Kolay Adres Sistemi Nedir, Nasıl Yapılır? Tüm Merak Edilenler

0

Eğer herhangi bir banka müşterisiyseniz son günlerde en çok duyduğunuz şeylerden biri muhakkak Kolay Adres Sistemi hakkındaki bilgilendirmelerdir. Peki bu sistem tam olarak nedir? Ne gibi avantajları ve dezavantajları var bakalım. Hali hazırda herhangi banka hesabınızdan, para gönderim ve alım işleri için hesap bilgilerine veya IBAN bilgisine ihtiyaç duyarız. Bu sistem aslında adından da anlaşılacağı gibi tam olarak eft, havale işlemlerini daha kolaya indirmek adına kurulmuş bir sistemdir.

Kolay Adres Sistemi sayesinde bankalar üzerinden para gönderme, para alma gibi işlemlerinizi sisteme tanımlayacağınız cep telefonu numarası, e-mail adresi ve T.C. Kimlik numarası gibi alternatifler ile sağlayacak. Sistem hayatına geçtiğinden itibaren herhangi bir hesap bilgisi, şube kodu veya IBAN numarası gibi detaylarla uğraşmanıza gerekte kalmayacak. Yine aynı şekilde tarafınıza gelecek olan para transfer işlemleri için karşı tarafında herhangi bir banka bilgisine ihtiyaç duymadan para gönderim yapmasını sağlayacak. Kolay Adres ile artık EFT ve Havale işlemleri oldukça basitleşmiş olacak.

Enpara Kolay Adres Sistemi

İnternet bankacılığının öncülerinden olan Enpara.com hesabınıza Kolay Adres tanımlaması yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz. Cep şubesine giriş yaptıktan sonra ”Ayarlar” kısmından ”Kolay Adres Tercihleri” sekmesini ziyaret edin. ”Hesaplar” sonrasında ”Vadesiz TL” seçiminin ardından ”Kolay Adres” sekmesine tıklayın. Sekmeye geldikten sonra Enpara hesabınızı kolaylıkla cep telefonu numaranıza, e-mail adresinize veya T.C. Kimlik numaranıza tanımlayabilirsiniz. Tanımlama işlemi sonrasında para gönderme ve alma işlemlerinizde artık Kolay Adres Sistemini kullanabileceksiniz. Para alacağınız kişilere tanımladığınız bilgilerden sadece 1 tanesini vermeniz yeterli olacaktır.

Ziraat Bankası Kolay Adres Sistemi

Hesap numarası ve IBAN bilgilerinizi kullanmadan EFT, Havale ve FAST gibi işlemlerde daha kolay adımlar kullanmak için Ziraat Bankası Kolay Adres bilgisini güncellemeniz gerekmektedir. Bunun için yapmanız gereken Ziraat Mobil veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra ”Para Transferleri” adımı ardından ”Kolay Adreslerim” sekmesini ziyaret etmektir. ”Kolay Adreslerim” sekmesini ziyaret ettikten sonra; cep telefonu, TCKN/VKN/YKN, e-posta veya pasaport numarası gibi bilgileri tanımlayabilirsiniz. Tanımlama işlemi sonrasında para alma işlemleri için verdiğiniz bilgileri kullanabilir, bilgilerde değişiklik yapmak için ”Kolay Adreslerim” sekmesinden güncelleme işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Akbank Kolay Adres Sistemi

Sistemi ”Hoşça kal IBAN, Hoş Geldin Akbank Kolay Adres” sloganı ile tanıtan bir diğer banka da Akbank oldu. Artık 26 haneli IBAN bilgisine gerek kalmadan para gönderip, para almanın kolaylığını yaşayacak Akbank müşterilerinin izlemesi gereken adımlar ise şu şekilde;

iOS veya Android uygulamaları üzerinden Akbank Mobil sistemine giriş yaptıktan sonra Anasayfa’dan ”Transferler” sekmesini ziyaret edin. Açılan pencerede ”Transferlerimi Yönet” seçeneğinden devam edin ve ”Kolay Adres Yönet” sekmesine tıklayın. Açılan pencere ile Akbank’da yer alan tüm Vadesiz TL hesaplarınızı görebilir, istediğiniz hesaba Kolay Adres tanımlaması yapabilirsiniz.

Akbank internet bankacılığı üzerinden Kolay Adres tanımlama işlemi yapmak için ise Akbank internet şubesi giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra açılan pencerede ”Hesaplarım” sekmesine tıklayın. Açılan pencerede bulunan ”Kolay Adres Tanımları” menüsüne tıklayın. Liste olarak karşınıza çıkan Vadesiz TL hesaplara kolay adres tanımlamak istediğiniz hesabı seçin ve gerekli alanları doldurun.

Garanti BBVA Kolay Adres Sistemi

Eğer bir Garanti BBVA Vadesiz TL hesabınız varsa Kolay Adres sistemi tanımlaması sonrasında hesabınıza kolayca para transferi alabilir, yine hesabına Kolay Adres tanımlamış Garanti BBVA müşterilerine ve diğer banka müşterilerine; cep telefonu, e-posta, kimlik, vergi ya da pasaport bilgilerini girerek para gönderme işlemini kolayca yapabilirsiniz.

Garanti BBVA Mobil uygulama üzerinden Kolay Adres tanımlaması yapmak için; Garanti Mobil sistemine giriş yapın. ”Hesap ve Kart” menüsüne tıklayın. Açılan pencerede ”Hesaplar” adımını takip edin ve ”Vadesiz TL” hesabınıza kolay bir şekilde tanımlama işleminizi gerçekleştirin.

Tanımlama işlemleri sonrasında Garanti BBVA’dan para transferi yapmak için; ”İşlemler” menüsünü ziyaret edin. Para Transferleri > Kolay Adrese Transfer seçeneğini seçin. Daha önceden Kolay Adres tanımlaması yapan kişinin cep telefonu, kimlik numarası ya da e-posta adresi gibi bilgilerden birini girin. En son göndermek istediğiniz tutarın girişini yaparak kolay para transferi işlemini gerçekleştirin.

Kolay Adres Tanımlamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kolay Adres tanımlama işlemlerinizi gerçekleştirirken sadece Vadesiz TL cinsinden olan hesaplarınıza tanımlama işlemi yapabilirsiniz.
  • Tanımlama işlemi sırasında; cep telefonu numarası, e-posta adresi, T.C. kimlik numarası, pasaport numarası veya vergi numarası tanımlaması yapılabilir. Kişi isterse bir hesap için birden fazla alternatif tanımlama yapabilir.
  • Birden fazla banka hesabınız varsa bilgilerinizi sadece 1 adet Vadesiz TL hesabınızda kullanabilirsiniz. Örneğin; cep telefonu numaranızı Akbank Vadesiz TL hesaba tanımlarsanız, Ziraat Bankası hesabınız için farklı bir alternatif seçmeniz gerekmektedir.
  • Vadesiz TL hesap eşleştirme işlemlerinde, sadece son eşleştirme işlemi geçerli olur. Daha önce yaptığınız eşleştirme işlemleri otomatik olarak iptal edilir.
  • Kolay Adres eşleştirmeniz her bankada 5 adetle sınırlıdır. Eğer bir bankada 5 ve üzeri Vadesiz TL hesabınız bulunuyorsa, sistem size 5 adet eşleştirme imkanı sunmaktadır. Sonraki hesaplar için para transferi işlemleri için eski usul hesap numarası veya IBAN kullanmanız gerekmektedir.
Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası