EGR İptali Nedir, Nasıl Yapılır?

0

EGR iptali, araçlarındaki EGR valfinde sorun yaşayanların uygulayabilecekleri bir işlemdir. İngilizce ‘’ Exhaust Gas Recirculation’’ kelime grubunun kısaltması olan EGR, egzoz gazının soğutulmasını sağlayan sistemin adıdır. Nitrik oksit salımını düşüren parça, sistemde üretilen zararlı gazların azaltılmasını sağlar.

EGR valfi, oldukça pahalı bir parça olduğu için ya 2.el (çıkma) bir parçayla değişimi ya da iptal işlemi sıkça tercih edilmektedir. EGR arızasında ekonomik açıdan düşünüldüğünde iptal işlemi tercih edilen bir yöntemdir. Araca mekanik müdahale yoluyla ya da yazılımsal olarak yapılan uygulamayla EGR iptali yapılmaktadır.

EGR İptali Nasıl Yapılır?

egr iptali nasil yapilir

EGR iptali 2 şekilde yapılabilir:

  1. Mekanik İptal: Mekanik müdahale ile EGR valfi işlev dışı bırakılır. Bu şekilde iptalde EGR valfi yerinden sökülür. Bu müdahale uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Çünkü motor EGR varmış gibi işlevlerine devam etmektedir, bir süre sonra ciddi motor arızaları görülebilir.
  2. Yazılım İptali: Birçok araç bakım firmasının verdiği bu işlemde EGR valfi yazılımsal komutla iptal edilir. Aracın beyninden EGR sistemi silinir ve motor çalışmaya devam eder. Bu yöntem uzmanlar tarafından önerilmektedir. Araç beyninden EGR’nin tamamen silinmesi yaşanabilecek ciddi motor arızalarının da önüne geçecektir.

EGR Arızası Nasıl Anlaşılır?

EGR arızasının anlamak için birkaç işareti vardır. Aracınızda yaşadığınız şu durumlar EGR arızasını işaret edebilir:

  1. Araç çekişinde düşüklük.
  2. Motor titremesi ve teklemesi.
  3. Motorda şiddetli sarsıntı.
  4. Motorun hiç çalışmaması.

EGR Valfi İptal Edilirse Ne Olur?

EGR valfi iptal edilirse motorun aldığı temiz hava miktarı artacaktır. EGR’nin iptali neticesinde motor performansında artış görülür. EGR valfindeki arıza motorda sıkışıklığa neden olduğu için iptal işlemi sonrasında motorda rahatlama görülür.

EGR İptalinin Avantajları Nelerdir?

egr iptalinin avantajlari nelerdir

EGR iptalinin avantajları şunladır:

  • Aracın çekiş gücü yükselir.
  • Motorun aldığı temiz hava miktarı artar.
  • Motor egzoz elemanları çalışma düzeni içerisinde temizlenir.

EGR İptalinin Avantajları Nelerdir?

EGR iptalinin avantajları aslında salınan hava ile alakalıdır. EGR yoluyla motordan çıkan zehirli gaz salınımı düşürülürken EGR’nin iptal edilmesi sonrasında araçtan çıkan zehirli gaz miktarı artacak ve hava kirliliğini olumsuz etkileyecektir.

EGR İptali Motora Zararlı Mıdır?

EGR iptalinin motora zararı yoktur; fakat iptal işleminin mekanik şekilde yapılması motorda hasarlara yol açabilir. EGR iptalinin yazılımsal yöntemlerle yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Mekanik yollarla yapılan iptal işleminde araç beyni EGR arızasını göstermeye devam eder ve bir süre sonra araçta beyin açısından ciddi problemler yaşanabilir. Yazılımsal iptal işleminde ise araç beyninde tanımlı olan EGR tamamen silinir. Bu yöntemle araç EGR fonksiyonunu tanımaz ve sorunsuz şekilde aracınızı kullanabilirsiniz.

Sitemizden Dpf iptali hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası