Otomotiv İhracatında Büyük Kayıp Yaşandı

0

Türkiye’nin ihracat konusunda temel taşlarından biri olan otomotiv sektörü, corona virüsü salgını sonrasında büyük kayıplar yaşamış durumda. Yılın ilk çeyreğine baktığımız zaman ülkemizin otomotiv ihracatında yaşadığı kayıp %27 civarındaydı. Fakat Nisan ayına geldiğimiz zaman otomotiv tesislerinin kapanması, salgını önleme kapsamındaki diğer nedenler tabloyu daha kötü bir duruma soktu. İlk üç aylık süreçte %27’lik kan kaybeden sektör, Nisan ayında %77’lik bir kayıp yaşadı.

Konu ile ilgili araştırma yapan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine göre ise Nisan ayında otomotiv sektörü 596 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş. Türkiye ihracatı sıralamasın da dördüncü sırada yer alan sektörün Nisan ayı payı ise sadece %6.6 oldu. Tüm ihracat kalemlerinin etkilendiği bu dönemde en çok ihracat yapılan Avrupa ülkeleri ihracatları da %81’lik bir gerileme gördü. Otomotiv sektörünü 2020 yılı olarak ele alırsak eğer Ocak – Nisan arasında yaşanan ihracat kayıbı ise %27 seviyelerinde. Bu dönemde gerçekleşen ihracat tutarı ise toplamda 7.6 milyar dolar.

Otomotiv ihracatlarını ürün gruplarına göre değerlendirirsek eğer binek otomobil grubunun %86’lık bir gerileme yaşadığını ve 132 milyon dolar ihracat yaşandığını görüyoruz. Ticari kategoriye baktığımız zaman ise bizi daha kötü bir tablo karşılıyor. Ticari kategori ihracatı %91.5’lik bir azalma oranına sahip. Bu kategoride ise ihracat tutarı sadece 40 milyon dolar. Son grup ise otobüs, minibüs ve midibüs grubu. Burada yaşanan düşüş oranı ise %68.5 olarak açıklandı. Bu grubun toplam ihracat tutarı ise 53.5 milyon dolarda kaldı. Ocak – Nisan ayları arasında Otomotiv sektöründe gerçekleşen diğer detaylara ise burada ki haberden ulaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası