Ülkemizde gün geçtikçe daha yaygın hale gelen factoring işlemi özellikle şirketler için büyük öneme sahiptir. Kullanıcıları maddi açıdan rahatlatan bu sistem küçük ya da büyük fark etmeksizin herkese çözüm ortaklığı sunar. Firmaların ticari alacakları bu işi yapan şirkete devredilmekte olup tahsili zor olan alacakların yerine nakit para alınır.
Müşterilerin tahsil edemedikleri alacaklarının nakde çevrilmesini sağlayan factoring şirketleri hem yurt içi hem de yurtdışı hizmet sunar. Bu şirketler müşterilerine senetle kredi imkanı da sağlamaktadır. Böylece finansman sıkıntısı olduğunda bankalardan kredi kullanmak yerine bu yöntem tercih edilebilir. Özellikle bankalarda kredi notu düşük olan kişiler açısından senetle kredi olanağı mantıklı bir çözüm olacaktır.
Hızlı Menü
Senetle Kredi Veren Faktoring Şirketleri Hangileridir?
Factoring şirketleri devlet denetimi altında olup Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu tarafından onay alarak hizmet verir. Her şirketin koşulları dönem dönem güncellenmekte olup senetle kredi kullanım şartları da buna dahildir. Güncel düzenlemeler kapsamında senetle kredi veren faktoring şirketleri oldukça fazladır. Bunlardan birkaçı şu şekildedir:
- İş Faktoring
- Garanti
- Global Faktoring
- Başer Faktoring
- Acar Faktoring
- Mng
- Mert Finans Faktoring
- Optima
- Fiba
- Akdeniz
- Anadolu
- Creditwest Faktoring
- Kapital
- Halk Faktoring
- Çözüm
- Çağdaş
- Bayramoğlu
- Deniz Faktoring
- Global Faktoring
- Prime Faktoring Hizmetleri
- VDF Faktoring
- Vakıf
- Zorlu Faktoring
- Şeker Faktoring A.Ş.
Faktoring Şirketlerinden Senetle Kredi Almak İçin Gerekli Belgeler
Faktoring şirketlerinden senetle kredi alma koşulları bireysel ve tüzel kişi başvurularına göre farklılık gösterir. Yalnızca koşulları sağlayan firmalar faktoring şirketlerinden kredi kullanabilirler. Bu imkandan yararlanabilmek için firmanın alacağı mutlaka faturalandırılmış olmalıdır. Aksi takdirde senetle kredi kullanımına onay verilmeyecektir.
Şahıs firması tarafından yapılan başvurularda kimlik fotokopisi, kuruluşun adresini ibraz edecek ikametgah belgesi ya da fatura, işletmeye ait olan vergi levhası ve imza beyanları olması gerekir. Senetle kredi almak isteyen tüzel kişiler ise başvurularında şahıs firmaları için gerekli olan belgelere ilaveten tüm ortaklara ait kimlik fotokopisi, adres beyanı, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve bütün ortaklara ait imza beyanları vermelidir.
Faktoring Şirketlerinden Senetle Kredi Alma Koşulları
Faktoring şirketleri senetle kredi vereceklerinde firmaların bazı şartları sağlıyor olması gerekir. Öncelikle firmanın elinde henüz vadesi gelmemiş senet bulunmalı ve başvuru sahibi fiil ehliyeti hakkını kullanabilir durumda olmalıdır. Mevcut senet yasal mevzuata göre düzenlenmiş olmalı ve faturalı bir alacağı konu edinmelidir.
Şirketler senetle kredi verme yetkisini 4 Şubat 2015 tarihinde kabul edilen faktoring işlemlerinde geçerli olacak usul ve esaslara göre kullanmaktadır. BDDK’ya kayıtlı olarak senetle kredi veren bu şirketler faturasız işlem yapmazlar. Çünkü kredi işlemi sebebiyle ortaya çıkan fon, komisyon, faiz ve buna benzer gelirlerin toplamı fatura tutarını geçmeyecektir. Bu nedenle senetle kredi kullanımlarında fatura ibrazı şartı vardır.
Faktoring Firmaları Nasıl Senetle Kredi Verir?
Faktoring şirketleri senetle kredi vermek için ilk olarak müşterinin verdiği faturanın gerçek olup olmadığını ve gerekli bilgileri içerip içermediğini kontrol eder. Daha sonra ilgili faturanın daha önce bu tür bir işlem için kullanılıp kullanılmadığı yani mükerrer olma durumu denetlenir. Gerekli görülen hallerde senedin karşı tarafı ile ilgili araştırma yapılır ve fatura ile senet arasında teyit sağlar. Bu işlemler yapılırken faktoring senetleri için faiz oranı ve benzer hesaplamalar gerçekleştirilir. Bunun için komisyon, faktoring tutarı, alacağın vadesi ve çekin ya da senedin tutarı gibi unsurlar dikkate alınır. Bunlara göre hangi kullanıcıya ne kadar ve hangi şartlar altında kredi verileceği belirlenir.