Merkez Bankası Nedir?

0

Merkez Bankası nedir?; Türkiye Cumhuriyeti’nin para politikalarından sorumlu olarak politikalar geliştiren, para basılması, döviz alım satımı, kur politikalarının düzenlenmesi, devlet tahvili gibi işlemlerin yürütülmesinden sorumlu olan kuruluş Merkez Bankası’dır. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına para basma yetkisine sahip olan tek kuruluş Merkez Bankası olup, bu görev ve yetki başka hiçbir kuruluşa verilmemiştir.

Merkez Bankası Ne Zaman Kurulmuştur?

11 Haziran 1930 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası1211 sayılı Merkez Bankası Kanuna göre kurulmuş olup özel hukuk kurallarına tabi olarak görev ve sorumluluklarını yerine getirmektedir. Özel hukuka tabi olan Merkez Bankası’nın yüzde 51 hissesi Hazineye, kalan hisse payı da ulusal bankalar, yabancı bankalar, Türkiye’de kurulu olan ticari kuruluşlara aittir.

Merkez Bankası Görevleri Nelerdir?

Fiyat İstikrası sağlar

Enflasyonu kontrol altında tutmak ve finansal istikrarı sağlamakla sorumlu olan kuruluş Merkez Bankasıdır.

Para Basma yetkisi

Devlet adına TBMM’nin vermiş olduğu yetki ile para basma görevi Merkez Bankasına aittir. Merkez Bankası kağıt para basma, madeni para basma ve sembolik para basma yetkisine sahiptir.

Kambiyo Yönetimi

Türkiye’de uygulanacak olan döviz kuru rejimini yönetmekle sorumlu olan, kur politikalarını belirleme görevi merkez bankasına aittir. Yurt içi ve yurt dışı para politikalarının belirlenmesi, yurt için döviz kurunun belirlenmesi, TL’nin yabancı para birimleri karşısında değer kazanması ve değerlenmesi için yapılması gereken işlemlerin belirlenmesi, atılacak adımların tespit edilerek uygulanması görevi Merkez Bankasına aittir. Merkez bankası kambiyo yönetiminden sorumlu olan tek kuruluştur.

Altın ve Döviz Rezervi

Ülkemizin altın ve döviz rezervinin korunması, artırılması ve saklanmasından sorumlu olan kuruluş Merkez Bankası olup aynı zamanda altın ve döviz rezervi politikaları oluşturulmasından da Merkez Bankası sorumludur.

Ödeme Sistemleri

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde gerçekleşecek olan ödeme sistemleri ve yurt dışı ile ilişkili olan bankalar, ticari firmaların ödeme sistemlerinin geliştirilmesi, kontrol edilmesi ve korunması görevi Merkez Bankasıdır. Ülkemizde faaliyet gösterecek olan ödeme sistemlerinin aktif olarak işlemesine izi veren kuruluş Merkez Bankası olup onay merci yine Merkez Bankasıdır. Merkez bankası nedir?

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası