2019 Taşıt ve Akaryakıt ÖTV Artışı Belli Oldu

0

Aylardır gündemden düşmeyen 2019 için ÖTV artış oranları bugün itibariyle belli oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin ilk bütçe tasarısını değerlendirmeye aldı. Yeni düzenleme ile birlikte artık her yıl ÖTV oranlarına düzenli olarak zam yapılacak. Karar da açıklanan ve 2019 yılında ÖTV zammına tabii tutulacak kalemler ise şu şekilde; akaryakıt, alkol, sigara ve motorlu taşıtlar. 23 Ekim’de görüşmesi olacak Bütçe Komisyonu’n hedefi ise; ”Kısa vadeli süreç içerisin de fiyat ve finansal istikrarın tekrardan tesis etmek, ekonomik olarak dengelenmeyi ve bütçedeki disiplini sağlamak, sıkı para ve maliye de yürütülen politikaları eş güdüm içerisin de yürütmek.” olacak.

Büyük ÖTV Artışları Kapıda

Eğer gündeme gelen tasarı komisyondan geçer ve kanunlaşırsa ÖTV oranlarında ciddi artışlar yaşanacak. Yeni düzenlemeler ile birlikte 2019 yılında akaryakıt ürün ve ürünlerinden alınacak ÖTV %20.2 oranında yükselecek. Bu durumun Devlet’in ÖTV gelirini yaklaşık olarak 68.7 milyar liraya çıkartacağı öngörülüyor. Aynı tasarı içerisinde yer alan motorlu taşıtlar için de uygulanan ÖTV oranlarında da ciddi bir artış var. Buna göre eğer tasarı komisyondan geçerse motorlu taşıtlar için de ÖTV oranı %15.4 artacak. Edinilen bilgilere göre 2018 yılı içerisin de motorlu taşıtlar üzerinden edinilen ÖTV gelirinin 20.8 milyar olduğu, düzenleme sonrası da 2019 yılında bu oranın 24 milyara çıkmasının hedeflendiği öğrenildi. Otomotiv sektörü bilindiği gibi uzun süredir zaten kan kaybediyordu. Yeni düzenlemeler ile birlikte kötü olan gidişatın daha vahim bir hale gelmesi sanırız ki kaçınılmaz olacak.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası