16 Yaş Üstü Araca Hurda Araç İndirimi Geliyor

0

2 Şubat itibariyle meclise gönderilen ve kanun hükmünde kararnameler ile değişiklikler içeren bazı kanunlar ile ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal açıklamalar yaptı. Yeni yapılacak olan değişiklikler 31/12/2019 tarihine kadar uygulanması planlanan ikinci el araçların trafikten çekilmesini ve yeni araç alımı için Hurda Araç İndirimi teşvikleri içeriyor.

Buna göre 16 yaş ve üzerinde yer alan tüm araçlar (otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyon) İmha Merkezlerine teslim edilecek. Teslim edilen bu araçlarında trafikten kayıtları silinecek ve araçlar hurdaya ayrılacak. Düzenlemeden yararlanan araç sahipleri de yurt içinde yeni araç alımında ÖTV indiriminden faydalanacak. Yapılacak olan Hurda Araç İndirimi ise 10 lirayı geçmeyecek.

Hurda Araç İndirimi Detayları

Ülkemizde yeni düzenlemeden faydalanabilecek 16 yaşın üzerinde yaklaşık 6 milyon araç bulunuyor. Bu 6 milyon aracın 4.3 milyonunu otomobiller, 163 bin civarını minibüsler ve 779 bin kadarını ise kamyonetler oluşturmakta. Geri kalan kısımda da 16 yaşın üstünde yer alan ticari araçlar bulunuyor. Yeni çıkan kanun hakkında kararnameyi Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, Hurda Araç İndirimi Teşviğini değerlendirdi.

Türkiye genelinde 16 milyon otomobil ve hafif ticarinin olduğunu belirten Özkök, bunların 3/1’nin 16 yaşından büyük olduğunu belirtti. Sinan Özkök sözlerine şu şekilde devam etti; ”2001 ve öncesi model araçlar çevreyi kirleten ve güvenlik açısından da tehlikeli araçlar. Yeni düzenleme ile ilgili amaç tamamen aslında iç pazarı daha dinamik hale getirmek. Bu yüzden hurda teşviği olumlu bir gelişme. Önemli olan da bu eski araçların trafikten kaydının silinmesi ve parktan çekilmesi. Bunun için sürecin hızlı gerçekleşmesi gerekiyor. Tabi ki bu şekilde iç pazarda araç satışı artacak” dedi.

Geçtiğimiz 2017 yılında da Hurda Araç yasalarıyla ilgili bir çok düzenleme yapılmıştı. 11 Haziran 2017 tarihinde yapılan düzenleme ile 1997 model ve eski araçların taşıt vergileri ve trafik cezaları silinmişti. 20 yaş ve üzeri araçlar için yapılan düzenlemeden sonra şimdi yapılan 16 yaş üzeri araç düzenlemesi ve teşvikler devam edeceğe benziyor. Gelişmeler için sitemizi takip etmeyi unutmayın.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası