Suudi Arabistan’da Benzin Fiyatı Yüzde 127 Zamlandı

0

Dünya petrol rezervlerinin büyük bir kısmını elinde bulunduran Suudi Arabistan’da benzine %127 oranlık ciddi bir geldi. Güncel olarak ülke de benzinin litre fiyatı 1.14 TL’den satılıyordu. Gelen %127’lik zamlarla birlikte Suudi Arabistan’da Benzin Fiyatı 2.04 riyale kadar yükselmiş oldu. 2.04 riyalin ülkemizdeki karşılığı ise tam olarak 2.05 tutarında. Bu zamla birlikte Suudi Arabistan’da benzine aynı yıl içinde ikinci kere zam gelmiş oldu.

Benzine yapılan zamlar ile birlikte Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ilk kez KDV uygulamasına da başlandı. Bir çok ürün ve çeşitte %5’lik oranla uygulanacak olan KDV tutarı sayesin de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüklü ek gelir sağlanacak. Düzenlemeler sonrası iki ülke hükümetinin de 2018 yılı içerisinde 21 milyar dolar kar elde edilmesi bekleniyor. Bu oran iki ülkenin milli gelirinin %2’sine denk gelmekte. Körfezde yer alan diğer arap yarımadası ülkeleri olan Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Katar gibi ülkeler de ise Katma Değer Vergisini şimdilik 2019 yılına kadar erteledi.

KDV UYGULAMASI DA BAŞLADI

Belirtildiği gibi benzin zammına ek olarak Katma Değer Vergisi olarak bilinen KDV’de uygulanmaya başlandı. Ülkede KDV uygulamasına başlanılan başlıca sektörler ise şu şekilde;

  • Sağlık
  • Eğitim
  • Emlak
  • Ulaşım
  • Akaryakıt
  • Elektrik
  • Su
  • Bankacılık İşlemleri
  • İletişim ve Sigorta

Gibi bir çok sektörde KDV uygulaması da hayata geçmiş oldu. Uygulanacak olan %5’lik KDV oranı devlet tarafından karşılanan sağlık hizmetleri ve ihracat gibi bazı sınırlı alanlarda ise uygulanmayacağı bildirildi. Düzenleme sonrası piyasayı Gelir ve Zekat Kurumu ile Ticaret ve Yatırım Bakanlığı düzenli periyotlarla kontrol edecek. Kurumların denetimler sayesin de yasa dışı uygulamalara izin vermeyeceği ifade edildi. Ülkede yaklaşık olarak 1 yıldır hazırlığı süren vergilendirme modeli ise tamamlandı. 90 bin civarındaki işletmenin vergilendirme konusunda ki çalışmaların ise tamamen bittiği bilgisi verildi.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası