Yanlış Hesaba Yatan Para Nasıl Geri Alınır?

0

Bankacılık işlemleri, teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık çok daha kolay bir şekilde yapılır hale geldi. Artık birçok işleminizi bankaya gitmenize bile gerek kalmadan telefon ya da internet bankacılığı ile halledebilirsiniz. Bu işlemler arasında para transferi de bulunmaktadır. Ancak zaman zaman hesap numarasını ya da IBAN numarasını girerken bir sayıyı yanlış tuşladığınızda para farklı bir alıcıya gidebilir. Bu durumlarda elbette yanlış yatırılan parayı geri almak istersiniz. Bu yüzden bu yazımızda sizlere yanlış hesaba yatan para nasıl geri alınır, bundan bahsetmek istedik.

Yanlış Hesaba Yatırılan Parayı İade Almak

Para transferi yaptığınızda havale ile anında, EFT ile ise birkaç dakika içerisinde para karşı tarafa ulaşır. Ancak dakikalar geçmesine rağmen alıcı paranın gelmediğini söylüyorsa o zaman işlemi kontrol etmeniz gerekir. Hafta sonu ya da tatil günü değilse büyük ihtimalle parayı yanlış hesaba göndermek gibi bir hata yapmış olabilirsiniz. En azından bu, telafisi olmayan bir hata değildir. İşlem bilgilerini kontrol ettiğinizde parayı yanlış kişiye gönderdiğinizi fark ederseniz;

Hemen müşterisi olduğunuz bankanın çağrı merkezini arayın. Müşteri temsilcisine yanlış hesaba para transferi yaptığınızı söyleyin. Havale işlemlerinde hata hemen giderilebilmektedir. Ancak para gönderimi farklı iki banka arasında gerçekleşmişse çözüm süresi biraz daha uzun olabilir. Çok fazla miktarda bir meblağ gönderdiyseniz alıcının hesabının blokesini talep edebilirsiniz. Kişi, göndermiş olduğunuz tutar ile harcama yaparsa, yanlış yatırılan para size iade edilse dahi harcanan kısmı iade edilemez.

Mesai Saatleri Dışında Yanlış Hesaba Yatan Para

Eğer farklı bankaya para gönderme işlemini mesai saatleri dışında ya da tatil günlerinde yaptıysanız biraz daha şanslısınız. Para yatırma talebiniz ilk mesai saatinde işleme alınacağı için o anda beklemededir. Dolayısıyla çağrı merkezini arayarak ya da internet bankacılığı üzerinden işlemi iptal ettirebilirsiniz. Ancak havale ile yapılan para gönderimleri mesai saatleri dışında olunsa dahi anında hesaba geçer. Bu yüzden de bu işlemi hızlıca geri almanız pek mümkün değildir.

Alıcı Yanlış Yatırılan Parayı İade Etmezse?

Eğer yanlış hesaba yatan parayı geri almak istiyorsanız bankayla iletişime geçmenizin ardından alıcının da göndermeyi kabul etmesi gerekir. Eğer alıcı parayı göndermemekte ısrar ediyorsa ve ikna olmuyorsa sebepsiz zenginleşme davası açabilirsiniz. Bu durumda mahkeme zaten sizi haklı göreceği için tüm dosya ve mahkeme masraflarını karşı taraf öder. Yanlış hesaba yatırılan para bankadan kaynaklı bir hataysa, masraflar bankanın kendisine ait olur.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası