Gelişen teknoloji sayesinde, yeni üretilmekte olan arabalar, kazalara karşı meydan okuyacak hale geldiler. Üretilen arabalar, fren sistemleri, otonom sürüşleri ve diğer ekipmanları ile sürücülere kendilerini beğendirmeye çalışıyorlar. Fakat araçların kendilerini beğendirmekten önce geçmeleri gerekli olan birkaç zor test mevcut. IIHS (Yol Güvenliği Sigorta Enstitüsü) ve Euro NCAP (Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı), yapılacak testlerin içerisinde en büyük prestije sahip olanlar. Değerlendirme kriterleri ve çarpışma testleri, burada arabalara uygulanıyor. Araçlar aldıkları puanlara göre bir sıralama oluşturuluyor ve uluslararası otomotiv pazarının en sağlam araba markaları ve modelleri böyle ortaya çıkıyor. Lafı hiç uzatmadan gelin hep birlikte en sağlam araba modellerine göz gezdirelim.
Hızlı Menü
Mercedes – Benz CLA
En sağlam arabalar listemizin ilk sırasın da bizi Alman otomotiv devi Mercedes’in CLA modeli karşılıyor. Otomobil seri üretime başlamadan önce her otomobil gibi önce EURO NCAP testlerine tabi tutuldu ve bu testlerden de alnının akıyla çıkmayı başararak test puanlamasının en yüksek değeri olan 5 yıldızı almayı başardı. Otomobil, yetişkin yolcu puanından %94, çocuk yolcu puanından %91, yaya güvenliği testlerinden %91 ve son olarak da güvenlik destekleri tarafından da %75 puan almayı başardı. Son puanlama hariç diğer tüm testlerde yüzde 90’nın üzerinde başarı gösteren CLA, bu sayede sağlamlık testini 5 yıldız alarak tamamlamış oldu.
Tesla Model 3
Uluslararası pazarda elektrikli otomobil denilince akla ilk gelen markaların başında gelen Tesla, güvenlik konusunda da oldukça iddaalı. Tesla ekstra güvenlik paketleri, özel yazılımı, 360 derece geliştirilen kameralarla adeta, araba güvenliği konusunda kendi farkını ortaya koydu. Öyle ki araç çevresinde bulunan kameralar Tesla’nızın başında olmasanız bile sürekli çevrede olup biteni kayıt altına alıyor. Ama bizi ilgilendiren asıl konu Tesla Model 3’ün kaza testlerinden kaç puan aldığı. Elektrikli otomobil Euro NCAP testlerine katılıp başarılı sonuçlar ile evine dönen modellerden biri olmayı başardı. Model 3; %96 yetişkin yolcu sınıfında, %86 çocuk yolcu sınıfında, %74 zarar görebilecek yol kullanıcıları sınıfında, %94’de güvenlik yolcu sınıfında puan aldı.
BMW 3 Serisi
Listemizde BMW’nin yeni modeli de kendine yer buldu. Otomobil sektöründe neredeyse ikon haline gelmiş olan 3 serisi kaza testinin üst sıralarında yerini ayırttı. En sağlam arabalar listesine 320D modeli ile kendine yer ayırtan BMW başarılı puanlamalara sahip. Testten oldukça başarılı geçen otomobil, yetişkin yolcu puanlamasında %97 ile en yüksek rakamlardan birine sahip oldu. Çocuk yolcu sınıfında %87, zarar görebilecek yol kullanıcıları sınıfında %87, güvenlik yardımcıları sınıfında ise %76 gibi bir değer alarak sıralamamızın ciddi isimleri arasına adını yazdırmayı başardı.
Volkswagen T-Cross
Listemiz de yine bir Alman otomotiv üreticisinin modeline yer veriyoruz. Volkswagen T-Cross, kardeşi T-Roc modelinin bir küçük versiyonu olarak ün salmış olsa da sağlamlık konusunda kendine ait bir çizgi oluşturdu bile. T-Cross’u katıltığı Euro NCAP testlerinden ciddi puanlamalar elde eden modellerden. Araç kaza testlerinde 1.0 litrelik hacime sahip olan benzinli modeli ile girdi. Çıkan sonuçlar da Volkswagen yetkililerini oldukça memnun etti. T-Cross yetişkin yolcu puanında %97, çocuk yolcu puanında %86, zarar görebilecek yol kullanıcıları puanında %81 ve güvenlik yardımcısı puanında yüzde 80 aldı.
Mazda 3
Japon üretici Mazda’da teknolojik alan da olduğu kadar, güvenlik konusunda da adından sıkça söz ettiriyor. Avrupalı rakiplerinin karşısına Mazda 3 modeli ile çıkan otomotiv üreticisi, testlerden başarılı sonuçlar ile dönen markalardan bir tanesi olmayı başardı. EURO NCAP testine en son 2013 yılında giren otomobil o zamanlar 5 yıldız alarak sağlamlığını kanıtlamıştı. Bu yıl Mazda 3 modelini 6 yıl aradan sonra yeniden bu platform da gördük. Şimdi yeni nesil ile birlikte Mazda 3 başarısını tekrarladı ve kaza testi aşamasında tekrardan 5 yıldız almayı başardı. Öyle ki Mazda 3 yetişkin yolcu sınıfında %98 gibi yüksek bir rakam alarak kendi rekorunu da egale etmiş oldu. Ayrıca çocuk yolcu puanlamasında %87, zarar görebilecek yol kullanıcıları puanlamasında %81, güvenlik yardımcısı puanlamasında ise %73 alarak 5 yıldızı hak etmiş oldu.
Subaru Forester
Testlerden yüksek puanlar elde etmiş, sağlam arabalar listemizin ortaların da bir diğer Japon üretici Subaru’nun Forester modelini görüyoruz. Otomotiv devinin 2019 yılında 5. neslini piyasaya sürdüğü Forester modeli EURO NCAP testlerin de adından söz ettiren isimlerden birisi oldu. 5 yıldızlık bir puanlama sonucu ile evine dönen bu SUV model kendi sınıfında bir çok araca da göz dağı vermiş oldu. Forester; yetişkin yolcu sınıfında %97, çocuk yolcu sınıfında %91, zarar görebilecek yol kullanıcılar sınıfında %80 ve güvenlik yardımcısı sınıfında da %78 almayı başardı.
BMW Z4
Listemizin tek Roadster modeli olmayı başaran BMW’nin Z4 modeli spor ve dikkat çekici tasarımının yanında sağlamlığı ile de adından söz ettirmeyi başarıyor. BMW Z4 Roadster bir otomobil olmasına rağmen taşıdığı güvenlik donanımları ile birlikte sıradan bir arabadan farkı olmadığını gösterdi. Gerçekleştirilen sağlamlık testinden; yetişkin yolcu sınıfında %97, çocuk yolcu sınıfında %87, zarar görebilecek yol kullanıcıları sınıfından %91 ve güvenlik yardımcısı sınıfından da %76 değerinde puan aldı. Spor otomobil aldığı bu puanlarla genel ortalamada 5 yıldız hak etmiş oldu. BMW, EURO NCAP testinde modelin Z4 SDrive 30i versiyonunu kullandı.
Skoda Scala
Fiyat, performans arabalarından biri olan Skoda’nın Scala modeli, ucuz etin yahnisi yavan olur mottosunu yıkmayı başaran bir model. Listede yer alan diğer araçla oranla daha hesaplı bir model olan Skoda Scala şehir içinde yeteri kadar güvenlik donanım paketine sahip. EURO NCAP testine de giren otomobil alanında iyi sonuçlar elde etmiş durumda. Otomobil yetişkin yolcu güvenliğinde %97, çocuk yolcu güvenliğinde %87, zarar görebilecek yol kullanıcıları güvenliğinde %81 ve güvenlik yardımcısı güvenliğinde de %76 gibi bir değer topladı. Bu sayede yüksek puanlar alan Scala, 5 yıldızında sahibi oldu.
Seat Tarraco
Volkswagen çatısı altında bulunan Seat, geçtiğimiz süreçte yeni SUV modeli Seat Tarraco’yu görücüye çıkartmıştı. Tasarımsal olarak dikkatleri üzerine toplamayı başaran araç, güvenlik donanımları ve sürücü asistanları ile de dikkat çekmişti. Tarraco sahip olduğu donanımlar ile kaza testi esnasında da kendini gösterdi. Araç; yetişkin yolcu sınıfında %97, çocuk yolcu sınıfında %87, zarar görebilecek yol kullanıcıları sınıfında %79, güvenlik yardımcısı sınıfında da %79 aldı. Yani Seat Tarraco toplamda 5 yıldızı hak eden bir performans gösterdi.
Tesla Model X
Listemizin sonunda bizi elektrikli otomotiv devi Tesla’nın Model X aracı uğurluyor. Markanın diğer modellerinde olduğu gibi bu SUV modelde sağlamlık konusunda oldukça tatmin edici rakamlara sahip. Güvenlik paketi konusunda Tesla’nın ne kadar gelişken bir otomobil teknolojisine sahip olduğunu belirtmiştik. Üst düzey gelişmiş kamera sistemleri ile Tesla zaten güvenliğin yanı sıra tam otonom sürüşe de olanak sağlıyor. Model 3 olduğu gibi X modelinde de EURO NCAP testlerinden alnının akı ile dönen modellerden. Normal araçların %80’nin üzerine nadir çıktığı güvenlik yardımcı testinden %94 olan Model X girdiği diğer testlerden de gayet başarılı sonuçlar aldı. Yetişkin yolcu testinde %98, çocuk yolcu testinde %81, zarar görebilecek yol kullanıcıları testinde %72 değerler alan Model X için topladığı bu rakamlarla 5 yıldız, kaçınılmaz oldu.
Çarpışma Testleri Nasıl Yapılıyor?
Her yıl otomobil sayısı artmakta, buna karşın dünya üzerindeki kaza oranlarına bakıldığında ise, kaza sayısının gittikçe azaldığı görülüyor. Türkiye ve Dünya’da, bu konularda çalışma yapmakta olan kuruluşların elde ettikleri sonuçlara göre, trafik kuralları tam anlamı ile uygulandığında bile, bu kurallar, insanların hayatta kalması için yeterli olmuyor.
Otomobil testlerini yapan kuruluşların gücü, bazı otomobillerin temelden yenilenecek kadar radikal olarak değişmesine, bazılarının ise tamamen piyasadan kalkmasına sebep oluyor. IIHS ve Euro NCAP, yaptığı testler ile en sağlam arabaları tespit ediyor. Bu testler, örtüşmeli çarpışma % 100 oranında, önden örtüşmeli olarak %25 oranında, önden örtüşmeli olarak % 40 oranında, arkadan çarpışma, yandan çarpışma, tavan dayanıklılığı, yaya ile çarpışma testleri olarak sıralanıyor. Çarpışma testleri sırasında, simülasyonlarda 64 km hız ile çarpışma sağlanıyor.
Bu testler sonucunda, önemsenen sonuçlar, emniyet kemerlerinin çalışması, aracın içindeki yayaların hangi oranda korunduğu, yayaların ne kadar korunduğu, hava yastıklarının çalışması. Euro NCAP testlerinde baz alınan kriterler, güvenlik ekipmanları, yaya güvenliği, çocuk güvenliği ve yetişkin güvenliği. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu sonuçlara göre en sağlam araba modelleri yüzde olarak puanlanıyor ve en güçlü olan arabalar listesi oluşturuluyor. Not: Yukarıdaki en sağlam araba modelleri listesi her yıl gerçekleştirilen yeni testler sonrasında sürekli güncellenmektedir.
Skoda gibi markaların listede yer alması çok güzel bir şey hem de başka daha uygun arabalarla bu listede olmak. Tabi sağlamlıkları bizi şaşırtmamalı çünkü Volkswagen çatısı altında sonuçta üretim yapılıyor.
Genelde herkesin aklına ilk gelen marka Volvo oluyor ama sanırım gelişen teknolojiler de sıralamayı artık etkiliyor ve sadece kasa sağlamlığı etkin bir rol oynamıyor. Sürücü, yolcu ve hatta dışardaki yayaların ve canlıların da güvenliğinin işin içine girmesi bence çok mantıklı.
Daha önce aynı yazıyı incelediğimi hatırlıyorum ama o zaman farklı modeller vardı sanırım liste güncel tutuluyor ve sürekli değişiyor.
Aslında insanların ulaşabilecekleri en sağlam arabaları görsek daha iyi olur. Örneğin Tesla’nın fiyatlarına bakıyoruz normal bir insanın o arabaları sahip olması imkansız gibi bir şey.
Araçların testlerden aldığı puanlar gerçekten önemli. Ama sürücü ve yolcu güvenliği üst seviyelerde çıkan arabaların dış yayalar için olan puanlamaları malesef düşük. Üstelik tek bir markanın da değil geneli böyle. Keşke otonom alanı gelişse ve trafik kazaları bu sayede minumuma inse.
En sağlam araba dediğimiz de genel de herkesin aklına aslında Volvo gelir. Liste de daha güncel test bilgileri paylaşılmış gerçi yeni teknolojiler otonom sürüşler bu listeye girecek arabaları belirliyor bu da hoş bir şey tek bir markanın öne çıkması doğru değil. Tabi ki Volvo kadar kimse olamaz ama artık bu alana değer verilmesi hoş.
Skoda’nın bu model ile bu kadar başarı elde etmesi beni ilgimi çeken detaylardan. Ayrıca sadece sürücü güvenliği ve araba sağlamlığından çok trafikteki diğer yaya ve araçların yüksek puan almaları da oldukça önemli. Bu da otonom sürüşler için aslında önemli bir rol üstleniyor.
Onu bunu bilmem ama sağlam araba deyince de aklıma ilk olarak Volvo geliyor 🙂 Bazı ürünlerin bazı markalar ile özleşmesi gibi oldu artık bu.