Beygir gücü motorlu araçların güçlerinin tanımlanması için kullanılan metrik bir terimdir. Yani bir otomobilin maksimum ne kadar güç üretebileceğini ve kendisini ne kadar zorlayarak hızlanabileceğini ifade eder. Motorlu araçlarda beygir gücü sayısının yüksek olması demek aracın motorunun da doğru orantılı olarak yüksek güç üretmesini sağlamaktadır. Unutulmamalıdır ki aracın hızı sadece beygir gücüne bağlı değildir ve pek çok faktörden etkilenmektedir. Örneğin aracın ağırlığı, torku vb.
Beygir gücü tanımı ilk olarak ünlü mucit James Watt tarafından kullanılmıştır. Ünlü mucit buharlı makinelerin üretildiği yıllarda, bu makinelerin ürettiği gücü ataların güçleri ile ilişkilendirmiş ve buhar makinelerinin gücünü açıklamaya çalışmıştır.
Beygir gücünü bir örnekle açıklayacak olursak; 75 kg ağırlığındaki bir nesnenin 1 saniyede 1 metre hareket edebilmesi için harcanacak güç miktarıdır diyebiliriz. Beygir gücü evrensel olarak HP ile ifade edilir. Fren beygir gücü ise (BHP) motorun volanından gücü ifade etmektedir ve gücün tekerleklere ulaşması ile ölçülür. Fren beygir gücü, beygir gücünden daha azdır. 1 HP=0,986 BHP’dir.
Günümüz motorlarında aracın motor gücü birimleri PS ya da kW’dir. Bu terimler motor tarafından üretilen gücü ölçer. Eğer iki araç kıyaslaması yapmak gerekirse güçlerin metrik birimlerini eşitlemek şarttır. 1 HP=0,7457 kW’dir. Örneğin 400 HP bir araç 298 kW olarak ifade edilir fakat kW metrik birimi çok az ülkede kullanılır. Bazı durumlarda araç beygir güçleri aynı olan iki araçta beygir güçleri farklılık gösterebilir bunun sebebi de beygir gücünün tekerleklere kadar iletilmesi sırasında pek çok değişik sistemden geçmesidir. Beygir gücünün tekerleklere az ya da çok olarak iletilmesinde tekerlek mekanizmasındaki dişlilerin önemi büyüktür.
Hızlı Menü
PS ve HP Karşılaştırması
PS Avrupa’nın her yerinde yaygın olarak kullanılan ölçü birimidir. Fakat Avrupa Birliği kW birimini kabul etmektedir ve PS ölçü biriminin popülaritesi gün geçtikçe düşmektedir. kW seçimi yapılmasında ki en büyük etken elektrikli otomobillerin sayılarının gün geçtikçe artmasıdır. 1 HP=1,014 PS ya da 1 PS=0,986 HP’dir.
BHP ve HP Karşılaştırması
BHP ve HP ölçüm yerleri farklı noktalardır. Motorun güç çıkışı HP, tekerlekte ölçülen güç ise BHP’dir. Motor çalışması ve gücün lastiklere iletilmesi sırasında bir miktar güç kaybı yaşanmaktadır. 1 HP=0,986 BHP ya da 1 BHP=1,014 HP’dir.
HP ve Tork Karşılaştırılması
Otomobil şirketleri genellikle aracın beygir gücünü on planda tutarlar ama tork gücü de motorun gücü için oldukça önemlidir. Tork genellikle Mm (Newton Metre) ile ölçülür. Bu güç aracın tekerleklerinden ya da motordan ölçülebilir. Tork aracın ne kadar çabuk hızlandığı yani motorun aracın itme gücünü ifade eder. Aracın torku ne kadar yüksekse tekerlekler o kadar hızlı ve kolay döner. Eğer yeni bir araç alacaksanız beygir gücünün yanında tork kuvvetini de dikkate almak oldukça önemlidir.
PS ve HP aynı şeylerdir, beygir gücünün birisi Almanca (PferdeStärke) diğeri de ingilizce ( Horse Power) kısaltmasıdır