Borç ilişkilerinde kullanılan senetlerin zaman aşımı süreçleri vardır. Bu süreç içerisinde herhangi bir vukuat olmadığı takdirde bazı haklar geçersizleşir. Bundan dolayı senet zaman aşımı süresi incelenip ona göre gereken yapılmalıdır.
Hızlı Menü
Senet Nedir?
Alacaklı ve borçluların, aralarındaki alacak verecek durumunu belgelemek için kullandıkları belgelere senet denir. Senetlerin üzerinde belirli tarihler yer alır. Senetteki yazılı tarihlerde, gereken borç ödemesi yapıldıktan sonra senet borçluya teslim edilir. Borç ilişkilerinde senet kavramı ilk kez Romalılar döneminde ortaya çıkmıştır. O dönemde ticari hayatta bolca kullanılmaktaydı. Bugün de oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Senet Zaman Aşımı Süresi
Senetlerin gereken zamanda ödenmemesi durumunda alacaklı, borçluyu dava edip icra takibini başlatabilir. Senetten kazanılan hakları kaybetmemek için, alacaklıların belli bir süre içerisinde harekete geçmesi gerekir. Bu dönemde hukuki prosedürlere başvurmaları gerekir. İşte bu hakların kaybedilmemesi için tanınan süreye zaman aşımı denir. Bu süreç geçtikten sonra senetle ilgili herhangi bir başvuru yapılsa dahi işleme alınmayacaktır. Çünkü kişilerin, zaman aşımı sonrasında haklarından feragat ettiği kabul edilir.
Zaman aşımı konusunda incelendiğinde iki farklı senet türü karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilki adi senet olarak bilinen, esnaflardan veya alışverişten alınan senetlerdir. Aynı zamanda ev sahiplerinden de bu tür senetler alınabilir. Bu tür senetlerin yasalara göre zaman aşımı süresi üç yıldır. Üç yıl içerisinde gereken hukuki işlem yapılmazsa alacaklı tüm haklarından feragat etmiş olur. Bir de devlet kurumlarından alınan senetler vardır. Resmi kurumlardan alınan bu senetlerin zaman aşımı süresi on yıldır. Bu senetler hukuki prosedürlerde sözleşme yerine geçer. Bundan dolayı zaman aşımı süresi on yıla kadar çıkmıştır.
Senetlerin Ödenmemesi Durumu
Zamanı geldiği halde ödenmemiş senetler ciddi bir konudur. Kesinlikle zaman kaybedilmeden hukuki prosedürlere başlanması gerekir. Eğer ödenmemiş bir senediniz varsa yapılması gereken ilk şey banka yoluyla borçluya ihtar yapmaktır. Borçlu kişi bankacılık hizmetlerinden eksiksiz yararlanabilmek adına, bu ihtarı ciddiye almak zorunda kalacaktır.
Banka aracılığıyla yapılmasının en büyük yararı bu durumdur. Eğer ihtarı ciddiye almazsa, icra takibi veya haciz gibi durumların olacağını bilecektir. Ayrıca duruma bağlı olarak kredi notu düşecek ve kredi imkanlarından yararlanamayacaktır. Senedin zamanı geldikten sonra ödenmeyen borçlar için, günlük temerrüt faizi işlenir. Borcun ödenmemesi durumunun devamında avukat aracılığıyla icra müdürlüğüne başvurulur. Ve ardından yasal takip başlatılır.
Ödenmeyen Senetlerin Cezası
Senetlerin ödenmemesi durumunda çeşitli yaptırımlar uygulanır. Taahhüt ihlali veya yedieminin suistimal durumunda uygulanacak yaptırımlar hapis cezasına kadar gidebilir. Senet ödemelerinin aksaması durumunda uygulanacak yaptırımlarla ilgili herhangi bir düzenleme yoktur. Ancak yasal takibe alınarak gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır.
Zaman Aşımına İtiraz Süresi
Eğer tarafınıza ödeme yapmanızı gerektiren bir ihtar gönderildiyse, talebe itiraz için beş gün süreniz vardır. Bu süreç içerisinde gereken itirazı yapmazsanız, ihtardaki talepleri kabul etmiş olursunuz. Bu gibi durumlardan şüpheniz varsa e-Devlet uygulaması aracılığıyla takip edebilirsiniz.