Ev Hanımlarına Kredi Veren Bankalar

0

Hiç çalışmamış ya da işini bırakmış; evi ve çocukları ile ilgilenen kadınları ev hanımları olarak adlandırılmaktadır. Bu kişilerin eğer evden yaptıkları bir iş yok gelirleri bulunmaz. Ancak hayatta hemen herkesin zaman zaman acil paraya ihtiyacı olabilir. Bankalar ise kredi verirken öncelikle düzenli gelir gibi kriterlere bakmaktadır. Bu, ev hanımlarına kredi çıkmayacağı anlamına gelebilir.

Günümüzde bankacılık sektörü her geçen gün değişmektedir. Bankalar, müşterilerinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine yönelik olarak hizmetlerini ve kalitelerini sürekli güncellerler. Dolayısıyla ev hanımlarına kredi veren bankalar da artık mevcuttur. Üstelik kişiler, bunun yanında bir de yüksek limitli kredi kartı da alabilirler. Kredi çekmek için sayısız belge sunulmasına, saatlerce sıra beklenmesine de gerek yoktur.

Ev Hanımlarına Kaymakamlık Kredisi

Kendi işini kurmak ve girişimci olmak isteyen kadınlar 15 bin lira faizsiz işyeri açma kredisi fırsatından yararlanabilirler. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla sağlanan kaymakamlık desteği, kadınları, ev hanımlarını ve girişimcileri kapsamaktadır. Kaymakamlık kredisi alabilmek için bazı adımların tamamlanması gerekir.

Krediden yararlanmak isteyen kişiler Toplumsal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda dosya oluşturmalıdır. Dosya açıldıktan sonra kişi Kaymakamlık İşyeri Açma Kredisi başvurusu yapabilir. Kişi eğer esnaf olarak çalışacaksa yapacağı işle ilgili mevcut belge ve sertifikalarını sunması gerekir. Bu krediden yararlanabilmek için kişinin bir proje hazırlaması; projeyle ilgili satın alması gereken malzemeleri liste yapması; en az 3 firmadan malzemeler için fiyat teklifi alarak bunu da talebi ile birlikte bildirmesi gerekir.

Ev Hanımlarına Devletten Geri Ödemesiz Kredi

Kadınların işgücüne katılım oranı Türkiye’de hala oldukça düşük. Bu yüzden politika düzenlemeleri yapılırken de bu oranın artırılması hedef alınarak kararlar alınıyor. Şu anda %34 seviyesinde olan katılımın en az %40’a çıkarılması hedefleniyor. Bu yüzden de ev hanımlarına devlet desteği şeklinde teşvikler sunuluyor.

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki vakıflara başvurularak alınabilecek geri ödemesiz kredi kadınları kendi işyerlerini kurmaya teşvik ediyor. Bir proje geliştirerek başvuracak kadınların eğer projeleri onaylanır ve kredi almaları uygun görülürse 15 bin TL kredi veriliyor. Dahası verilen bu kredi için 2 yıl geri ödeme yapılmıyor. 2 yıldan sonra da çekilmiş olan kredi taksit taksit toplam 6 yılda ödenebiliyor.

Ev Hanımlarına Mikro Kredi Nedir?

Düşük maliyetle iş kurmak ya da işyeri açmak isteyen kadınlara verilen mikro kredi, 1000 – 2000 TL gibi yatırımlar için uygundur. Mikro kredi almak isteyen ev hanımları, en az 5 kadın bir araya gelerek krediye başvurabilirler. Başvuru yapılabilecek 3 ayrı kuruluş mevcuttur:

  • Türkiye İsrafı Önleme Vakfı
  • Türkiye Grameen Mikro Finans Programı
  • KADEV; Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı

Ayrıca bankalar aracılığıyla da gelir belgesiz mikro kredi başvurusu yapmak mümkündür. Kadınlara kredi imkanı sunan bu bankalar ev hanımlarının kendi işlerini kurmasına aracı olmaktadır. Yine 5 kadın bir araya gelerek kredi almaya hak kazanabilecekleri bir proje ile bu krediye başvurabilirler. Ev hanımlarına mikro kredi veren bankalar şunlardır:

  • Garanti Bankası
  • Akbank
  • Aktifbank

Ev Hanımlarına İş Kurma Kredisi

Ev hanımları kurumlar ve bankalar aracılığıyla verilen iş kurma kredisi kampanyalarından yararlanabilirler. Tecrübe gerektiren işlerde çekilen ev hanımlarına iş kurma kredisi çok daha etkili bir şekilde harcanabilir. Kadınlar bu kredi ile:

  • Bijuteri,
  • Butik,
  • Kuaför,
  • Parfümeri,
  • Petshop,
  • Sanat atölyesi,
  • Terzi,
  • Tuhafiye,
  • Züccaciye açabilirler.

Gelir getirme potansiyeli yüksek olan herhangi bir sektör için ev hanımlarına kredi veren bankalar destek olacaktır. Verilen bu kredi kapsamında iş yerlerinin faaliyetleri düzenli olarak denetlenir. Çekilen kredi borç ödemek ya da yatırım yapmak gibi amaçlarla kullanılamaz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası