Hibe Kredi Nedir, Nasıl Alınır? Başvurusu ve Tüm Detayları

0

Hibe kredi imkanı ülkemizde yaygın şekilde kullanılmakta olup işletme kurmayı hedefleyen yeni girişimcilere yönelik olarak verilmektedir. Aynı zamanda küçükbaş, büyükbaş ve kümes hayvancılığı alanlarında faaliyet gösterip işini büyütmek isteyen kişiler de bu kredi desteğinden yararlanabilirler. Hibe kredisinin en önemli özelliği geri ödemesiz olmasıdır. Bu haktan faydalanabilmek için ilgili koşulların sağlanıyor olması gerekir. Kurumlar ve vakıflar tarafından verilen bu destek yardım ya da teşvik amaçlı sunulur. Krediden yararlanacak olanlar,

  • Kobiler
  • Esnaflar
  • Tarımsal örtü üstü ve altı bitkisel üretim yapanlar
  • Hayvancılık yapan çiftçiler
  • İş fikri ile ilgili proje üreten yeni girişimciler

Olarak sayılır. Bunların dışında kalan kişiler faizsiz kredi olanağını tercih edebilirler.

Devlet Destekli Hibe Krediler

Herhangi bir karşılık olmadan verilen devlet destekli hibe krediler Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), KOSGEB ve Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmektedir. Kurumlara yapılacak hibe kredileri için başvuru şartları kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Örneğin yeni bir girişim için yapılacak başvurularda girişimcilik sertifikası ve hayvancılık faaliyetleri ile ilgili başvuru yapılacaksa Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi istenir.

Girişimcilik sertifikasını internet üzerinden alınan eğitimlerle almak mümkündür. Bunun için yeni girişimcilere geleneksel girişimcilik eğitimi ve ileri girişimcilik eğitimi olmak üzere iki farklı seçenek sunulur. Eğer yapılacak iş orta ya da ileri düzey teknolojik sektörlerle ya da yenilikçi, imalat sektörü ile alakalıysa bu durumda ileri girişimcilik eğitimi alınması gerekir. Eğitime girişler e-devlet şifresi ile yapılmakta olup eğitim sonunda katılımcılara sertifika verilmektedir.

Yeni İşletme Kuracaklar İçin Hibe Kredi Şartları Nelerdir?

Yeni işletme kuracaklar için hibe kredisi koşulları içerisinde ilk sırada girişimcilik sertifikası yer alır. Bu sertifikayı almak için herhangi bir ücret ödenmez. Eğitim hem online hem de örgün olarak alınabilir. Eğitimlere katılmak ve krediden yararlanmak için 18 yaşının üzerinde olmak gerekir. Örgün eğitimler belediyeler, halk eğitim merkezleri ve işkur tarafından verilir. Başvuruda bulunacak kişilerin eğitim sertifikası haricinde işletme açıp vergi levhası alması, işletmeye ait veritabanı kaydı yapılması, Kobi beyannamesinin doldurulması, hibe onayı için internet üzerinden başvuru aşamalarının eksiksiz olarak tamamlanması gerekir.

TKDK Hibe Kredisi

Kırsal alanda yatırım yapmayı düşünenler için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) hibe kredisi avantajlı özelliklere sahiptir. İşletme büyütmek, yeni bir işletme kurmak ya da mevcut işletmeyi modernize etmek gibi amaçlarla verilen bu kredi için ÇKS belgesi ve yatırımın destek verilen iller içinde yapılması şartı vardır.

İl koşulunu sağlayan kişilerin kırsal turizm yatırımları, kırsal alanda kurulan tüm hayvancılık faaliyetleri, bitki örtüsü ile alakalı yatırımlar, mantarcılık faaliyetleri ile ilgili yatırımlar, arıcılık faaliyetleri ve balık üretimi alanlarında hibe kredisi alınabilir. Bunlar kapsamında çağrı ilanlarına yönelik başvuru yapılmalıdır. Bunlar devlet destekli bütçe kapsamında verilmektedir. Belirlenen yatırımlara en az %50 en fazla ise %70 oranında geri ödemesiz kredi fırsatı sunulmaktadır. Bu krediden yararlanmak için belirtilen illerde koordinasyon merkezi hizmet sunmaktadır.

T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı Hibe Kredisi

Çiftçilere yönelik olarak verilen T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı hibe kredisi hayvan alımı ve buna benzer ihtiyaçlar kapsamında sunulur. Yatırım öncesi ya da sonrası için belirli oranlarda verilen bu kredi daha çok fındık üretimi yapanlar, organik ve iyi tarım yapanlar, seracılık faaliyetleri ile ilgilenenler için verilir. Tarım yatırımlarında dekar, hayvansal yatırımlarında ise baş sayısı esas alınır. Başvurularla ilgili detaylı bilgiye il ya da ilçe müdürlükleri aracılığıyla ulaşılabilir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası