Konumuza öncelikle Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) nedir? sorusuyla başlayalım. Hızlı Geçiş Sistemi yani yaygın olarak kullandığımız adıyla HGS Türkiye’deki Boğaz Köprüleri ve Otoyollardan hızlı bir şekilde geçmek için kullanılan ”Radyo Frekansı ile Tanımlama” sistemine sahip bir ödeme sistemidir. 17 Eylül 2012 yılında hayatımıza giren bu sistem gişelere konumlandırılan antenlerin, araçlara takılan etiketi algılaması sistemi ile çalışmaktadır. Geçiş sırasında gişedeki radyo frekansları araç içerisindeki etiketi tarayarak otomatik ücret tahsilatı gerçekleştirir.
Eski düzen gişe sistemlerini daha pratik hale getirmek ve oluşan araç kuyruklarının önüne geçilmek için getirilen sistem ile daha hızlı geçişlerin önü açılmıştır. Araçlar HGS sistemini kullanarak gişelerden geçtiği zaman ise araç sınıflarını belirlemek adına da tüm geçişler kameralar ile kayda alınır. Akıllı kameralar araç geçişi sırasında araç HGS etiketi ve plaka taramasının yanı sıra araç sınıfı da belirler. Bu sayede alınan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketlerinin başka araçlar da kullanılmasının önüne geçilmektedir.
Hızlı Menü
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Nasıl Ortaya Çıktı?
Köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin ilk zamanlarda tahsilatları mevcut geçiş sistemlerinde bulunan gişeler ile sağlanmaktaydı. Sadece nakit para ile devam eden bu sistemin eksi yönleri nedeniyle sonraki süreçte, Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) sistemi getirildi ve nakit tahsilata son verilmek istendi. Her ne kadar bu sistem daha pratik bir sistem olsa da Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) cihazlarının fiyatının yüksek olması ve alım sırasında yaşanan fazla prosedürler nedeniyle sistem beklenen ilgili görmedi.
Sonrasında ise pratik geçişlerin daha düşük bedellerde olması nedeniyle KGS adı verilen kartlı sistem hayata geçirildi. KGS ile birlikte gişelerde nakit gişelerin ömrü her ne kadar tamamen bitse de kartlı sistem sürücü tarafından okutulduğu için gişe sisteminden çokta bir farkı olmadı. Gişeler bölgesinde dur – kalk artarken yaşanan bakiye sorunları da trafik yoğunluğunun artmasına neden oldu.
Teknolojinin gelişmesi ve gişelerde kullanılan iki sisteminde pratik yönleri alınarak son adım olarak hala aktif olarak kullanılan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) hayatımıza girdi. OGS sisteminin pratik geçişi ile KGS’nin düşük maliyetinin birleşmesinden ortaya çıkan sisteminde kullanılan yazılımların büyük bir kısmı da Türkiye’de üretildi. Sistemin işleyişinin her geçen gün artması sonrasında ise 1 Şubat 2013 tarihine geldiğimizde kartlı olarak manuel kullanılan KGS sistemine veda ettik.
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Araç Sınıfları
Köprü ve Otoyolları kullanan sürücüler geçiş sırasında araçlarının sınıflarına göre ücret ödemektedir. Bu araç sınıfları ise araçların aks mesafesine göre ve dingil sayına göre belirlenmektedir. Yukarıda belirttiğimiz gibi geçiş sırasındaki akıllı kameralar sayesinde araçların sınıfları otomatik olarak sistem tarafından belirlenir. Tüm araçlar kendi araç sınıflarına ait Hızlı Geçiş Sistemi etiketi kullanmak zorundadır. Geçiş sırasında eğer sistem sınıf uyumsuzluğunu tespit eder ve bu durum süreklilik arz ederse mevcut HGS etiketi sistem tarafından otomatik kara listeye alınır. Araç sınıfları ise şu şekildedir;
- 1. Sınıf Araçlar
- 2. Sınıf Araçlar
- 3. Sınıf Araçlar
- 4. Sınıf Araçlar
Şeklindedir. Son olarak 24/10/2015 tarihi itibariyle de motosikletler 6. Sınıf Araçlar olmak üzere listeye dahil edilmiştir. Motosikletler köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde 1. Sınıf araçların yarısı kadar ücret ödemektedir.
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Kaçak Geçiş
Eğer aracınızda HGS etiketi hiç bulunmuyorsa ve gişelerden geçiş yaparsanız aracınız kaçak geçiş yapmış sayılacaktır. Yine aynı şekilde HGS etiketiniz olsa dahi sistem geçiş sırasında bakiye düşme işlemini uygulayamazsa kaçak geçiş sistemine girmiş olursunuz. Bu geçişlerde 15 gün içerisinde HGS etiketi temin edilip ya da mevcut etikete bakiye yüklenmesi durumunda araca cezalı geçiş ücreti yerine normal geçiş ücreti uygulanır. Kaçak geçiş ücretlerinin 15 günlük süre içerisinde cezasız ödenmesi ise yabancı plakaya sahip araçlar için geçerli değildir.
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Nereden Alınır
Araç sürücüleri HGS etiketlerinin anlaşmalı bankalar aracılığı ile ve PTT şubelerinden alabilirler. HGS etiketi sırasında sürücünün bizzat kendisinin araç ruhsatı ve kimliği ile başvurusu gerekmektedir. HGS etiketinin ruhsat sahibinin üzerine olması gerekmemektedir. X bir kişide kimliği ve araç ruhsatı ile birlikte istediği araca HGS etiketi başvurusu yapabilmektedir. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) etiketi alımı sırasında istediğiniz tutarda bakiyeyi de temin ettiğiniz karta yüklemesini yaptırabilirsiniz. Sistem hakkında tüm sorularınız için 0 850 460 60 60 numaralı müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) bakiye durumunu öğrenmek ve sorgulama yapmak için ise E-devlet sistemini veya PTT şubelerini kullanabilirsiniz.