2020 Yılında Türkiye Otomotiv Pazarında Neler Oldu?

0

Son yıllarda ülkemizdeki otomotiv pazarının zorlu sınavlardan geçtiğini az çok herkes biliyor. Geçtiğimiz yıllarda zorlu süreçlerden geçen sektörde 2020 yılı umutla bekleniyordu ki, corona virüs salgını ile sektör daha çok kan kaybetmeye başladı. Bu süreçte bir çok otomotiv devi tesislerde üretime ara verdi, showroomlar kapandı, üstüne gelen sokağa çıkma yasakları da bu durumun tuzu biberi oldu. Nisan ayı itibariyle sektör kendini toparlamak adına adımlar atsa da, ilk çeyrekten mutsuz çıkan sektör Nisan ayında da umduğunu bulamadı.

Otomotiv sektörü için Nisan ayı oldukça sıkıntılı bir dönem aslında. Türkiye otomotiv pazarı da her bölgede olduğu gibi bu durumdan oldukça etkilenmiş durumda. Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre ülkemizde otomotiv pazarı Nisan ayında %14.6’lık bir düşüş yaşamış durumda. Tabloya biraz daha geniş açıdan baktığımız zaman ise işler biraz umut vaat eden cinsten aslında. 2020 yılının Ocak ve Nisan aylarını baz alırsak eğer, geçtiğimiz yıla oranla %26.3’lük bir başarı söz konusu. Tabii ki bu tabloda ilk çeyrekte yaşanan %38’lik büyümenin de etkisi bulunuyor. (detay)

Diğer önemli etkenlerden biride otomobil pazarında yaşanan artış. Türkiye’deki otomobil satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemlerine oranla %30.3’lük bir artış yaşadı. Bu dönemde toplam da 121 bin 455 adet otomobil satıldı. Bir diğer yükselme ivmesi gösteren grup ise hafif ticari grubu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla %12.2’lik bir artış yaşanan hafif ticari kategorisinde toplamda 29 bin 405 adet araç satışı gerçekleşmiş durumda. Ocak – Nisan arasında gerçekleşen toplam araç satışı ise 150 bin 860 olarak açıklandı.

Corona Virüs Etkisi

Türkiye’de corona virüs salgını etkilerini tam anlamıyla gördüğümüz ay aslında Nisan ayıdır. Bu dönemde sokağa çıkma yasakları ve alınan tedbirler daha sıkı tutuldu. Nisan ayının otomotiv sektörüne yansıyan etkisi ise %14.6’lık bir gerilemeye neden oldu. Yaşanan gerileme otomobilde %10.6 yaşanırken, hafif ticari kategorisinde %29.3 oldu. Buna bağlı olarak Nisan otomobil satış adetleri 21.825 adette, hafif ticari grubu ise 4 bin 632 adette kaldı.

En Çok Hangi Otomobil Tercih Ediliyor?

2020 yılının satışlarına baktığımız zaman ise Türkiye’de en çok vergisi düşük araçların tercih edildiğini görüyoruz. Vergisi daha uygun olan C segmentinde yer alan modeller %60.7’lik bir paya sahip. B segmentte yer alan modeller ise tercih edilme konusunda %22.3’lük bir pay almış durumda.

İlk dört aylık süreci araçların gövde tiplerine göre ayrıştırdığımız da ise en çok sedan modellerin tercih edildiğini görüyoruz. 2020 yılında en çok tercih edilen sedan kasalar %45.3’lük bir paya sahip. Tüm dünyada etkisini arttıran SUV çılgınlığı da ülkemize sıçramış durumda. SUV modeller Türkiye’de pazar paylarını arttırarak %29.7 oranında bir pay alarak toplam da 36 bin 129 adetlik satış rakamına ulaştı.

Otomatik Vitese İlgi Artıyor

Ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının yüksekliği otomobil seçiminde o kadar da etkili olmamış gibi duruyor. 2020 yılında en çok tercih edilen motor seçeneği %47.9’luk satış yüzdesine sahip olan benzinli motorlardan oluşuyor. Benzinli motorları ise %44.5’lik bir oranla dizel seçenek takip ediyor.

Her ne kadar şu an için ülkemizde elektrikli modellerin ihtiyaçları tamamen karşılanmasa da tamamen elektrikli modellerden 115 adet satış gerçekleşmiş durumda. Hibrit destekli otomobil satışı ise 2020 yılında 3 bin 832 adet gerçekleşti.

Son olarak ise araçların şanzıman seçeneklerine bakalım. Aslında yakın takipte olanlar bilerler ki artık otomatik şanzımanlı otomobiller daha rövanşta olmaya başlamıştı. Bununla ilgili Nisan ayı içerisinde ABD verilerini paylaştığımız ”Sıfır Otomobil Satışlarının Artık Yüzde 88’I Otomatik Vites” haberini yapmıştık. Hatta burada ülkemizdeki durum ne olacağını merak etmiştik. Görünen o ki otomatik vites otomobiller Türkiye’de de oldukça popüler konuma gelmiş. 2020 yılında otomatik vites seçimi Türkiye’de %71.2’lik bir orana sahip. Manuel şanzıman ise %28.8 seviyesine kadar gerilemiş durumda.

4 Ayda En Çok Hangi Marka Satıldı?

Toplam Satış
Fiat 19.739
Renault 19.384
Volkswagen 17.474
Ford 15.331
Peugeot 11.746
Toyota 8.165
Opel 7.573
Dacia 7.175
Hyundai 5.906
Citroen 5.815
Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası