Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemi ile Tek Kart Dönemi Başlıyor

0

Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda tüm Türkiye genelinde farklılık gösteren toplu taşıma kartlarına yeni düzenlemeler gelecek. Yeni Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemi projesi kapsamında vatandaşlar aldıkları toplu taşıma kartlarıyla tüm şehirler de sorunsuz toplu taşımaları kullanabilecek. Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemi‘yle birlikte artık trafik cezalarını da polisin değil mobese sistemlerinin kesmeleri planlanıyor.

Çalışma kapsamında uluslararası standartlara göre şerit çizgileri ve levhalarda da düzenleme gerçekleşecek. Fiber optik ve geniş bant şebekeleri kullanılacak olan sistem tüm kara yolları altyapısı boyunda kurulacak. Ulaştırma Bakanlığının yaptığı çalışmalara göre yeni düzenleme ile birlikte trafik ışık ve işaretlerinde de değişiklikler gerçekleşecek. Tüm trafik işaret ve işaretleri çevreci ve led teknolojisi ile donatılarak enerji verimliliği için de adımlar atılacak.

Levhalar Anlık Bilgi Verecek

Yeni düzenlemeler ile birlikte her şehirde Trafik Yönetim Merkezleri kurulacak. Kurulacak olan sistemle birlikte kameralar ile anlık bilgiler merkezlere aktarılacak. Merkezler toplanıp işlenen verileri sürücülerle, yolcularla ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla da paylaşacak. Akıllı yeni levhalar sayesinde şehirler arası yollarda kurulacak olan levhalar anlık yol yapım çalışmaları hakkında bilgi verecek. Levhalar anlık hava durumu ve sürücüleri uyarmaya yönelik tüm değişiklikleri anlık olarak yansıtacak.

Şu anda aktif olarak belirli bölgelerde kurulu olan MOBESE/TEDES sistemlerine ek olarak yeni kurulacak tüm TEDES sistemleri AUS’a entegre edilecek. Böylelikle şehirler arası yollarda oluşabilecek acil durumlarda yetkili birimler anında müdahale edebilecek. Trafik kurallarına uymayan sürücüler ise Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirilecek ve cezai işlem uygulanacak. Yeni sistem mobil uygulamaya da entegre edilecek. Mobil uygulama sayesinde vatandaşlar evden çıkmadan önce güzergahlar hakkında detaylı bilgiye sahip olabilecekler.

Tek Kart Her Yerde Geçecek

Şu an tüm şehirler kendi bilet sistemini kullanıyor. Vatandaşlar farklı bir şehire gittikleri zaman aktif olarak kullandığı ulaşım kartlarını kullanamıyor. Yeni Akıllı Ulaşım Sistemi sayesinde bunun önüne geçebilmek için de Tek Kart çözümü geliyor. Tüm şehirlerin toplu taşıma araçlarında kullanılabilecek tek bir ödeme ve kullanım sistemi aktif oluyor. Toplu taşıma kullanan vatandaşlar kendi isimlerinin bulunduğu özel kartlardan kullanacaklar. Kişiye özel kartlar ile vatandaşlar, metrobüsden otobüse, vapurdan metroya kadar tüm toplu taşımayı tek kartla kullanacak.

Kara Kutu Zorunluluğu Geliyor

Toplu taşıma araçları için ‘e-call’ cihaz kullanım zorunluluğu da yeni düzenleme içinde yer alıyor. E-call sistemi sayesinde toplu taşıma araçlarında gerçekleşebilecek acil durumlara ekipler anında müdahale edebilecek. Bu sistem sayesinde trafik ekiplerinin ve vatandaşlarında işi oldukça kolaylaşmış olacak. Sürücü için de araç içinde ve dışında güvenlik kameraları konumlandırılacak. Araç dışında kullanılacak olan kameralar şerit takip sistemi de yaparak sürücünün şeritten çıkması durumunda sürücüye uyarı verecek. Şehir içinde geliştirilecek olan akıllı sinyalizasyonu sayesinde trafik durumuna göre akıllı kavşak sistemleri trafiği rahatlatıp hızlandıracak. Kullanılacak olan bu yeni sistemler sayesinde ülkemizdeki tüm ulaşım ağı kendi içinde ve tüm dünya ile entegreli olacak.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası