Fren Hidroliği Neden Azalır? Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

0

Araçlarda en çok ihmal edilen sıvı fren hidroliğidir. Hidrolik fren sisteminin önemli parçasıdır. Hidrolik sıvısı yüksek basınç ve yüksek sıcaklıklarda çalışır. Aracın fren sisteminde hidrolik yoksa fren pedalına bastığınızda araç durmayacaktır. Hidrolik sistemli fren kullanan araçlarda basınç artışı için sıvı gereklidir. Fren basıncının birikmesiyle fren sıvısı itilerek balatalara basınç uygulanır. Balatalar disklere baskı yapar ve aracın fren sistemi tam anlamıyla devreye girer. Eğer aracınızda fren hidroliği eksikse ya da fren hidroliği yoksa gerekli basınç oluşmaz ve fren sistemi çalışmaz. Hidroliğin yapısı zamanla bozulur ya da hidrolik eksilirse fren sistemi görevini yerine getiremez.

Fren Hidroliği Eksilmesinin Sebepleri

Araçların en önemli güvenlik sistemi şüphesiz fren sistemidir. Araçta fren lambaları yanıyor fakat araç yavaşlamıyorsa ortada bir problem vardır.

Aşınmış Fren Balataları

Fren balatalarının zamanla aşınması hidrolik seviyesini de düşürür. Balataların aşınması ile kaliper pistonu yuvadan dışarıya itilir ve piston ile disk arasındaki mesafe açılır. Bu açılma ile baskı oluşması için daha fazla hidroliğe ihtiyaç duyulur ve araçtaki hidrolik sıvısı yetersiz kalır. Fren balatası değişme zamanında fren hidroliği kontrol edilmeli ve eksikse mutlaka tamamlanmalıdır.

Fren Sistemindeki Kaçaklar

Fren hortumlarında, kaliperlerde ve fren merkezinde hidrolik kaçağı meydana gelebilir. Bu kaçaklar hidrolik basıncını azaltır ve istenilen frenleme yapılamaz. Bu mekanizmalar da meydana gelen sızıntının nedenleri sürüş esnasında meydana gelecek darbeler ya da aşınmış parçalardan kaynaklanır. Hidrolik kaçakları hareketsiz aracın altına bakılarak farkedilebilir. Fren hidroliği kutusundaki hidrolik seviyesinin azalması da kaçaklardan kaynaklanabilir. Aracınızda fren hidroliği kaçağından eminseniz aracı çalıştırın ve fren pedalına bir kaç kez basıp bırakın. Gerçekten kaçak varsa fren pedalı kavraması aşağı doğru düşecektir ve hidrolik sızıntısı oluşacaktır.

Hasarlı, Paslı, Eskimiş Fren Sistemi Bileşenleri

Fren araçlarda en fazla kullanılan donanımların başında gelir. Sıklıkla kullanılması ve zamanla parçaların aşınması ile zamanla sistem bileşenlerinde aşınmalar oluşur. Ayrıca fren ekipmanları dış etkenlere maruz kalarak zamanla paslanma da yapacaktır.

Fren Hidroliği Hangi Sıklıkta Değiştirilir

Fren hidroliği de tıpkı motor yağı gibi zamanla özelliğini kaybeder ve değiştirilmesi şarttır. Fren hidroliği seviyesi fren hidroliği kutusundan anlaşılabilir. Hidrolik değişimi için sabit bir değiştirme aralığı bulunmaz. Değişim zamanı aracın markası, sürüş koşulları ve üretici firmanın tavsiyesine göre değişir. Genel kabul görmüş kanı 40.000 km ya da 2 yıl aralığında değişim yapılmasıdır.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası