Çip Krizinin Araba Fiyatlarına Etkisi Nasıl Oldu?

0

Çip krizinin araç fiyatlarına etkisi, fiyat artışı şeklindedir. Çip krizinin yaşandığı dönemlerde hem sıfır hem de ikinci el araba satış fiyatlarında artışlar meydana gelir. Çipler, araçların teknik yapılarında yer alan elemanlardır ve krize bağlı temin sürecinin uzaması araçların da yeterli sayıda piyasaya çıkarılamamasına sebep olur.

Araç çipleri, yarı iletken yapı üzerine yüksek teknolojili elektronik devrelerin basılabilmesini sağlarlar. Bu yolla yazılımsal karmaşık verilerin araçlara aktarılabilmesi de sağlanır. Arabaların işleyişi için en önemli parçalardan biri olan çiplerin zor tedarik edilmesi yani çip krizi probleminin oluşması ise araçların üretim şartlarını etkiler ve fiyatlarda artış yaşanır.

Çip Krizinin Araba Üretimine Etkisi

cip krizinin araba uretimine etkisi

Çip krizinin araba üretimindeki etkisi olumsuz yöndedir. Bir aracın doğru komutlar üzerinden çalışabilmesi için teknik yapısında araç çipinin yer alması gerekir. Çip tedarikinin yapılaması ve çip krizinin olması ise bu parçanın araca eklenememesine neden olur. Çip tedarik fiyatlarında yükseliş ve kriz etkileri firmaların çip temin süreçlerinin uzamasına sebep olur.

Çip krizi yani çip tedarik edememe durumu devam ettikçe, araç firmalarının da üretim süreçleri uzar. Diğer yandan yoğun kriz döneminde ise üretimler belirli süre durdurulur. Çip krizine bağlı araç üretim sayısındaki azalış ise ataçların daha nadir hale gelmelerine ve fiyatlarını da artmasına sebep olur.

Çip Krizinin Araba Satışlarına Etkisi

Çip krizinin araba satışına etkisi satışların azalması yönündedir. Çünkü çip krizi meydana geldiğinde araba firmaları üretime yetecek oranda çip elde edemezler. Çiplerin tedarik maliyetleri yükselir. Bu kapsamda araç üretiminin düşmesi ise ikinci el araç fiyatlarında artışa sebep olur. Fiyatlardaki artışlara bağlı olarak, araç alıcılarından gelen alım talepleri ise düşer. Yüksel fiyatlı olan ikinci el ve sıfır araç fiyatları alıcıların da satın alım ihtiyaçlarını tekrar gözden geçirmelerine ve fiyatların indiği dönemi beklemelerine neden olur.

Çip Krizinden Etkilenen Araba Firmaları Hangileri?

Çip krizinden etkilenen araba şirketleri şunlardır:

  • Honda,
  • Ford,
  • Fiat,
  • General Motors,
  • Volkwagen,
  • Peugeot,

Tüm bu araba markaları 2021 yılında ortaya çıkan çip krizinden yani çip maliyetlerinin artışına bağlı tedarik sürecinin gecikmesi durumundan etkilenmişlerdir. Markaların çoğu çip tedarik edemedikleri dönemde araç üretin sayısını aşağına çekmeyi tercih ettiler. Belirli modellerin üretimini ise bir süre tamamen durdurdular.

Çip Krizi’nin Nedeni Ne?

cip krizi nedeni ne

Çip krizinin sebebi, araç satışlarında düşüşlerin yaşanması ve araç üretici firmaların çipleri gerekli ölçüde satın alamamalarıdır. Diğer yandan pandemi etkisi ile başlayan ekonomik çöküşte araç çipi üretici firmaları da belirli maddi zorluklar yaşamış ve bu süreçte çipler oldukça az sayıda üretilmiştir. Az sayıda çip ise araç üretici markalara üretimde gerekli çip miktarını karşılayamamıştır. Ekonomik olumsuzluklardan etkilenen alıcılar, araç alımlarından vazgeçerken kayıpların büyümesi işe çip krizi probleminin büyük markaları daha fazla etkileyen bir hale gelmesine sebep olur.

Ayrıca Egr iptali hakkında bilgileri inceleyebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası