Reddi Miras Nedir, Nasıl Yapılır?

0

Ölen yakınlarına küs olan kişiler ya da borç külfeti kalmış olan vasiler kalan mirası kabul etmek istemeyebilirler. Hem yakınlarını kaybetmenin acısı hem de reddi miras için yasal süre hususu süreci daha da zor ve karmaşık bir hale getirebilir. Ayrıca birçok mirasçı yasal haklarını bilmediği için kendilerine kalan borcu özemek zorunda hissedebilir. Ancak gerçekte durum öyle değildir.

Mirasçılık sıfatı Türk Hukuku kapsamında ölen kişinin atadığı ya da yasal olarak mirasa hak kazanan kişilere verilmektedir. Miras kalan kişiler, ölen kişinin kendisine kalan mal varlıkları ile birlikte borcuna da ortak olurlar. Ancak mirasçının daima mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetme hakkı bulunur.

Reddi Miras İçin Süre

Mirasın reddi iki ayrı sınıfta değerlendirilebilir. Mirasın hükmen reddi ve mirasın gerçek reddi. Ancak ret, miras bırakan kişi öldükten sonra mümkündür. Mirasın gerçek reddi için mirasçı mirası bırakan kişi öldükten sonra başvurmak zorundadır. Başvuru, mirası bırakan kişinin son ikametgah yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapılır. 3 ay içerisinde reddedilmeyen miras mirasçı tarafından otomatik olarak kabul edilmiş sayılmaktadır. Mirası bırakanın ölümünden haberdar olmayan kişi için süre ölümü öğrendiği tarihten itibaren başlar. Haklı bir neden olduğu müddetçe Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurularak süre uzatılabilir.

Mirasın hükmen reddi için ise herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Mirasçı dilediği zaman Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak ret talebinde bulunabilir. Mirasın borç durumunun ispatlanması yeterlidir. Mirasın hükmen reddedilmesi için öncesinde mirasın kabul edilmesi durumunu olmamalıdır.

Mirasın Reddi Halinde Miras Kime Kalır?

En çok merak edilen hususlardan biri de mirasın reddi halinde miras kime kalır sorusudur. Mirasçı her ne olursa olsun mirası reddetme hakkına sahiptir. Bu durumda payına düşen mal varlığından feragat edeceği gibi üstüne kalan borçları ödeme yükümlülüğünden de kurtulur. Mirasçının reddi miras yapması durumunda onun payı diğer hak sahiplerine dağıtılır. Kişi isterse diğer pay sahiplerinin rızasının istenmesini talep edebilir. Bu durumda ilgili kişilere mirasın reddi bildirilerek kendilerine düzen yeni payı kabul edip etmedikleri sorulur. Tebligata bir ay içinde cevap gelmezse onlar da mirası reddetmiş olarak kabul edilirler.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası