Ford Otosan’ın İhracatı 5 Milyar Dolara Dayandı

0

Türkiye’nin önce gelen sanayi kuruşlarının başında yer alan Ford Otosan markaya olan ilginin artması ve pazar büyümesine dayalı geçtiğimiz seneyi güçlü sonuçlarla kapattı. Geçen yılda kapasite arttırımına giden şirket ilk aşamanın tamamlanmasıyla Gölcük, Yeniköy ve İnönü fabrikalarının kapasitelerini 440 bin adete kadar yükseltmeyi başardı.

Bu dönemde ise Ford Otosan, geçtiğimiz yıla oranla %12’lik bir artış yakaladı ve 373.007 araç üretti. Otosan dış pazarda olduğu gibi Türkiye pazarında da oldukça güçlü bir konuma geldi. Türkiye’de araç üretiminin %22’lik kısmını tek başına yapan şirket, ticari kategori de ise %67’lik kısmı tek başına göğüslemeyi başardı. Gelen veriler doğrultusunda şirket tarihinin üretim rekorunu da kırmış oldu. Ayrıca fabrikalar kapasite kullanım oranlarını da 8 puan arttırarak %88’e çıkarttı.

En Yüksek İhracat

Ford grubunun Avrupa pazarında uyguladığı büyüme stratejileri, Avrupa’ya en çok ticari araç üretimi gerçekleştiren Otosan’a önemli katkılar sağladı. Türkiye’de yer alan Otosan fabrikaları sadece ”Transit” modelinde Avrupa talebinin %80’lik gibi büyük bir kısmını tek başına sağlıyor. Kapasite arttırımına da giden şirket bu sayede geçtiğimiz yıl %16 büyüme göstererek adet bazını 297.396’ya yükseltmeyi başardı.

Eski ihracat verileri göz önünde bulundurulduğunda Otosan, 2016 yılında 3.8 milyar dolar ihracat gelirini sadece 1 sene içerisinde %29 arttırarak 4.9 milyar dolarla kendi tarihinin de en yüksek seviyelerine ulaşmayı başardı. Marka bazında bakıldığı zaman ise ihracat yüzdeleri ise şu şekilde;

  • %53 Custom
  • %34 Transit
  • %13 Courier

Şeklinde gerçekleşti. Otosan grubu sadece geçtiğimiz yıl içerisinde 5 farklı kıta da 89 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Şirketin ana ihracat pazarı ise Avrupa. Avrupa pazarında marka en çok satışı %33 paya sahip olan İngiltere’ye yaptı. İngiltere’yi sırasıyla %16’lık payla Almanya, %8’lik bir payla Fransa, İspanya ve %6’lık payla da İtalya takip etti.

Üretim Kapasitesi Artacak!

Son zamanlarda Custom modeline olan talebin artmasıyla birlikte şirkette bir dizi yatırım kararı kaldı. Gölcük’te yer alan fabrikaya 290 bin adetlik kapasitesini, 330 bin seviyelerine çıkartması için 52 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Kademeli olarak ilerleyen kapasite arttırımının ilk ayağı 2017 yılının son çeyreğinde yapıldı. Gölcük kapasitesini 315 bin adete çıkartan şirket 415 bin olan toplam kapasitesini de 440 bin adete kadar yükseltti. Kapasite arttırım çalışmalarının Eylül 2018’de bitmesi hedefleniyor. Eğer plana sadık kalınırsa fabrikanın kapasitesi 2018 yılı sonralarına doğru 455.000 adede kadar yükselecek.

Kadın İstihdamı %26 Arttı

Pazar büyümeleri ve kapasite arttırım faliyetleri Türkiye’ye istihdam olarak da geri döndü. 2013 – 2017 yılları arasında Otosan toplam istihdamını %78 gibi ciddi bir oranda arttırdı. Bu saye de şirket otomotiv sektöründe elinde bulundurduğu istihdam liderliğini de korumayı başardı. Otosan 2016 yılında bünyesinde çalıştırdığı 10.261 personel sayısını geçtiğimiz yıl %12 büyüterek 11.501 personele çıkarttı. Kendi sektöründe istihdam seferberliğine ciddi oranda katkı sağlayan şirket, çalıştırdığı ve istihdamına devam ettiği kadın çalışanları ile de lider konumda yer alıyor. Kadın istihdamına oldukça önem veren Ford Otosan, yaptığı çalışmalar sonucunda da kadın personel sayısını %26 oranında arttırarak 1.743’e yükselterek kadınlara verdiği desteği daha da arttırmış oldu.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası