ödemelerinizde aksatmalar veya vadesi sonrasında ödemez kredi notunu olumsuz etkiler. Bu gecikmeler 1 gün dahi olsa kredi notunu tetikleyecektir. Tabii ki bu durum yalnızca bir ayı kapsamaz. Çektiğiniz kredide birden fazla kez gecikme yapsanız dahi sonraki ödemelerde düzenli ödeme yaparsanız kredi notunuz otomatik olarak düzelecektir. Elinizden geldiğince kredi veya kredi kartı ödemelerini son ödeme tarihi gelmeden ödemeye çalışmanız, kredi notu puanını olumlu yönde etkileyecektir.

Kredi Çektim Kredi Notum Düştü Neden?

Aslında kredi çektikten sonra kredi taksit ödemelerini zamanında yapan müşterilerin kredi notlarının düşme ihtimali yoktur. Burada düşecek olan tek şey yeni bir kredi veya kredi kartı alırken limit düşümü yaşanmasıdır. Eğer mevcutta bir krediniz var ise, yeni kredi alımında mevcut kredinizde değerlendirme içerisinde bulunur. Banka ikinci kredi talebinde mevcut kredinizi de göz önünde bulundurur ve ödeyebileceğiniz kadar tutarı size verir.

Eğer kredi kullanabileceğiniz miktarı banka size, kredi notu düşüklüğü sebebi ile vermeyi ret ediyorsa mevcut ödemelerinizi düzenli hale getirmeniz gerekmektedir. Eğer kredi notunu yükseltmeden kredi çekmek istiyorsanız bunun için farklı alternatifler değerlendirilebilir. Bunun için bankaya ipotek edilecek bir mal beyanı yapabilirsiniz. Yani mevcutta bir eviniz veya arabanız varsa, malınızın üstüne kredi çekmek daha kolay olacaktır. Eğer herhangi bir güvenceniz yoksa, kefil ile kredi başvurusu yapmayı da deneyebilirsiniz.

Kredi Notu Nasıl Yükselir?

Öncelikle kredi notunun neden düştüğünü bilmek gerekir. Kredi notu banka ürünleri olan kredi ve kredi kartı ödemeleri endeksli şekilde ilerler. Süreklilik arz eden gecikmelerden ötürü kredi notu düşer. Kredi notu nasıl yükselir? diye soruyorsanız ilk yapmanız gereken mevcut kredili ürünlerin ödemesini düzene sokmanızdan geçer. Eğer mevcutta herhangi bir kredili ürün kullanmıyorsanız, düşük tutarlı kredi veya kredi kartı kullanımı ve düzenli ödemeleri kredi puanını iyileştirebilir.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Kredi notu öğrenmenin bir çok alternatif seçeneği vardır. Eğer herhangi bir banka müşterisi iseniz, bankalar kredi notu öğrenme konusunda size yardımcı olacaklardır. Bir diğer seçenek ise Findeks sistemidir. Cüzi bir ücret karşılığında edineceğiniz Findeks kredi notu sistemi en güvenilir ve en hızlı sistemlerden biridir. Sorgulama sonrasında bankada bulunan tüm kredili ürünlerini görebilir, hangi kredi seviyesinde olduğunuzu öğrenebilir ve hangi kredili ürünlerinizde ne kadar gecikme yaşadığınızı geçmişe dönük detaylı olarak görebilirsiniz. Unutmamakta fayda vardır ki; kredi notu sorgulama, banka kredi ve kredi kartının çıkıp çıkmayacağını sorgulamak bile bir başvuru olarak sayılacağından bu gibi işlemlerin çok fazla kullanılması bile kredi notunuzu olumsuz yönde etkiler.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası