Fren Balatası Nedir, Ne Zaman Değişir, Bittiği Nasıl Anlaşılır?

0

Araçlardaki güvenlik mekanizmalarının başında fren sistemleri gelmektedir. Fren sistemi içindeki en önemli parçalar ise fren diski ve fren balatalarıdır. Fren balataları; araç da frene basıldığında, disk ya da kampanalara sürtünme yaparak aracın yavaşlamasını sağlar. Fren balatalarının düzgün çalışması için öncelikle fren sisteminin tüm ekipmanlarının düzgün çalışması gerekmektedir. Fren balata değişimleri sürücüden sürücüye yani araç kullanma alışkanlıklarına göre değişkenlik gösteren değişim sürelerine sahiptir.

Fren balataları yapısı itibarı ile metal, organik, seramik olmak üzere üç farklı gruba ayrılmaktadır. Sessiz, çevreci ve aşındırma katsayısı daha düşük olan organik fren balataları en çok tercih edilenidir. Fakat organik fren balatalarının ömrü diğer balatalara göre daha kısa olmaktadır. Fren balatalarının bittiği anlamak oldukça basittir. Hareket halindeki araçta frene basıldığında meydana gelen mekanik sürtünme sesi balataların bittiğini işaret etmektedir. Ayrıca gelişen teknoloji sayesinde yeni çıkan bazı araçlarda balata sensörleri yardımıyla balataların bittiği sürücüye aktarılmaktadır.

Fren Balatalarında Olması Gereken Özellikler

  • Sürtünme performansının sabit olması
  • Oluşan sürtünmenin fren basıncını maksimum seviyede sağlaması
  • Hız ve hava koşullarından etkilenmemesi
  • Yüksek dayanıklılığa sahip olması ve uzun ömürlü olması
  • Gürültü seviyesinin minimum değerlerde olması

Fren Balatalarının Ömrünü Kısaltan Durumlar

  • Sürekli dur, kalk yapılması gereken trafikte seyretmek
  • Anı yavaşlama ve hızlanmalar
  • Gereksiz yere fren pedalına baskı basılması

Fren balatasının eskidiği ya da bittiği durumlarda, aracın fren mesafesi uzar, fren pedalı olması gerektiğinden aşağıya düşer ve fren hidroliğinde azalmalar gözlemlenir. Ortalama bir sürüş ile fren balatalarının ömrü 60.000 kilometreye kadar çıkabilmektedir. Fakat sürücülerin araç kullanım şekilleri bu bahsettiğimiz kilometrenin aşağısında ya da yukarısında sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası