MTV’ye ‘Motor Gücü’ Tanımı Geliyor

0

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden düzenlenmesi kararlaştırılan Motorlu Taşıtlar Vergisi kanununda yapılan değişiklikler hakkında bilgiler verdi. Bakan Ağbal MTV kanununa ‘motor gücü’ tanımının geldiğini ve değerlendirilen vergileme ölçütlerinde artık motor gücünün de etkili olacağı bilgisini verdi.

Gün içerisin de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yeni KHK düzenlemeleri yapıldı. Yeni değişikler ile birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’na ‘motor gücü’ tanımı eklendiği gibi elektrikli araçlar için ise muadillerine göre %25 oranında vergi uygulanmasını öngören kararlar görüşüldü. Düzenlemeler hakkında açıklama yapan Bakan Ağbal, MTV Kanunu’nda motor silindir hacmine bağlı olan vergi sistemine, yeni tasarı ile birlikte ‘motor gücü’ tanımını eklediklerini belirtti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal; ”Bu tanımla birlikte vergileme standartlarına motor gücünü de ekledik. Böyle bir tanımın gerekliliği elektrikli otomobiller için önemliydi. Elektrikli araçların motor silindir hacimleri olmadığı için, MTV alma ile ilgili yasal bir boşluk vardı. Yaptığımız bu düzenleme ile birlikte hem yasalardaki açığı kapatıyoruz, hem de elektrikli araç kullanımı için teşvik oluşturuyoruz. Elektrikli otomobili tercih edenler diğer muadil araçlara oranla dörtte bir vergi ödeyecek.

Düzenleme ülkemizdeki elektrikli tüm araçların satışına ve üretimine etki edecek düzeyde aslında. Bundan öncede ÖTV oranlarıyla elektrikli ve hibrit araba üretimi ve satışı destekleniyordu. Diğer muadil arabalara oranla artık uygulanacak MTV vergileri daha uygun hale gelecek. Bu şekilde elektrikli olmayan bir aracın MTV’si 2 bin civarlarında ise sürücüerin elektrikli araç için ödeyeceği ücret 500 lira tutarlarında olacak. Elektrikli arabalardan vergi alınmasın yönünde talepler de var fakat, biz bu vergiye zaten %25 oranında indirim yaparak gerekli teşviği fazlasıyla vermiş oluyoruz. dedi.

452 TANE ELEKTRİKLİ OTOMOBİL VAR

Türkiye’de yollarda toplamda 452 adet elektrikli otomobil olduğunu belirten Bakan Ağbal, elektrikli otobüs ve kamyonlarda böyle bir sorun olmadığını belirtti. Ağbal; ”Bu araçların vergilenmesinde motor silindir hacminin vergilendirmede herhangi bir etkisi bulunmuyor. Otobüs ve kamyonlar için vergileme ölçütü istiap haddi ve koltuk sayısı. Yeni kanun binek araçlar için doğan bir boşluğu dolduruyor.” dedi.

Naci Ağbal, açıklamalarına şu şekilde devam etti; ”Sektörün bu konuda bir talebi var; bence üzerinde çalışılması lazım. Bu yüzden araçlarda silindir hacminin yanına motor gücü eklenmesinde fayda var. Gelişen teknolojiler ile birlikte motor silindir hacimleri vergide ödeme gücü ilkesini çokta kapsamıyor.” dedi.

Ayrıca Ağbal sözlerine; Satılan araçların %96’sı 1.600 cc araçladan oluşuyor. Neden? Çünkü ülkemizdeki vergileme sistemi, ithal olarak ülkeye gelen araçlar başta olmak üzere 1.600 cc araçlara teşvik ediyor. Çünkü silindir hacimleri arttıkça vergi oranı da artıyor. Bu yüzden vatandaş tarafından daha çok talep görüyor ve 1600 cc araçlar daha yaygınlaşıyor. Firmalar da 1600 cc motora sahip fakat beygir güçleri çok daha yüksek araçları piyasaya sürmek zorunda kalarak rekabette avantaj elde etmeye çalışıyor. Şeklinde devam etti.

VERGİ OLMAYAN BİR ŞEYE VERGİ KOYUYOR DEĞİLİZ

Naci Ağbal, yaptığı basın açıklamasında CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’ede yanıt verdi. Milletvekili Utku Çakırözer ”Elektrikli araçlarda hali hazırda herhangi bir vergi alınmıyor ve bu yeni KHK ile elektrikli araçlara vergi getiriliyor. Bunu da indirim yapıyoruz şeklinde lanse ediyorlar” demişti.

Eleştiriye cevap veren Ağbal; ”Vergi alınmaması söz konusu değil, vergilemeye imkan sağlayan kanunda boşluklar var. Elektrikli otobüs, minibüs ve kamyon gibi diğer araçlardan vergi alıyoruz. Bu araçların motor silindir hacmine, gücüne, elektrikli olup olmadığına bakılmıyor ve istiap haddi ve koltuk sayılarına göre vergilendiriliyor. Biz burada hiç vergi uygulanmaya bir şeye vergi koyuyor değiliz. Gelişen teknolojiler yüzünden elektrikli binek araçlarda kanunen bir boşluk oluştu onu dolduruyoruz. Bunu yaparken de yine diğer otomobillerden aldığımız vergiyi uygulamak yerine %75 oranında bir indirim uygulayarak yapıyoruz.” dedi.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası