Otomotivde Beklenen ÖTV İndirimi Geldi

0

Otomotiv sektörünün merakla beklediği yeni ÖTV düzenlemesi nihayet geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak gerçekleştirilen Vergi Denetim Kurulu Strateji Değerlendirme toplantısında müjdeyi verdi. Yeni düzenleme ile birlikte 1600 cc ve altında yer alan motorlu araçlar da ÖTV uygulamasın da 15 puanlık bir indirim uygulanacak. Aynı zaman da ticari araçlarda da geçerli olmak üzere uygulanan KDV oranları da %18’lik seviyeden %1’e indirildi. Belirtmekte fayda var uygulanacak olan ÖTV indirimi, 1600 cc versiyonlarının en tepesin de bulunan ve ÖTV’si %60 seviyelerin de bulunan araçlar içinse geçerli olmayacak.

Gelen bu yeni ÖTV oranları bugünden itibaren başlayacak ve 2019 yılının ilk ayına kadar da devam edecek. Yeni ÖTV oranları sayesinde 1600 cc altında yer alan otomobiller için ÖTV oranları sırasıyla %30, %35 ve %60 olmuş olacak. Buda otomobil fiyatlarına %18 gibi tutarlar da bir indirim yansıması demek. Fakat altını çizmekte fayda var bu oran markaların aldıkların döviz kuru ve diğer özel etkenlerden de dolayı da farklılıklar gösterebilir. Tam net indirimler ve yeni fiyatlar ise markaların yayınlayacağı yeni fiyat listelerinden kesinlik kazanacak.

Bir de ticari araçlar da uygulanan indirimlere bakalım. Yeni yıl başına kadar da ticari kategori de geçerli olacak KDV oranlarındaki iyileştirmeler mevcut. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu segmentte uygulanan oranda %18 seviyesinden %1’e kadar geri çekildi. Detaylandırmak gerekirse Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, matrahı 70.000 TL’yi geçmeyen araçlar için uygulanacak ÖTV oranı %45, 70.000 TL ile 120.000 TL arasında bulunan araçlar için ÖTV oranı %50, 120.000 TL üzeri olup 1.6 litrelik hacime sahip olan araçlar için ise ÖTV oranları %60 olacak.

Toyota Türkiye CEO’su Açıklaması

Yapılan yeni düzenleme ve indirimler sonrasında Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su görevinde olan Ali Haydar Bozkurt’da açıklamalar da bulundu. Bozkurt; ”Yeni düzenleme ile birlikte gelen 1600 cc altındaki araçlar için 15 puanlık indirim tutarı ve ticari araçlarda uygulanacak olan %1’lik KDV oranları otomotiv sektörüne ciddi anlamda bir destek verecektir. Özellikle otomotiv sektörünün içinde bulunduğu bu zor dönem de böyle bir indirimin gelmesi hem otomotiv sektörünü, hem de yeni ticari araç almayı düşünen müşteriler için oldukça olumlu bir gelişme. Tüm bunların yanı sıra 1800 cc hibrit kategorisine de gelen 15 puanlık indirim, tüm sektörü oldukça mutlu etmiştir.

Ülkemizdeki otomotiv sektörü her ne kadar zor günlerden geçse de, her zaman bardağın dolu tarafını görmeyi bilen bir yaklaşım içinde olmuştur. Geçtiğimiz aylarda yaşadığımız %70’lere varan daralmalar da bile ümidimizi kaybetmedik ve kasım, aralık ayları için ne gibi önlemler almamız gerektiğini düşünüyorduk. Gelen indirim haberleri bu bakımdan tam da zamanında geldi aslında. Herkesin bildiği gibi kasım ve aralık ayları tüm markaların hareket beklediği bir dönemdir. Markalara gelen indirimler oldukça katkı sağlayacaktır. Sektörü rahatlatan çalışmalar ve indirimler sunan Sayın Berat Albayrak’a da bu yüzden çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası