İcra Borcu Yüzünden Aranmanın Önüne Nasıl Geçilir?

0

İcra borcu olanlardan, alacaklılar, tahsilat yapamayınca, borçlu kimsenin yakınlarını aramaya başlayabilirler. Bu da büyük bir rahatsızlık vermekle kalmaz, borçlu olduğunu kimsenin bilmesini istemeyen borçlu kimseyi de ifşa eder. Pekiyi bu durumda, aranan borçlu yakınlarının durumu ne olacak? Sizi yakınınızın borcu yüzünden arayanlar olursa, bu kişilerin Türk Ceza Kanununun 123. maddesini ihlal ettiğini, kişilerin huzurunu bozma suçunu işlediklerini bilmeniz gerekiyor. Bazı alacaklı taraflar, borçlulardan alacaklarını tahsil etmeyi başaramayınca, kendi çalışanlarını sıkıştırarak, ödeme için borçlu yakınlarını günlük hatta saat başı aratma, mesaj göndertme için zorlayabilirler. Bu durumda rahatsız edilen borçlu yakınını aramaları, iki önemli suçu gündeme getiriyor: Birincisi, borçlu olmadıkları halde onları arayarak rahatsız etmektedirler, ikincisi de cep telefon numaralarını ele geçirip bu kişisel bilgileri kullanmaktadırlar. Kişisel verilerin kanuna aykırı bir şekilde ele geçirilmesi ( Türk ceza kanunu 136. maddeye göre) başlı başına suç sayılır. Ayıca talep edilirse de tazminatı gerektirir.

Alacaklı Yakını Ne Yapmalı?

İcra borcu olanlardan alacaklarını tahsil edemedikleri için, borçlunun yakınlarını arayanların sizi arama hakları olmadığı gibi, kişisel verilerinizi ele geçirmeleri de suçtur. Bu kişisel verileri kullanmak, yaymak da suçtur. Ayrıca borçlunun borç tutarı hakkında bilgi vermeleri de suçtur. (İcra İflas Kanunu 106. madde). Alacaklı taraf SMS göndererek ya da telefonla alacaklı yakınlarını zorlayıcı hakarete varıcı ifadelerle sıkıştırıyorlarsa, bu noktada tehdit suçu da işlenmiş oluyor. Alacaklı tarafın, borçlu yakını olarak size dolandırıcı imasında bulunması da hakaret suçuna girer, bu da İcra İflas kanununun 125. maddesinde açıkça ifade edilmektedir. Bu suçun işlenmesi durumunda, savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulunma yolu açık olduğu gibi, mağdurların tazminat isteme hakkı da doğar. İster borçlu olun, ister aranan ve rahatsız edilen borçlu yakını olun, Türk Ceza Kanunu maddelerini inceleyerek, haklarınızın neler olduğunu kolayca öğrenebilir ve bir avukata danışmadan da kendi başınıza savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Kanunları Bilmek ve Takip Etmek

Kanunları bilmek, özellikle icra dosyaları olanlar için yol göstericidir. Her birey kendi haklarını öğrenmek için kanunları kolayca okuyabilir ve kendi durumunun kanundaki yansımasını görebilir. Ödeyemediği borçları olan kişilerin, mal varlıklarına haciz koymak üzere gelen avukatların, haciz koyacak bir eşya bulamadıklarında borçlu kişiye taahhüt imzalatmaya çalışması, dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Avukatın telkinleri ile borcu ödeyeceğinize dair taahhütte bulunmanız durumunda bu taahhüdü yerine getirmekle mükellef sayılırsınız. Eğer bu borcu, taahhüt ettiğiniz gibi zamanında ödemezseniz bu kez karşı taraf size hapis cezası yolunu açabilir. Bu ceza 3 ay olarak belirlenmiştir. Taahhüt, icra müdürünün nezdinde, alacaklı ve borçlu taraf arasında imzalanan bir sözleşme olarak, borcun belli taksitlerde ödenmesini ifade eder. Eğer borçlu, herhangi bir sebep olmadan, borç taksitlerini ödemeyi keserse, taahhüdü ihlal suçu işlemiş olacaktır. Bu nedenle, taahhüt imzalamadan önce, kanunları iyice araştırıp haklarınızı gözden geçirin.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası