İkinci El Araba Fiyatları Ne Zaman Normale Döner?

0

Son zamanlarda ikinci el otomotiv sektöründe yaşanan dur durak bilmez fiyat artışı her geçen gün daha fazla yükselmeye devam ediyor. Peki değer kaybına uğraması gereken ikinci el piyasasındaki artışın asıl sebebi nedir? İkinci el araba fiyatları düşer mi? sorularına hep birlikte yanıt arayalım.

Geçtiğimiz yıllara oranla sektörün bu denli artış göstermesinin birinci kahramanı aslında tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını. 2020 yılı itibariyle yaşanan salgından dolayı tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektörü de durma noktası geldi. Yaşanan üretim kısıtlaması sonrası sektör her ne kadar faaliyete geçme kararı alsa da oluşan talebe ne yazık ki hala tam karşılık verebilmiş değil.

Sıfır otomobilde yaşanan tüm bu sıkıntılara karşılık ülkemizdeki döviz kurlarının da her geçen gün daha fazla yükselmesi ikinci elde karmaşıklığa neden oldu. Tüketici sıfır otomobile ulaşamadığı gibi yaşanan kur artışlarından dolayı sınırlı şekilde gelen araçların fiyatları da ülkemizde her geçen gün artmaya devam etti. Talebin ikinci ele otomobillere kayması nedeniyle de fiyat politikası her geçen gün daha fazla dengesizleşmeye maruz kaldı.

İkinci El Araba Fiyatları Düşer Mi?

Peki sektörde yaşanan fiyat artışları normal seyrine döner mi derseniz ne yazık ki buna cevabımız ”hayır” olacaktır. İkinci el piyasasındaki artış yıl sonuna kadar kademeli olarak yükselmeye devam edecek ve yıl sonunda en iyi ihtimalle sektör daha dengeli bir seyir izleyebilecek.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür de yaşanan fiyat artışlarının sektörde beklenen bir gelişme olduğunu belirtti. Ülgür yaptığı açıklamada; ”COVID-19 ile birlikte otomotiv de sektörünün durması, araç ithalatının yavaşlaması ve yaşanan tüketici talebini ertelemeye neden olmuştur. Üretime tekrardan başlanması ve taleplerin karşılanmaya başlaması sonrası sıfır araç satışlarında artışlar devam etti. Sıfır araç satışlarının da ikinci el piyasasını daha dengeli hale getirmesi kaçınılmazdır.” ifadelerine yer verdi.

Eylül ayı itibariyle ikinci el satışlarında %15’e varan düşüşlerin gerçekleştiği belirten Ülgür ayrıca yılın son iki ayınca tedarik sorununun yavaş yavaş son bulacağını da belirtti. 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür sözlerine şu şekilde devam etti; ”Sıfır otomobil pazarında arzın artması ile birlikte döviz kurları yükselse dahi, ikinci el otomotiv pazarında yaşanan fiyat artışları hız kesecektir. Sıfır araçlar ve ikinci el modeller arasındaki fiyat dengesizliği normal seyrine dönerek dengeye oturacaktır. Dolasıyla sıfır araçların satışlarının normale dönmesi, ikinci el pazarında da yıl sonunda fiyatların normalleşmesini sağlayacaktır.” dedi.

Toparlamak gerekirse ne yazık ki otomotiv sektörü o eski haline ne yazık ki hiçbir zaman dönmeyecektir. Sıfır otomobil tedariğinin sağlanması, bulunurluğun artması her ne kadar ikinci el piyasasının artışının önünü kesecek olsa da, ülkemizdeki döviz kurlarının yüksekliği ve sıfır araç alımlarında uygulanan absürt KDV ve ÖTV oranları hem sıfır araçlarda, hem de ikinci el piyasasında fiyat skalasını yüksek tutmaya devam edecektir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası