İşgücü istihdamında cinsiyet eşitliğini daha belirgin hale getirmek gibi amaçlarla verilen kadınlara teşvik kredisi hem devlet hem de bankalar destekli olarak sunulmaktadır. Bu durumun altında yatan temel etkeni Avrupa nüfusunun yaklaşık %52’si kadın olmasına karşın yalnızca bunların %30’unun çalışıyor olmasıdır. 2015 yılından bu yana yapılan destekleme çalışmaları kapsamında kadınlar teşvik kredilerinden yararlanarak iş sahibi olmuşlardır. Özellikle KOSGEB tarafından son yılda 220 milyon TL civarında destek ödemesi yapılmıştır. Bu kapsamda kadınlar AR-GE faaliyetleri, yatırım, üretim, yurt dışı operasyonları ve daha pek çok alanda hizmet verir hale gelmiştir. Bu imkandan yararlanmak isteyen kişilerin ilgili koşulları sağlıyor olmaları gerekmektedir.
Hızlı Menü
İş Bankası Kadın Girişimci Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?
Kadınların ekonomiye katılımlarını desteklemek amacıyla verilen İş Bankası kadın girişimci destek kredisi toplumsal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilmesi açısından önem taşır. Kadınlara finans başta olmak üzere hayatlarının her alanında yol arkadaşı olma yolunda ilerleyen İş Bankası ile ilgili ayrıntılı bilgiler banka şubelerinde verilmekte, başvurular şubeden kabul edilmektedir.
Kadın girişimci destek kredisi alabilmek için %51 hissesi kadın ortağa ait tüzel firma, ticari faaliyetini sürdüren gerçek kişi kadın tacir ya da en az %20 hisseli kadın ortağı bulunan ve üst düzey yöneticilerinden en az biri kadın olan tüzel firma olmak gerekir. Bu koşulu sağlayanlara otuz altı aya varan vadelerle ve 250.000 TL’ye kadar kredi verilmektedir. Kredi taksitleri eşit ödemeli ya da altı ay faiz ve anapara ödemesiz olarak belirlenebilir.
Garanti BBVA Kadınlara Destek Kredisi
Garanti BBVA kadınlara destek kredisi kadınlar tarafından yönetilen işletmelere yönelik olarak verilir. Bu programın amacı cesaretlendirme, yeni pazarlama açılma, eğitim ve finansman sağlama gibi dört başlıkta ifade edilir. Banka bu amaçlar doğrultusunda kadın girişimcilere özel olarak ilk sosyal bono ihracını yapmıştır. Buna göre 75 milyon dolarlık sosyal bono kadın girişimcilere işletme sermayesi olarak verilmiştir. Düzenlenen kampanya kapsamında 800.000 TL’ye kadar ve otuz altı aya varan vadeler ile finansman kaynağı sunulmaktadır. Kredi imkanından yararlanmak ve başvuru yapmak için Garanti BBVA şubeleri ziyaret edilmelidir.
Kredi Garanti Fonu Kadın Girişimci Destekleri
Kredi Garanti Fonu tarafından düzenlenen kadın girişimci destekleri Hazine Müsteşarlığı Fonu kaynaklı verilmekte olup işletme kredilerinde vade en fazla 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu kredi kapsamında anapara ödemesiz dönem imkanı sunulmakta ve bu azami bir yıl olmaktadır. Kredi destek başvuruları bankalar aracılığıyla https://kefalet.kgf.com.tr internet sitesi üzerinden kabul edilmektedir.
Başvuru şartları arasında kadın girişimcinin en fazla 55 yaşına olması, şahıs şirketi ya da tüzel kişi işletmenin bulunması, yararlanacak kişinin en az ilkokul mezunu olması, KOBİ vasfına sahip olan tüzel ya da gerçek kişi işletmenin bulunması gerekir.
KOSGEB Kadınlara Teşvik Kredisi
Kadın girişimcilere özel olarak KOSGEB tarafından ileri girişimcilik desteği ve geleneksel girişimcilik desteği adı altında olmak üzere iki farklı seçenek sunulmaktadır. Bu kredilerden yararlanabilmek için Örgün eğitim ya da uzaktan eğitim şeklinde eğitim alınmalıdır. Uzaktan eğitim için https://lms.kosgeb.gov.tr/ internet sitesi kullanılır. Bu eğitimlerin sonunda kişinin adına düzenlenen elektronik sertifika verilmektedir.
KOSGEB kadınlara teşvik kredisi alabilmek için sertifika, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlere ait iş fikri, ilk kez KOSGEB hibesi almak, en az 18 yaşında olmak, herhangi bir örgüt ile bağ bulunmamak ve okur yazar olmak gibi şartların sağlanıyor olması gerekir. Bu koşulları sağlayan kişiler başvuru işlemlerini e-devlet platformundan KOSGEB hizmetlerinden gerçekleştirebilirler.