İcralık ve Avukatlık Olanlara Kredi Veren Bankalar

1

Ülkemizde pek çok kişi bankaya olan borcunu ödeyemediğinden dolayı icra takibine düşmekte ve bu nedenle kredi sicili bozulmaktadır. Kredi notunu olumsuz yönde etkilen bu durum karşısında vatandaşlar icralık olanlara kredi veren bankalar ile ilgili arayışa girmektedir. Bankaların genel düzenlemelerine bakıldığında kara listede olanlara dahi kredi verilmediği görülecektir.

Ancak bazı bankalar dönem dönem yaptıkları kampanyalar ile bu kişilere belirli koşulları sağlamaları karşılığında kredi fırsatı sunmaktadır. Hatta Vakıfbank 2019 yılında düzenlediği kredi kampanyası ile takibe düşmüş borcu olan kişilere sıfır faizle ve on iki ay eşit tutarlı ödemeli taksit fırsatı ile kredi hakkı tanımıştır. Böylece mevcut kredi borçları ödenebilir hale gelmektedir.

İcralık ve Avukatlık Olana Kredi

Borcunu ödeme planında ve daha sonra özel olarak tanınan süre boyunca ödemeyen kullanıcılar icralık olmaktadır. Eğer bu mevcut borç kanuni süre içinde ödenmezse bu durumda ilgili kişiye ait tüm taşınır ve taşınmaz mallara el koyulmaktadır. Bunlar hukuki süreç olup bankacılık sisteminde bu durum kredi notunun düşmesi ve kara listeye girme olarak değerlendirilir.

Avukatlık olanlara kredi imkanı yüksek kredi notu bulunan kişilere göre daha sınırlıdır. Bazı bankalar bu kişilerin adına gayrimenkul olması, aylık düzenli gelirinin bulunması ve buna benzer özellikleri dikkate alarak kredi hakkı vermektedir. Ayrıca kamu destekli bankalara göre özel bankalar avukatlık ya da icralık olanlara daha fazla kredi olanağı sunmaktadır.

İcralık Olanlara Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

İcralık olanlara kredi veren bankalar sürekli güncellenmektedir. Son verilere göre bu bankalar şu şekildedir: Akbank, N Kolay kredi uygulaması (ING Bank), İş Bankası, Halk Bankası, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Aktifbank, Yapı Kredi Bankası ve Vakıfbank.

Her bir bankanın kredi koşulları birbirinden farklılık göstereceği için kredi başvurusunda bulunmadan önce bankalar arası kıyaslama yapmakta yarar vardır. Bu işlemde hangi tutara ne kadar faiz oranı ve vade seçenekleri sunulduğuna dikkat edilebilir. Bunun için kredi hesaplama aracı kullanılabilir. Kredi şartları kişiye özel olarak belirlendiğinden daha net bilgi alabilmek adına banka şubesi ziyaret edilebilir ya da müşteri hizmetleri ile iletişim kurulabilir.

Yasal Takipte Olanlara Kredi

Yasal takip en anlaşılır tabiri ile ödenmemiş borç sebebiyle İcra müdürlükleri tarafından vatandaşların kanunen takip edilmesi işlemidir. Borç ödeme aşamalarında vatandaşlara bunun için belli bir süre tanınır ve aksi takdirde borcun icralık olacağı iletilir. Buna rağmen hala borç ödenmiyorsa, yapılandırma gibi işlemlere başvurulmadıysa vatandaş yasal takibe düşer ve icralık olur. Bununla birlikte kredi notu da düşecektir. Bu notu 800 ve civarında olan kişiler genellikle sicili bozuk olarak kabul edilmektedir.

Yasal takibe düşenlerin borcun bulunduğu bankaya gidip yapılandırma talebinde bulunmaları kredi kullanımı açısından etkili olacaktır. Eğer borç bir yıl içinde ödenirse bu kredi notunda olumlu etki yaratacak ve kredi daha rahat çekilebilecektir. Bozuk olan sicilin tamamen düzelmesi ortalama beş yılı bulsa da bazı bankalar yasal takipte olanlara kredi fırsatları sunmaktadır.

İcralık Olanların Kredi Alabilmeleri İçin Tavsiyeler

İcralık olanlar kredi alabilmek ve bozuk olan sicillerini düzeltebilmek için bazı hususlara dikkat etmelidir. Buna göre tefecilerden uzak durulmalı, borcun ödenmesi için nakit ihtiyacı yakın çevreden karşılanmaya çalışılmalıdır. Uygun faiz ve vade seçenekleri ile düzenlenen kredi kampanyalarına başvurulmalı, borç kapatma kredileri talep edilmelidir. Bazı bankalar gelir belgesiz kredi verdiğinden bunlara başvuru yapılmalıdır. Buna alternatif olarak özel finans kuruluşları ve sosyal yardımlaşma vakfı da tercih edilebilir.

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Seyit diyor

    Üzerimde araç var icra kapatma kiredisi kullanmak istiyorum ipotek karşılık olarak nasil kullana bilirim

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası