Türkiye Operasyonel Araç Kiralama Verileri Açıklandı

0

Ülkemizdeki araç kiralama sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin başında olan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği, araç kiralama sektörüyle ilgili 2019 yılına ait verileri paylaştı. TOKKDER tarafından paylaşılan bilgiler Türkiye operasyonel araç kiralama verilerinin ilk dokuz aylık kısmını kapsıyor. Kamuoyu ile paylaşılan bilgilere göre operasyonel olarak kiralama sektörüne de yeni 24 bin 900 adet araç toplam filoya eklenmiş.

Türkiye genelindeki operasyonel kiralamaya baktığımız da 28,5 milyar TL’ye ulaşan aktif bir büyüklük görünüyor. Ele aldığımız 2019 yılının Ocak ve Eylül aylarında ki sektöre yeni katılan araçların yatırım miktarı ise 2,9 milyar TL olarak açıklanıyor. Geçtiğimiz 2018 yılının verilerine baktığımız zaman ise aynı dönemler de sektör %17.3’lük bir kayıp yaşamış. Yıl sonuna kıyasla ise %12.3’lik bir daralma söz konusu.

En Çok Tercih Edilen Marka Hangisi?

Operasyonel olarak Türkiye geneline baktığımız zaman toplamda 284 bin adet araç aktif kiralama da bulunuyor. Bu otomobillerin %93.4’ünü dizel yakıt kullanan otomobiller oluşturuyor. Ayrıca otomatik vitesli araçlar da ciddi bir artış göstermiş ve %56.8’lik bir pay almış sektörde. İlk dokuz aylık süreyi baz aldığımız da ise en çok tercih %26.9’luk bir kiralama rakamına sahip olan Renault’dan yana olmuş. En çok tercih edilen markaların ikinci sırasın da ise %13.3’lük rakamla Fiat, %13 ile Alman Volkswagen, %10.3’lük bir orana sahip olarak da Ford markası gelmekte.

TOKKDER Açıklaması

Türkiye operasyonel araç kiralama verileri açıklanmasından sonra bir değerlendirme de Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan İnan Ekici’den geldi. Ekici; ”Yönettiğimiz kiralama sektörüne baktığımız da 284 bin adet araç seviyelerine kadar gerilemiş bulunmaktayız. Yıl bazında baktığımız zaman bu aslında 2015 yılına geri dönmek gibi. Operasyonel olarak araç kiralama malesef ki ciddi bir daralma içine girdi. Şu an sektör için beklentimiz ise sadece bu daralmanın duraklaması. 2019 yılı daralmasının %12.3 gibi daralma ile noktalamayı hedefliyoruz. 2020 için hedeflerimiz ise Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün %7-8 dolaylarında büyümesi.” dedi.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası