Çin, ABD’den Gelen Araçlardan %25 Ek Vergi Alacak

0

NBC’de yer alan bir habere göre Çin, Amerika Birleşik Devletleri’nden ithal edilen tüm otomobil ve motosikletlere 16 milyar dolarlık vergi uygulayacak. Bu hamle ile birlikte iki ülke arasındaki ticaret savaşı da git gide daha da kızışmış oldu. Aslında Çin’in bu hamlesi Birleşik Devletler’e bir nevi misilleme. Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz günlerde de Amerika Birleşik Devletleri, Çin’den ithal edilen ürünlere aynı şekil de 16 milyar dolarlık gümrük vergisi getirmişti.

İki ülke arasında gerilim her geçen gün tırmanışa geçse de artan bu vergiler 23 Ağustos’a kadar yürürlüğe girmeyecek. Bu süre zarfında iki ülkenin de müzakere etmek ve alternatifleri değerlendirmek için zamanları olacak. Ama ne yazık ki müzakere ortamı da pek mümkün görünmüyor. Bugüne kadar ki süreçte ABD ve Çin arasında adeta ‘dişe diş, kana kan’ havasında bir gerginlik bulunuyor. Bu yüzden yasalaşma sürecinde iki ülkenin de herhangi bir olumlu adım atması beklenmiyor.

Çin Otomobil ile Sınırlı Bırakmayacak

CNBC’de yer alan habere göre de, Çin’in yaptığı misilleme sadece otomobil ve motosiklet ile de kalmayacak. Çin hükümeti artı olarak, kömür, ham petrol, asfalt, plastik ürünler ve geri dönüştürülebilir ürünlerde dahil totalde 333 ABD ürününü hedef aldı. AutoPacific Sanayi Analizleri Başkan Yardımcısı bulunan Ed Kim’de konu hakkında değerlendirmeler de bulundu. Kim; ”Yaşanan gelişmelerden hiçbiri, hızla daha da fazla küreselleşmekte ve küresel tedarik ağlarına kârlı bir biçimde tutunmak isteyen otomotiv üreticileri için hiç iyi değil. İki ülke arasında yaşanan bu ticari savaş, bir çok aracın sonunu getirebilir” dedi. Öte yandan alınan verilere göre ABD, binek araç kategorisinde geçtiğimiz yıl 10.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiş. Bu kadar büyük bir ticarette otomotiv üreticileri de gerekli önlemleri almaya koyuldular bile. Öyle ki otomotiv devi Volvo, XC60 üretimini Çin Halk Cumhuriyeti yerine ABD’ye kaydırmayı gündemi aldı bile.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası